G4Media.ro

Adunarea Generală a ONU pledează pentru crearea unui stat palestinian

Sursa foto: Wikimedia Commons / Wikiweeki

Adunarea Generală a ONU pledează pentru crearea unui stat palestinian

Adunarea Generală a ONU a pledat marţi pentru încetarea ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene şi crearea unui stat palestinian, hotărând să convoace o conferinţă internaţională în iunie 2025, menită să promoveze soluţia celor două state, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată cu 157 de voturi pentru, opt împotrivă (între care Statele Unite ale Americii, Israel, Ungaria) şi şapte abţineri în cadrul examinării anuale a chestiunii palestiniene, adunarea „îşi reafirmă sprijinul de neclintit, în conformitate cu dreptul internaţional, faţă de soluţia care prevede două state, Israel şi Palestina, care trăiesc unul lângă altul în pace şi securitate, în interiorul unor frontiere recunoscute pe baza celor dinainte de 1967”.

Insistând asupra necesităţii de a se angaja în „negocieri credibile” pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Adunarea a decis să convoace în iunie la New York o „conferinţă internaţională la nivel înalt pentru soluţionarea paşnică a problemei palestiniene şi implementarea soluţiei cu două state”, conferinţă ce va fi coprezidată de Franţa şi Arabia Saudită.

Până atunci, textul solicită părţilor „să acţioneze în mod responsabil” pentru a inversa „tendinţele negative, inclusiv orice măsuri luate în teren care contravin dreptului internaţional”.

Mai precis, Adunarea cere din nou ca „drepturile inalienabile ale poporului palestinian, în primul rând dreptul la autodeterminare şi dreptul de a crea un stat independent, să fie realizate”.

Pe baza deciziilor recente ale Curţii Internaţionale de Justiţie, aceasta cere, de asemenea, ca Israelul „să pună capăt prezenţei sale ilicite în Teritoriul palestinian ocupat cât mai curând posibil” şi să înceteze orice colonizare.

ONU consideră ansamblul teritoriilor palestiniene – Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Gaza – ca ocupate, aminteşte AFP.

În pofida retragerii sale unilaterale din Fâşia Gaza în 2005, Israelul este considerat de dreptul internaţional ca puterea de ocupaţie din acest teritoriu cucerit în timpul războiului arabo-israelian din 1967.

„Chestiunea Palestinei se află pe agenda ONU încă de la începuturile sale şi rămâne un test critic pentru credibilitatea şi autoritatea sa”, a comentat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, înainte de vot.

Palestina, aflată atunci sub mandat britanic, a fost împărţită printr-o rezoluţie a Adunării Generale din 1947 în două state independente, unul arab, celălalt evreu, şi o zonă internaţională în jurul Ierusalimului. Dar a fost proclamată atunci doar crearea Israelului, la 14 mai 1948, provocând un război între noul stat şi mai multe ţări arabe.

„Ocupaţia trebuie să se încheie”, a insistat Mansour, acuzând guvernul israelian că doreşte „să distrugă şi să strămute populaţia pentru a anexa pământul”. „Acest lucru condamnă poporul palestinian, poporul israelian şi regiunea noastră la o succesiune de războaie care pot şi trebuie prevenite”, a mai spus acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...