G4Media.ro

ADVERTORIAL Cristina Prună, candidat USR PLUS la alegerile parlamentare: Banii din resursele…

sursa foto: USRPLUS

ADVERTORIAL Cristina Prună, candidat USR PLUS la alegerile parlamentare: Banii din resursele naturale pot contribui la pensiile românilor pe model norvegian

Deși nivelul pensiei medii din România este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (1436 lei), sistemul de pensii din țara noastră este falimentar. Cum putem să remediem această stare de fapt, fără a afecta în același timp stabilitatea bugetară?
Cristina Prună: USR PLUS propune, în programul de guvernare, utilizarea fondurilor viitoare ce vor reveni Statului român din exploatarea gazelor din Marea Neagră, astfel încât ele să completeze veniturile la pensie ale tuturor românilor.

Cum poate funcționa un astfel de mecanism și care vor fi beneficiile sale? Am dialogat pe marginea acestor teme cu Cristina Prună, deputat USR PLUS și candidat pentru un nou mandat pe listele formațiunii în București.

Cu toții știm că sistemul de pensii din România funcționează pe cotă de avarie. Ce se poate face?
Cristina Prună: Sistemul de pensii din România nu este sustenabil, indiferent dacă ne raportăm la prezent sau la viitor. Pentru prezent, deficitul fondului de pensii după primele 7 luni ale anului 2020 era de peste 7,6 miliarde lei. Ce se poate face?

Din punctul de vedere al USR PLUS, în primul rând sistemul de pensii actual trebuie să devină unul echitabil prin așezarea lui în baza principiului contributivității și eliminarea pensiilor speciale. În acest an, în plină pandemie, vor fi cheltuiți peste 10 miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale.

În al doilea rând, sunt necesare politici de încurajare a muncii, a investițiilor și afacerilor, precum și de descurajare a economiei la negru și gri. Nu în ultimul rând, trebuie evitată capcana măsurilor populiste, dar fără acoperire economică.

Ne dorim ca pensiile în România să crească, și nu doar pensia medie, dar și cea minimă, care acum este de 800 de lei. În același timp, cei care au vorbit de creșteri de 40% manifestă o iresponsabilitate crasă, motivată exclusiv de dorința de a obține votul cât mai multora din cei peste 5 milioane de pensionari.

Pe de altă parte, avem resurse de gaze naturale în Marea Neagră pe care le putem exploata și folosi banii care revin statului pentru a suplimenta pensiile românilor care muncesc cinstit în România.

  • ”O țară care nu îți folosește resursele în interesul cetățenilor săi nu este bine guvernată”

Cum ar putea exploatarea gazelor din Marea Neagră să contribuie la creșterea veniturilor la pensie ale românilor? Cum ar funcționa un astfel de sistem?
Cristina Prună: Este destul de clar că o țară care nu își folosește resursele în interesul cetățenilor săi nu este bine guvernată. USR PLUS și-a luat angajamentul la guvernare să demareze acest proiect strategic de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră și să folosească veniturile obținute pentru a investi prin fondurile de pensii administrate privat, în beneficiul tuturor românilor.

Cum ar funcționa un astfel de mecanism? Foarte simplu. În prezent există o lege privind fondurile de pensii administrate privat care ne spune că din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din salariul brut al unui angajat, un procent de 21.25% este direcționat spre Pilonul 1 (pensia publică), iar restul de 3.75% merg spre Pilonul 2 (pensia privată obligatorie).

Acest procent a fost diminuat în anul 2018 odată cu trecerea contribuțiilor pe salarii de la angajator la angajat (în 2016, cota era de 5.1%).

De asemenea, această lege prevede cum pot fi investiți banii salariaților din conturile de Pilon 2 de către fondurile private de pensii, toate acestea fiind sub supravegherea și controlul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În prezent, fondurile de pensii private gestionează peste 70 de miliarde de lei, iar fiecare român poate verifica în orice moment cât a acumulat în contul său de Pilon 2, lucru care nu este posibil pentru Pilonul 1.

Pe același mecanism, USR PLUS propune ca banii din redevențe și impozite rezultați în urma exploatărilor de gaze din Marea Neagră să fie împărțiți în mod egal pentru toți românii care muncesc, iar acești bani să meargă într-un cont special creat pentru fiecare salariat, similar celui de Pilon 2, și administrat de fondurile de pensii private.

De asemenea, vom stabili prin lege maniera de investire a acestor bani (50% în produse financiare – acțiuni și obligațiuni – emise de companii care investesc în proiecte viabile în tranziția energetică, iar restul de 50% prin mecanisme reglementate deja prin legea privind fondurile de pensii administrate privat – investiții în titluri de stat etc). Evident, toate acestea s-ar face tot sub supravegherea și controlul ASF.

