Adulții mai tineri care sforăie pot avea un risc mai mare de accident vascular cerebral. Sforăitul poate fi un simptom al apneei în somn, care se dovedește a fi un predictor puternic al apariției fibrilației atriale
Sforăitul este mai mult decât un simplu obicei enervant și ar trebui tratat ca un „steag roșu” pentru probleme cardiace mortale, au avertizat medicii, scrie The Times.
Un studiu important a constatat că adulții tineri care sforăie au cu 60% risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral și de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare comună a ritmului cardiac.
Cercetarea, prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam, a analizat date de la 766.000 de adulți din SUA cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
Dintre aceștia, 7.500 aveau apnee obstructivă în somn – o afecțiune care adesea nu este diagnosticată, în care principalul simptom este sforăitul puternic și trezirea cu respirația tăiată.
Pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani, acești pacienți au avut cu 60% risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care nu sforăiau frecvent. De asemenea, aceștia aveau de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta fibrilație atrială, o afecțiune care provoacă bătăi neregulate și rapide ale inimii și care afectează 1,4 milioane de persoane în Marea Britanie.
S-a constatat că sforăitul este un factor de risc mult mai mare decât fumatul pentru fibrilația atrială, care, la rândul său, crește semnificativ riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
„Apneea de somn este foarte frecventă, dar noi o cam ignorăm pentru că o considerăm banală sau doar o mică neplăcere. Până acum, nimeni nu a arătat cu adevărat amploarea mărimii riscului pentru bolile de inimă. Asta este ceea ce ne-a surprins cu adevărat.” a spus autorul principal al studiului, profesorul Sanjiv Narayan, de la Universitatea Stanford.
El a adăugat că studiul a fost efectuat pe „persoane relativ tinere” care ar fi putut să nu-și dea seama că sunt expuse riscului de accidente vasculare cerebrale și boli de inimă înainte de vârsta de 50 de ani.
„Dacă ar fi suferit un accident vascular cerebral, ar fi devastat familiile tinere. I-ar putea îndepărta de la locul de muncă. Le-ar distruge viața pentru următorii 40 de ani” a mai spus Narayan.
Studiul a afirmat că medicii de familie ar trebui să întrebe în mod obișnuit pacienții dacă sforăie și să evidențieze acest lucru ca pe un „semnal de alarmă” pentru sănătatea inimii, care poate indica necesitatea unor medicamente sau teste suplimentare.
Apneea de somn este o afecțiune respiratorie care face ca respirația să se oprească și să înceapă în timpul somnului, ceea ce duce la sforăit, sufocare și gâfâială. Este relativ frecventă, afectând aproximativ unul din 10 adulți, în special bărbați în vârstă și supraponderali.
Întreruperile repetate ale respirației provoacă o scădere a nivelului de oxigen din sânge și pun presiune asupra inimii și a vaselor de sânge.
„Când nu poți respira, crește presiunea în plămâni până când, în cele din urmă, te trezești cu respirația tăiată. Acest lucru exercită o presiune asupra inimii, ceea ce provoacă o întindere a camerelor inimii, ceea ce ar putea cauza fibrilația atrială. O altă teorie ar putea fi aceea că nivelul de oxigen din sânge scade timp de zeci de secunde și asta ar putea pune presiune asupra inimii.” a spus Narayan.
Profesorul Francesco Cappuccio, președinte al catedrei de medicină cardiovasculară de la Universitatea Warwick, a declarat că descoperirile au arătat importanța ca persoanele care sforăie foarte mult să solicite sfaturi medicale.
El a spus: „Apneea obstructivă în somn este o afecțiune cronică comună, adesea subdiagnosticată. Netratată, aceasta poate duce la oboseală în timpul zilei, concentrare redusă,
Dr. Charles Pearman, cardiolog consultant la Manchester University Hospitals NHS Foundation Trust, a declarat: „Deși un simptom al apneei în somn este sforăitul, nu toți cei care sforăie au apnee în somn.
„Acest studiu sugerează că apneea în somn, o afecțiune în care oamenii se opresc pentru scurt timp din respirație în timp ce dorm, este un predictor puternic al faptului că persoanele mai tinere vor dezvolta fibrilație atrială.”
Apneea obstructivă în somn, cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni, apare atunci când partea superioară a căilor respiratorii din jurul gâtului se închide și împiedică oxigenul să ajungă la plămâni. Cele mai multe pauze de respirație durează între 10 și 30 de secunde, dar pot fi de un minut sau mai mult și pot avea loc de sute de ori în fiecare noapte. Adesea, apneea în somn este observată pentru prima dată de către un soț sau o soție.
Principalul tratament pentru apneea în somn este un dispozitiv numit aparat CPAP, care pompează ușor aer într-o mască purtată pe gură sau pe nas în timpul somnului. Modificările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și renunțarea la băutură, pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.
Obezitatea este cel mai mare factor de risc, deoarece grăsimea corporală excesivă crește volumul de țesut moale din gât, ceea ce poate pune presiune asupra mușchilor gâtului. Apneea de somn este de obicei diagnosticată la o clinică specializată în somn, unde oamenii sunt monitorizați în timpul somnului, în urma unei trimiteri de la medicul de familie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank