ADVERTORIAL Cristian Diaconescu (PMP): Suntem un partid al modernizării şi al prosperităţii, dar şi al stabilităţii şi respectului pentru valorile tradiţionale
Cristian Diaconescu este prim-vicepreședinte PMP și deschide lista PMP București pentru Senatul României.
Domnule Diaconescu, România ar putea avea, pe un „card” de la Uniunea Europeană, în următorii ani, 80 miliarde euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească țara noastră pentru a cheltui această sumă? Ce propune PMP pentru a minimiza riscurile ca atragerea de fonduri europene să se transforme dintr-o binecuvântare într-un blestem?
Cristian Diaconescu: Primele finanţări din Fondul de redresare de 750 miliarde de euro se aşteaptă să ajungă la statele membre ,începând cu a doua jumătate a anului 2021. Vor fi distribuite pre-finanțări de 10% din fonduri pentru începerea implementării planurilor de investiţii şi reformă, cu condiţia ca Planul de redresare să devină funcţional, până la 1 ianuarie 2021.
Din punct de vedere procedural, România trebuie să transmită planul de investiţii şi redresare, până cel târziu la sfârşitul anului 2020, pentru ca în următoarele două luni, Comisia să aprobe finanţările prin negocieri cu guvernul de la Bucureşti. Planurile naţionale de redresare sunt supuse şi aprobării, prin majoritatea calificată, la nivelul miniştrilor de finanţe din UE.
Comisia Europeană a avertizat deja statele membre că prioritate la finanţare vor avea acele programe naţionale care se apropie de principalele obiective ale UE, cum ar fi: economia “verde”; digitalizarea; generarea de locuri de muncă şi încurajarea investiţiilor. Comisia a anunţat 7 domenii importante privind economia “verde” şi digitalizarea, precum şi 15 programe din Cadrul Financiar Multianual ,care vor avea prioritate la finantare.
Cel mai important mesaj – investirea, după alegeri, a unui Guvern care să fie pregătit:
1. Să finalizeze, până la sfârşitul anului 2020, Planul Naţional de Redresare, asumat responsabil de către întreaga clasă politică, care să asigure modernizarea, pe termen lung, a României. Finanţarea din partea UE este o şansă istorică.
2. Sa constituie cele mai pregătite echipe de negocieri cu instituţiile de la Bruxelles şi cu ceilalţi parteneri din UE. În absenţa unei negocieri profesioniste pentru obţinerea finanţărilor europene, orice Plan Naţional poate rămâne doar un mesaj politic aspiraţional.
3. Sa elimine “ Hoţia şi Prostia “ pentru ca ne vor costa scump. Pe toţi, inclusiv următoarea generaţie. Aici cred că nu mai este cazul să detaliez.
Cu privire la desfășurarea orelor de curs în perioada de pandemie, există opinii situate la poli opuși, potrivit cărora copiii trebuie aduși la școală sau, dimpotrivă, că școala trebuie să se desfășoare exclusiv online. Dumneavoastră ați propus o soluție nuanțată, și anume vacanța mare să aibă loc în această perioadă și școala să se reia la vară. Ce beneficii ar putea să aducă o asemenea formulă?
Cristian Diaconescu: Şcolile trebuie să funcţioneze, chiar în condiţii de criză. Ca şi în sistemul sanitar, în educaţie s-au investit tot mai mulţi bani. Cand ai 40% din scolile din mediul rural cu grupurile sanitare in curte, minuni nu pot fi făcute, peste noapte, iar în condiţii de pandemie este nevoie de măsuri organizatorice simple, cu costuri minime şi aplicare imediată.
Am propus ca reorganizarea programului educaţional să aibă în vedere: depăşirea perioadei de iarnă, speranţa că viitorul guvern va avea profesionalismul şi sprijinul politic necesare pentru a se organiza, din timp, pentru adoptarea măsurilor adecvate ,astfel încât pandemia să afecteze cât mai puţin bunul mers al educaţiei în România; ştim că, la nivel european, este iminentă începerea procedurilor de vaccinare anti-COVID 19.
Cu ce se diferențiază PMP față de celelalte partide care s-au înscris în cursă la alegerile generale? Care va fi locul și rolul PMP pe scena politică din România după 6 decembrie?
Cristian Diaconescu: Partidul Mişcarea Populară este un partid conservator, creştin, susţinător al valorilor sociale, demnitate, respect pentru drepturile constituţionale fundamentale, pentru valorile şi tradiţiile româneşti. Avem nevoie de progres, de modernizare dar nu trebuie să renunţăm la ceea ce este frumos în trecutul nostru.
PMP este un partid al modernizării şi al prosperităţii, dar şi al stabilităţii şi respectului pentru valorile tradiţionale.
Avem nevoie de o nouă normalitate, de normalitatea valorii, cultivate prin muncă.
PMP consideră că respectul pentru muncă trebuie revalorizat la toate nivelurile.
Împreună cu românii, din ţară şi din comunităţile din străinătate, vrem să muncim, umăr lângă umăr, pentru a deveni mai buni, mai productivi, pentru a ne maximiza avantajele competitive ,generate de apartenența la NATO şi UE.
De prea multe ori în România partidele politice ne-au obişnuit cu replica “merge şi aşa” şi, încet dar sigur, am asistat la degradarea societăţii româneşti, până la un nivel al relaţiilor sociale pe care nu îl mai recunoaştem.
PMP susţine că “nu mai merge şi aşa”, e nevoie urgentă de schimbarea mentalităţii, de avansare spre o societate a respectului. Numai aşa putem ajunge mai buni şi numai aşa putem deveni noi înşine schimbarea de care are nevoie societatea.
Notă: Articol susținut de Partidul Mișcarea Populară
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii