Adriana Pistol: Vor fi noi restricții dacă spitalele vor fi supraaglomerate și numărul de decese va fi mare / E posibil să avem peste 1 milion de cazuri în acest val / 30 de persoane cu Omicron internate, 2 la ATI / Minimum două luni va dura valul
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol a declarat, într-un interviu difuzat vineri seara de Digi24, că vor fi impuse noi restricții dacă spitalele vor fi supraaglomerate și numărul de decese va fi mare. Aceasta a avertizat că este posibil să avem peste 1 milion de cazuri în acest val. În prezdent, 30 de persoane cu Omicron sunt internate, dintre care 2 la ATI.
Principalele declarații ale Adrianei Pistol:
Vor fi noi restricții?
„În mod sigur aceste restricții care au fost făcute de CNSU există mari șanse să sufere modificări. Depinde foarte mult. Este destul de dificil, pentru că restricțiile trebuie gândite din punct de vedere al sănătății publice, dar și din punct de vedere economic și social. Doar dacă severitatea se dovedește mai mare, dacă spitalele vor fi supraaglomerate, dacă numărul de decese va fi foarte mare, atunci ne putem gândi la alte restricții care au mai fost, cum e circulația pe timpul nopții. Acum și nevaccinații pot merge la magazine. Vedem dacă ajungem din nou la acele restricții care au funcționat în valul anterior”.
Varianta Omicron are transmitere comunitară?
„În populația generală creșterea numărului de cazuri arată că a început un grad de transmitere comunitară. Probabil că într-o săptămână s-ar putea să și demonstrăm pe baza secvențierilor că se transmite comunitar în mod susținut. În prezent circulă și tulpina Delta, și Omicron.
Numim transmitere comunitară susținută bazat pe informațiile de la cazurile secvențiate (…) În momentul în care deja la un număr important, 50% dintre cazuri, nu poți să legi de nimic care să explice asta este semnalul că deja tulpina e… Acum avem undeva în jur de aproape 40%.”
Estimarea de 1 milion de cazuri în valul 5 se menține?
„Ne așteptăm, dar există posibilitatea să fie mai mult de 1 milion, dar acest lucru e dependent de respectarea tuturor măsurilor, de ce facem fiecare dintre noi.”
Poate fi aplicată în România relaxarea restricțiilor pentru a crea imunitate, după modelul altor țări?
„Din punctul meu de vedere ca epidemiolog, ei își permit, pentru că au o acoperire vaccinală foarte mare, adică nu riscă foarte multe cazuri severe și decese. Cum acoperirea vaccinală în România nu este mulțumitoare, nu te poți juca cu o astfel de filosofie, lasă-i să se infecteze ca să se liniștească pandemia, dat fiind că e o formă ușoară.”
Ce arată faptul că, deși au crescut infectările, numărul persoanelor internate nu a crescut?
„Este un lucru îmbucurător în care noi sperăm foarte tare să vedem că rata de spitalizare se menține scăzută. (…) Am privit cu circumspecție datele venite din statele bine vaccinate.
Dacă se va demonstra că, deși avem o acoperire vaccinală mică totuși severitatea acestei tulpini nu e foarte mare, e un lucru îmbucurător. Dar întotdeauna valul vine atingând categoria populațională cea mai activă, care se mișcă cel mai mult, e tânără, fără boli asociate. Rămâne de văzut dacă atunci când atinge și alte categorii internările se vor menține la acest nivel.”
Care e situația persoanelor infectate cu Omicron?
„Din cazurile pe care le cunoaștem, 30 sunt spitalizate și 2 sunt în ATI, două persoane cu boli cronice importante. Sunt vaccinate, persoane peste 80 de ani.”
Va dura mai puțin decât valul Delta?
„Valurile epidemice care cresc atât de brusc și coboară brusc. (…) Minimum 2 luni va dura.”
Se poate spune că anul acesta se va depăși faza acută a pandemiei?
„Nu e bine să facem astfel de previziuni. Apariția noii tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abțin. Acest virus are capacități de dobândire a tot felul de mutații, încât e periculos să speculăm.
Să fie cum e gripa există șanse foarte mari. Există studii care arată deja o oarecare sezonalitate a circulării virusului.”
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
56 comentarii