G4Media.ro

ADU Mureș reclamă inechitatea pragului electoral de 8% pentru alianţe după ce…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ADU Mureș reclamă inechitatea pragului electoral de 8% pentru alianţe după ce a rămas fără reprezentare în CJ / ”Nu am o problemă să pierd, dacă sunt evaluat după aceeaşi oca”

Liderul Forţa Dreptei Mureş, Mihai-Dan Farcaş, susţine că Alianţa Dreapta Unită (ADU) s-ar confrunta cu o situaţie nedreaptă deoarece deşi a obţinut peste 16.000 de voturi, nu va avea reprezentare în Consiliul Judeţean Mureş pentru că nu a depăşit pragul electoral de 8% impus alianţelor, transmite Agerpres.

Politicianul a afirmat că nevoia de reprezentare corectă şi echitabilă este esenţială pentru democraţie şi că, de aceea, face un apel la revizuirea legilor electorale, întrucât este „imperativ” să se asigure că „fiecare vot contează şi că fiecare cetăţean are o voce în consiliile judeţene”.

„Chiar dacă Forţa Dreptei Mureş are astăzi în funcţie 4 consilieri judeţeni, dintre care unul în funcţia de Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Mureş, în persoana lui Ovidiu Georgescu, din toamnă, vom rămâne fără mandate, fără reprezentare în Consiliul Judeţean Mureş. La alegerile locale din 9 iunie 2024, Forţa Dreptei Mureş, parte din Alianţa Dreapta Unită, se confruntă cu o situaţie nedreaptă, deşi peste 16.000 de mureşeni ne-au acordat încrederea lor, prin votul liber exprimat. Deşi numărul de voturi obţinut ar fi trebuit să asigure aproape trei mandate de consilier judeţean, pragul electoral de 8% nu a fost depăşit”, a arătat preşedintele Forţa Dreptei Mureş, Mihai-Dan Farcaş, într-un comunicat de presă.

El susţine că, dat fiind pragul de 8%, cei 16.000 de votanţi ai Alianţei Dreapta Unită vor avea voturile ignorate şi mandatele, care ar fi trebuit să fie în număr de două, vor fi redistribuite altor organizaţii politice.

„Această situaţie evidenţiază o problemă majoră în actualul sistem electoral, unde pragul ridicat descurajează şi penalizează partidele care încearcă să colaboreze pentru binele comun. Voturile a mii de cetăţeni rămân nereprezentate, iar voinţa acestora este distorsionată printr-o redistribuire care favorizează organizaţiile mai mari şi bine înrădăcinate. În gândirea mea, logic ar fi să fie totul egal, echitabil, adică fie 5% pentru toate alianţele şi partidele, fie 8% pentru toate alianţele şi partidele. Nu am o problemă să pierd, dacă sunt evaluat după aceeaşi oca! Dar ocaua mică şi ocaua mare este o practică pedepsită cândva, dar acum legiferată şi încurajată”, a argumentat Farcaş.

Liderul Forţa Dreptei Mureş a afirmat că îşi doreşte ca acest caz să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi şi pentru toţi cei implicaţi în procesul legislativ.

În urma scrutinului de duminică, conform datelor parţiale publicate la 564 de secţii de votare din totalul de 571 de la nivelul judeţului, UDMR (35,41%), PSD (24,26%), PNL (20,82%) şi AUR (8,41%) vor forma Consiliul Judeţean Mureş. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. ADU a fost o greseala majora a lui drula & co

  2. Smiorc, smiorc!