G4Media.ro

Adrian Vasilescu(BNR):Băncile au adus în România 4 miliarde de euro în timpul…

Adrian Vasilescu(BNR):Băncile au adus în România 4 miliarde de euro în timpul crizei; nu cred că ar mai face asta în situaţia actuală

Acţionarii băncilor străine au adus în ţară 4 miliarde de euro în timpul crizei pentru a întări filialele din România, însă, în situaţia actuală, s-ar putea să nu mai facă acest lucru, iar, dacă băncile „o iau la vale”, inevitabil întreaga economie a ţării „o va lua la vale”, a declarat, sâmbătă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), la Digi24, transmite Agerpres.

„Regula noastră este că orice Guvern ar fi, BNR trebuie să colaboreze cu el. Şi, când poate să apară un act normativ, cum este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de la sfârşitul anului trecut, care a pus băncile într-o reală dificultate, Banca Naţională are în primul rând datoria, înainte de a avea dreptul, are datoria, atunci când apare un riscă, să-l semnaleze. Şi din 1990 nu a fost an în care să nu apară riscuri majore pentru sistemul bancar şi ca Banca Naţională să tacă. Întotdeauna vocile de la Banca Naţională şi în primul rând vocea guvernatorului au rostit răspicat ce riscuri apar la orizont, ce pericole sunt şi cum pot fi rezolvate lucrurile”, a arătat el.

Întrebat de raportul semnat de viceguvernatorul Florin Georgescu, Vasilescu a spus că ar numi acest document ca fiind un „semnal”.

„Un semnal dat Guvernului şi Ministerului de Finanţe în legătură cu această ordonanţă. Era punctul de vedere al BNR. L-am auzit pe ministrul Finanţelor spunând: „A fost un material făcut de o echipă din bancă şi semnat de Florin Georgescu”. Asta este o glumă! În viaţa lui, Florin Georgescu nu a semnat vreun material în care nu s-a implicat. Cum adică să semneze Florin Georgescu un material făcut de nişte băieţi şi fete din bancă?”, s-a întrebat consilierul BNR.

Vasilescu s-a referit în continuare la ultimul punct din acest raport, în care oficialii BNR avertizează Guvernul să ia în considerare şi posibilitatea în care ar trebui să aibă bani pentru a salva băncile.

„S-a referit la faptul că, în toiul crizei, în foarte multe ţări, băncile au fost în pericol să cadă. Unele au şi căzut. Au fost salvate de stat, din buzunarele contribuabililor, statul nu este decât puşculiţa, iar banii vin de la contribuabili. Cine sunt contribuabilii? Locuitorii acestei ţări, companiile din această ţară, bănci, instituţii şi aşa mai departe. Ordonanţa ar putea declanşa o anumită criză în sistemul bancar. Nu aş vrea să mă pronunţ radical, într-un moment când echipe largi din Banca Naţională fac calcule”, a mai spus el.

Într-un timp nu foarte lung, mai spune Vasilescu, aceste calcule vor fi terminate şi vom avea o perspectivă ştiinţifică privind cât de mare ar putea fi riscul adus de această ordonanţă şi ce pagube ar putea aduce sistemului bancar.

„Nu plânge nimeni pe umerii băncilor, dar în faţa unor realităţi certe, nu poţi să schimbi realitatea şi să spui poveşti în legătură cu băncile. Că băncile sunt lacome, în multe privinţe acesta este un adevăr”, a mai arătat Vasilescu.

El a fost întrebat cum ar caracteriza băncile din România: lacome, prudente, fricoase, slabe sau puternice? „Toate la un loc, mai puţin epitetul de slabe. Sunt puternice băncile, nu sunt slabe”, a răspuns responsabilul BNR.

Vasilescu a explicat cât de important a fost pentru unele ţări să salveze băncile în timpul crizei, explicând că, dacă sistemul bancar o ia la vale, obligatoriu şi inevitabil întreaga economie o ia la vale.