  • ”Este nevoie în primul rând de o regândire a legii Offshore”

Care este nivelul estimat al veniturilor statului din exploatarea gazelor din Marea Neagră?
Cristina Prună: Conform unor estimări, producția de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să aducă la bugetul de stat peste 20 de miliarde de euro pe toată perioada exploatării, din impozite și redevențe.

Pe lângă acestea, impactul în PIB-ul României ar fi multiplicat de câteva ori, pe termen scurt și mediu exploatarea lor putând să ne ajute să repornim economia în urma pandemiei Covid-19.

Pentru a ajunge acolo, este nevoie, în primul rând, de o regândire a legii Offshore, care reglementează aceste exploatări, astfel încât să stimuleze investițiile în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul tuturor românilor.

Acest proiect ar trebui să fie pe masa noului guvernului și al noului parlamentului încă din primele zile ale noii guvernări, respectiv legislaturi. Asta dacă ne dorim ca aceste resurse să mai aibă o șansă să fie exploatate, iar economia românească să mai aibă o pârghie industrială de a se dezvolta.

  • ”Trebuie să evităm risipirea și a banilor proveniți din exploatarea gazelor din Marea Neagră în cheltuieli curente ale statului”

Exista la un moment dat o propunere ca aceste fonduri să meargă într-un fond special pentru susținerea diferitor investiții ale statului. Nu ar putea fi luată în calcul și o astfel de soluție?
Cristina Prună: Sigur, unii politicieni vor spune că acești bani ar trebui să meargă în fonduri speciale din care să se investească în aceleași promisiuni de 31 de ani: autostrăzi pe hârtie, spitale regionale, școli grădinițe. Nu că ar fi un lucru rău, însă există bani europeni pentru aceste proiecte.

Pe de altă parte, istoria post-decembristă ne arată că astfel de fonduri mărețe au mai tot existat și dacă ele ar fi funcționat ar fi trebuit să avem lapte și miere azi în România. Realitatea a fost întotdeauna altfel. Trebuie să evităm risipirea și a banilor proveniți din exploatarea gazelor din Marea Neagră în cheltuieli curente ale statului, PNDL-uri și alte povești asemenea.

Avem într-adevăr exemplul nereușit al Fondului Național de Dezvoltare care urma să gestioneze banii din proveniți din privatizarea BCR…
Cristina Prună: Da. Este unul din cele mai cunoscute exemple. În 2006, premierul Călin Popescu Tăriceanu înființa Fondul Național de Dezvoltare din banii obținuți prin privatizarea BCR.

Acest fond ar fi urmat, printre altele, să finanțeze proiectele de investiții în infrastructură, precum și alte proiecte prioritare. Din păcate, banii au venit la Fond, dar infrastructura s-a lăsat așteptată. Astfel, Fondul din 2006 a eșuat lamentabil în scopul pe care creatorul său, Călin Popescu Tăriceanu, l-a propus.

Putem face referire, în același registru, și la anul 2014, când guvernul Ponta mai punea un bir pe șoferii din România, supra-acciza la carburant, cu promisiunea că acești bani vor merge tot într-un Fond special pentru infrastructură.

Victor Ponta recunoștea în 2015 că banii din taxă nu au mers niciodată către autostrăzi, ci pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii.

  • ”USR PLUS propune un model similar celui din Norvegia, adaptat la particularitățile și realitățile din România.”

Care este principala vulnerabilitate a unor astfel de fonduri speciale și care sunt, spre diferență, avantajele modelului propus de USR-PLUS?
Cristina Prună: Problema nu este a fondurilor speciale ca și concept, ci ea vine din gestionarea lor de către statul român, prin diferiți oameni politici. Este clar că astfel de fonduri, oricât de bine intenționate ar părea pe hârtie, în realitate ele răpesc stimulentul decidenților de a eficientiza cheltuirea banului public.

Pentru că, nu-i așa, decât să tai acolo unde banii hrănesc diverse instituții inutile sau activ de partid, mai bine bagi mâna în borcanul cu miere.

În schimb, politicile cu adevărat în interesul cetățenilor putem să le vedem și în Norvegia. Fondul Suveran Norvegian investește veniturile din producția de petrol și gaze norvegiană în acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare, care sunt capitalizate în pensia fiecărui cetățean norvegian.

USR PLUS propune un model similar celui din Norvegia, adaptat la particularitățile și realitățile din România. Din punctul nostru de vedere, acesta are un dublu avantaj. Pe de-o parte, vine cu o sursă importantă de finanțare pentru sustenabilitatea sistemului de pensii, aflat în dificultate.

Pe de altă parte, propune investiții care vor contribui la tranziția energetică către o economie cu emisii reduse de carbon, un angajament pe care România și l-a luat în fața partenerilor europeni în contextului Pactului Verde European.

