Adunarea Parlamentară a OSCE cere înlocuirea „pacificatorilor” ruși din Transnistria cu o misiune civilă internațională și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova
Misiunea de menţinere a păcii din regiunea separatistă transnistreană, formată din militari ruși, ar trebui transformată într-o ”misiune civilă multilaterală”. Avizul este inclus în rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE, adoptată în urma ședinței sale, care a avut loc la Vancouver în perioada 30 iunie – 4 iulie, transmite TVR Moldova.
”Adunarea Parlamentară a OSCE invită toți actorii relevanți să demareze discuții politice pentru a transforma actuala operațiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, cu un mandat internațional adecvat, care să reflecte toate nevoile reale de pe teren” se arată în rezoluție.
Această rezoluție nu are un caracter obligatoriu, dar reprezintă un semnal politic puternic și este un prim pas spre scoaterea Federației Ruse din ecuația conflictului înghețat din Transnistria.
De asemenea, AP OSCE se declară îngrijorată de încercările Rusiei de a destabiliza situația din regiunea transnistreană și recunoaște că negocierile în formatul 5+2 sunt puse pe pauză din cauza agresiunii ruse în Ucraina. În acest sens, rezoluția subliniază că conflictul de pe Nistru continuă să reprezinte un pericol pentru securitatea și stabilitatea regiunii OSCE și solicită:
”… ca Federația Rusă să reia retragerea trupelor sale militare și depozitelor sale de muniții de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu statutul său constituțional de neutralitate și cu deciziile luate la Summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, precum și cu rezoluția 72/282 a Adunării Generale a ONU” se mai notează în document.
Rezoluția este rezultatul unei colaborări între Veronica Roșca, șefa delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP OSCE, și Dan Barna, șeful delegației Parlamentului României la AP OSCE, potrivit unui comunicat al Parlamentului Republicii Moldova.
Documentul a fost prezentat la Vancouver de către deputatul Dan Barna, care a specificat că rezoluția reprezintă un demers activ al României în sprijinirea Republicii Moldova și în menținerea chestiunilor legate de frontiera țării și situația transnistreană pe agenda politică internațională.
AP OSCE subliniază că diferendul transnistrean trebuie să se încheie cu o soluție pașnică, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, cu oferirea unui statut special regiunii.
De asemenea, Adunarea Parlamentară recunoaște că R. Moldova este una dintre cele mai afectate țări de războiului pornit de Rusia, ”stat imperialist și colonialist”, care susține regimul separatist de la Tiraspol.
”AP OSCE critică Rusia pentru folosirea resurselor energetice drept instrument de șantaj și condamnă ațâțarea tensiunilor domestice, bazate pe diferențele de naționalități în încercarea sa de a se implica în treburile interne ale R. Moldova cu scopul de a destabiliza ordinea politică și de a răsturna guvernarea aleasă în mod democratic” mai este notat în rezoluția adoptată ieri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank