G4Media.ro

Adrian Streinu-Cercel: În primul rând plămânul este afectat de coronavirus. Foarte mulţi…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Adrian Streinu-Cercel: În primul rând plămânul este afectat de coronavirus. Foarte mulţi pacienţi se vindecă fără sechele

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, explică faptul că în prezent în România circulă peste 300 de virusuri care se localizează în aparatul respirator, iar noul coronavirus afectează plămânii, datele arătând că până la 10 la sută dintre cazurile grave rămân cu sechele. Streinu-Cercel afirmă că cei mai mulţi dintre cei infectaţi se vindecă însă fără sechele.

„În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.

Acesta a precizat că plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind „mult redusă”. El a menţionat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.

„Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a precizat medicul.

Acesta a menţionat că în prezent pe teritoriul României circulă peste 300 de virusuri cu tropism respirator.

Streinu Cercel a spus că este „falsă cu majuscule” afirmaţia conform căreia tratamentul cu vitamina C a fost foarte eficient în China.

Medicul a precizat că trebuie limitate deplasările şi aglomeraţiile care nu sunt necesare, în condiţiile în care oamenii nu îşi pot da seama după simptome care sunt cei bolnavi.

Sursa: News.ro

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Multumim,d-le profesor pt.informatiile date.Cu alti ochi vedem si intelegem aceasta pandemie.

  2. Acu cateva zile zicea ca e de 10 ori mai slaba ca gripa sezoniera.

    • O schimbare de discurs radicala. Acum o saptamana, domnul Cercel afirma ca ne aflam in fata „unei simple raceli”, in timp ce un medic diliu se lauda ca el se ofera voluntar sa demnostreze acest lucru, prin autoinfectare.

      Iata, asadar, ca hahaiala generala a disparut. In fata realitatii, locul ei a fost luat de ingrijorare.
      Sa inteleaga tot romanul, ca sa treci de acest Covid-19 trebuie sa ai acces la ventilatoare. Nu toata lumea, desigur, dar e ca la loterie. Si mai poti ramane si cu sechele. 90-95% din cazurile grave, conform declaratiilor domnului Cercel, vor ramane cu sechele. In viata, dar cu sechele.

      E o diferenta uriasa de la „e o simpla raceala”, nu credeti?

    • Reproșul este nejustificat: medicina nu e inginerie, noii viruși au „comportament” imprevizibil. Iar mortalitatea este mai mică deocamdată decât la gripa sezonieră dar răspândirea transfrontalieră e alarmantă.
      Printre altele, cercetătorii au ajuns la o concluzie: virusul nu este din familia gripelor.

    • @Adrian

      Ai citat gresit, nu e vorba de 95%:

      „El a menţionat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.”

    • @Gabriel: Mortalitatea e mai mare, nu mai mica decat la gripa sezoniera. Dar cea mai mare problema si diferenta fata de gripa e ca 19% din cazurile de infectati sunt suficient de serioase incat sa necesite internare. Asta pune o presiune imensa pe sistemul de sanatate si de asta trebuie sa pastram numarul de infectii cat mai mic, limitand interactiunile intre oameni. Un sistem de sanatate care nu mai face fata duce la cresterea alarmanta a mortalitatii (care si asa nu e mai mica decat la gripa) in randul celor 19% care altfel, cu o ingrijire corespunzatoare, ar fi putut trai.

    • Mortalitatea (globala, ca doar de asta dispunem acum) a coronavirusului este de vreo 2.5-3 ori mai mica fata de gripa sezoniera din Romania, asta-i clar, doar ca autoritatile, in mod voit sau dintr-o eroare, calculeaza gresit mortalitatea si le da 1% in loc de 10%, pentru ca ei la cazurile totale ii baga si pe cei la care diagnosticul de gripa s-a pus dupa ureche (doar aveau simptome asemanatoare cu gripa), iar in urma testarii rezulta ca la 90% nu s-a detectat virusul gripal, deci nu au gripa si nu ar trebui pusi la socoteala.