„Băncile din România au avut multe situaţii în timpul crizei când au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei bine, în timpul crizei, de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut. Foarte multe ţări, America, Marea Britanie, Germania şi foarte multe ţări dezvoltate, când au fost în pericol să vadă că indicatorii de solvabilitate din anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani la buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. Pentru că există un fapt de la sine înţeles: dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil întreaga economie o ia la vale după bănci. Deci ţări mari au scos bani din buzunarul cetăţenilor şi cu aceşti bani au salvat băncile, ca să salveze economiile şi să salveze ţările respective”, a subliniat el.

În schimb, în România, nici măcar un singur leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca să fie salvată o bancă, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că băncile-mamă au adus bani în filialele din ţară, la solicitarea BNR.

„De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra. A chemat acţionariatul băncii respective de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: Iată, nivelul de solvabilitate scade, să aduceţi capital. Şi fără nicio excepţie au adus capital, 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele, şi autorităţile, şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici”, a susţinut Vasilescu.

Întrebat dacă crede că acţionarii ar mai veni cu bani în situaţia actuală, el a răspuns: „Nu cred şi de aici încep riscurile”.

De asemenea, Vasilescu a fost întrebat dacă a înţeles care este miza acestei taxe pe lăcomie.

„Nu, nu am înţeles. Guvernatorul a spus şi el la conferinţa de presă de acum două zile că nu a înţeles şi deocamdată nici nu are importanţă dacă înţelegem sau nu miza. Important este ce spune legea. Legea e lege”, a mai spus el.

Vasilescu a evitat să facă o legătură între lipsa bugetului pentru acest an şi ordonanţa Guvernului. „Ar fi o speculaţie. Nu am nicio certitudine şi nicio posibilitate de a face calcule, deci nu pot avansa o idee în acest sens”, a răspuns oficialul băncii centrale.

„Ceea ce nu stă în picioare sub niciun fel este criteriul ales, adică în funcţie de ROBOR peste 2%, de-asta eu spun că această taxă este una pe inflaţie”, a adăugat el.

Reprezentantul BNR a arătat că nu sunt corecte afirmaţiile potrivit cărora ROBOR scade în urma ordonanţei. „Niciun fel de act normativ nu poate avea o asemenea viteză de reacţie. Aşa ceva este imposibil. (…) ROBOR scade într-adevăr, dar nu din ziua când s-a dat ordonanţa, ci din septembrie”, a explicat Vasilescu.

El a admis că este posibil ca băncile să îşi crească marja proprie, odată cu scăderea ROBOR, astfel încât ratele pentru cetăţeni să fie în final mai mari.

„Vom trăi şi vom vedea. Ce vor face băncile nu ştiu, dar, indiferent de ce vor face băncile, Banca Naţională nu are drept de intervenţie. Repet ce am mai spus de multe ori: BNR nu este un minister al băncilor, băncile nu sunt subordonante Băncii Naţionale, BNR nu este decât un arbitru care intervine pe piaţă cu legea în mână şi spune „stop, aţi încălcat legea”. Dar atâta timp cât băncile nu încalcă nicio lege, niciun drept nu are BNR de a-i spune băncii cum să-şi facă operaţiunile şi cum să-şi închege profitul”, a mai arătat Vasilescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Domnul Vasilescu mai bine ar explica poporului de ce doar Anabella lui Isarescu este mediatizata prin Digi24 in crima uciderii copilului de catre mafia institutionala romaneasca !

    • Ministrul Sănătăţii și-a cerut scuze, sâmbătă, față de părinții copilului de un an care a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea cu febră și a ajuns în București în moarte cerebrală. Sorina Pintea a dat asigurări că se vor lua toate măsurile pentru a afla ce s-a întâmplat și că „cine este vinovat cu siguranţă va plăti”.

