G4Media.ro

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunță că au fost…

sursa foto: Pexels

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunță că au fost achiziționate 22 de medicamente împotriva tuberculozei/ Numărul deceselor provocate de TBC a crescut în Europa pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de achiziţie pentru 22 de medicamente antituberculoase, a informat, joi, secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă organizată de Institutul „Marius Nasta”.

„Am avut întotdeauna ca prioritate această boală. Cred că tot ce s-a făcut în ultimii ani este foarte vizibil, în sensul că, în mod evident şi pe date concrete, progrese semnificative au fost înregistrate în controlul tuberculozei. Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană. (…) În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”, a precizat Pistol.

Potrivit secretarului de stat, a fost elaborată o strategie pentru controlul tuberculozei, care se află în procesul de avizare şi aprobare.

„A existat o strategie de luptă împotriva tuberculozei până de curând. Una nouă a fost deja elaborată şi se află în procesul de avizare şi aprobare, o strategie pentru controlul tuberculozei până în 2030 şi care îşi propune din nou acţiuni care să ducă la îndeplinirea obiectivelor. Această strategie a fost elaborată cu finanţare de la Fondul Global, experţi români împreună cu experţi internaţionali ai OMS”, a explicat Adriana Pistol.

Ea a subliniat că tuberculoza depistată la timp şi tratată este o boală vindecabilă 100%.

„Ministerul Sănătăţii şi eu, ca medic epidemiolog, suntem pe deplin conştienţi că tuberculoza, mai ales cea multidrog-rezistentă, este o problemă importantă de sănătate publică şi este o problemă nu numai a pacienţilor, este o problemă şi a familie acestora, a comunităţii din care fac parte şi, evident, a sistemului de sănătate. (…) Ministerul Sănătăţii este preocupat să identifice cele mai eficace şi fezabile soluţii pentru a asigura accesul la diagnostic şi accesul la tratament pentru toate persoanele care au nevoie. (…) Tuberculoza depistată la timp şi dacă ne acordăm răbdarea necesară este o boală vindecabilă 100%”, a evidenţiat Pistol.

Context

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut pentru prima dată în Europa după două decenii, ca urmare a întârzierii sau a lipsei de diagnosticare, determinate de blocarea serviciilor sanitare din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Regiunea europeană a OMS – care include 53 de ţări, între care Rusia şi fostele republici sovietice – a raportat 21.000 de decese de tuberculoză în 2020, în creştere cu 5 % faţă de anul precedent, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (EEE) creşterea a fost de 6,7 % (3.800 de decese).

Numărul cazurilor noi de tuberculoză a înregistrat totuşi o scădere uşoară, „accentuată probabil de pandemia de COVID-19, care a obstrucţionat detectarea şi notificarea” cazurilor, se arată în raportul elaborat de OMS şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Astfel, în întreaga regiune s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri, mai puţin cu 35 % la sută, iar în regiunea UE/EEE, aproximativ 33.000 de cazuri, (mai puţin cu 44 % media anuală).

„Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecţioase cu cea mai mare mortalitate din lume, a doua după COVID-19, iar tuberculoza rezistentă la medicamente constituie o mare preocupare”, a avertizat OMS, care consideră necesară „o investiţie urgentă”, mai ales în actualul context al pandemiei.

Directorul OMS-Europa, Hans Kluge, notează într-un comunicat că reducerea numărului de cazuri depăşeşte aşteptările şi ilustrează progresele privind testele şi strategiile de tratament, dar a atras totodată atenţia asupra creşterii numărului de decese provocate de tuberculoză în perioada pandemiei.

„Pentru a asigura un progres continuu, trebuie să avem în vedere abordări inovatoare şi eficiente de diagnosticare şi de tratament al tuberculozei şi al variantelor sale rezistente la medicamente”, a subliniat Kluge de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată în data de 24 martie.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Vocile rele si conspirationiste spun ca una dintre bacteriile cu care SUA experimenta in laboratoarele din Ucraina este bacilul tuberculos…