  2. In cazul in care vreo banca considera ca Romania nu mai este atractiva pentru ea , nu are decat sa isi relocheze afacerea , nu o tine nimeni cu forta , toate bancile care au venit in fostele tari socialiste au venit la JAPCA si JAF .

    • BNR ar trebui sa taca cata vreme suveica bancara este in floare.

    • Toate bancile fura tarile foste comuniste, numai Moscova si Putin le-a ajutat si le iubeste.

      Tezaurul BNR nu vreti sa-l pastrati putin in Rusia ca sa nu se plictiseasca singur TEZAURUL ROMANIEI?

    • Romania n-a avut criza ci doar dezmat total cand Guvernatorul BNR sta in capul mesei din cortul datornicului Oltchim cu pulpa de curcan pe farfurie…

    • Nu prea ati facut romana la cursul de postaci rusi pt Romania, nu-i asa? Sau esti tu unul mai prostut care nu intelege ce se scrie si raspunde despre Oltchim.

  3. Acum BNRul se razbuna pe cursul valutar . Nu le ar fi rusine acestor 2 bosorogi (iasrescu &vasilescu) ca tin parte bancilor mafioate. Schimbata urgent toata conducerea BNR de la Isarescu pana la ultimul om .

  4. pionierii lui tata intelegeti ca nu mai sunteti in comunism. in capitalism nu exista viata fara banci. omori banca ai omorat omul. dsca vreti car va asteapta putin cu lagarele deschise.

    • Reușita gluma .
      Totuși, cate bănci au dat faliment în România de la începutul crizei din 2008 ?
      Săracele bănci, au ajuns romanii sa le plângă de milă, sindromul Stockholm.

  5. Uite-asa, cu declaratiile imbecile ale bosorogului asta, se intareste propaganda psd. Pentru ca adevarul e ca Romania s-a imprumutat la greu pentru a finanta datoriile bancilor in timpul crizei. Singura tara care n-a dat curs santajului bancilor in timpul crizei, Islanda, a fost data in judecata si a cistigat.
    Dar lucrurile se opresc aici, bancile sint o necesitate pentru economie si a te sui, demagogic, cu toroipanul pe ele e o prostie. Necesitatea asta trebuie accentuata, nu venit cu prostii ca bancile au adus nu stiu cit in Romania.
    Romania e plina la virf si la baza de oameni prosti. Prostii de la virf incearca continuu sa le dea ceata celor de la baza. Ce-o fi asa de greu de inteles ca nici bancile, nici concernele nu sint institutii de binefacere, ca ele lucreaza pentru profit? Si daca exporta profitul si nu platesc taxele pe el e de vina legiuitorul si cel care trebuie sa controleze. Adica Dragnea, noul gargariseu al poporului.

  6. Cate banci au plecat din RO ? De ce la fie care colt de strada gasesti cate o filala de banca? De ce nu publica BNR lista comisioanelor a bancilor din tara si lista comisioanelor bancilor din afara ? O spun statisticile ca bancile din RO au avut castig peste media din UE deci aici e raiul pe pamant ptr ele. Nu or sa plece nicio banca. Dobanzile mari comisioanele ascunse si abuzive nu le vede BNR ? Miliardele de euro ce mucegaiesc prin banci de cu sunt scoase si introduse in economie ? Aici trebuie sa intervina Teodorovici sa stopeze depunerea de bani in banci prin diferite taxe si impozite . Banii aia in loc sa ruleze in piata sunt blocati in banci. Bravo nea TEO pe ei pe mama lor.

    • Asa trebuie IMPOZITATE marile averi si banii depusi in banca impozitati 99 % acesti bani sunt nemunciti sunt scosi din circulatie si din economie. Impozite diferentiate si eliminate toate subventiile si scutirile de impozit de tot felul. In fata legii trebuie sa fim toti egali . SAU NU ????

  7. Daca bancile, care apropo, nu sunt societăți caritabile, au venit cu patru miliarde, sa ne spună Vasilescu și cat au scos până acum.