Sursa Foto: USRPLUS

Notă: Articol susținut de USRPLUS

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Adica 99% sa mearga spre pensii speciale militare (sau de serviciu) si restul de 1% spre ceilalti pensionari civili (multi si p..sti) !

    Asta trebuie sa inceteze in romania! Sub catu, ne-am imprumutat 25 miliarde euro doar pt salarii de bugetari si pensii militare, atat! Resul nu au contat, au luat praful de pe toba!

    Demisia Catu! Ne-ai imprumutat in 8 luni, 25 miliarde de euro! Ai bagat tara in faliment pentru pensii speciale si salarii de bugetari nababi!

    • ca sa fim corecti 100% e vorba de greaua mostenire PSD, de fapt a tuturor parlamentarilor de ne-au condus in ultimii 30 de ani (USL sa le spune generic)

  2. Dacă le analizezi atent activitățile și inițiativele, constați că USR+ are oameni foarte buni. Presadă, Drulă, Prună, Năsui, Chichirău, V.V. și alții – toți competenți, implicați, buni comunicatori. Cred că oamenii ăștia frumoși pot să schimbe lucrurile în bine în România.

    • Fata, nu stiu daca ai observat, Presada este pe loc neeligibil, si doar ea este printre cei cu adevarat buni, uite aici detalii https://www.dollo.ro/2020/10/florina-presada-opozitie/
      Cat despre domnisoara Pruna, isi datoreaza locul 2 la deputati faptului ca este perechea lui Nasui Motorola Junior https://www.b1.ro/stiri/politica/culmea-ipocriziei-deputatul-usr-claudiu-nasui-denunta-pensiile-speciale-si-privilegiile-dar-chiar-familia-lui-s-a-imbogatit-din-primele-tunuri-date-dupa-1989-si-el-a-fost-actionar-in-aceste-afaceri-352297.html , locul 1 la deputati si bolsevic-sef la USR Bucuresti https://adevarul.ro/news/politica/derapaj-claudiu-nasui-liderul-usr-bucuresti-i-a-numit-contestatarii-partid-camasile-negre-aluzie-fascism-1_5df2343d5163ec4271f2e765/index.html
      Foarte nou si democratic acest partid, ce sa zic, o sa reformeze Romania la fel de bine pe cat au facut-o parintii, unchiuletii si papusarii lor care se pregatesc sa iasa la pensie.

    • Din moment ce-ți permiți să mi te adresezi grobian, îmi permit și eu să vorbesc cu câinii pe limba câinilor: Marș!

      Păcat de Presadă, dar are un viitor strălucit în față, indiferent în ce sector va activa. Nu pot fi toți șefi, chiar dacă sunt buni; in partide devin leaderi cei care au bani și influență.

    • Ce spune Tanti Pruna este o prostie de la cap la coada.
      Daca astia cu USR-ul lor pun mana pe un minister din domeniul economiei o sa ne fie dor de Andrusca.
      ONG-ul e una, nu stii de unde vin banii, la guvernare e alta.
      Una este sa primesti bani alta este sa produci tu banii aceia.

    • @ gabriel
      Poate si explici de ce este o prostie.
      Eu unul o consider o idee destul de acceptabila.
      Pt investitii cheltuim bani u.e. si banuti nostri care ii scoatem din gaze ii punem sa produca ajutand in acelas timp trecerea spre o energie verde…
      Explica te rog de ce este atat de proasta ideea?

    • @Iloopp
      Bine zis. Florina Presadă era mândria USR și de meritocrat ce este acest partid a pus-o, prin voința liber exprimată a lui Năsui și Voiculescu (doi dubioși, cu susținere din mediul financiar-bancar) fix pe un loc sigur neeligibil. Să nu aibă – Voiculescu și Năsui – nicio emoție, că se pomenesc iar cu Presadă în Senat. Bine că pe listă sunt la loc de frunte Simona Spătaru, o mediocritate membră a Asociației Părinți pentru Ora de Religie și Coaliției pentru Familie (filiala Suceava), Anca Dragu (vice-președinte EON România, proaspăt anchetată pentru umflarea facturilor clienților, exact pe zona doamnei Dragu) sau Cristina Prună, fată de ofițer de securitate și susținătoare a inepției cu gazele din Marea Neagră pentru finanțarea pilonului II de pensii (de fapt, susținătoare a firmelor care vor să înceapă să exploateze aceste gaze, în condiții clar avantajoase pentru ele).
      Îmi este silă de cum își bate joc USR de speranțele și inteligența noastră. USR este doar o falangă a PNL, pus să capteze votanții care strâmbă din nas la Orban & Co dar suficient de naivi să creadă că ”oamenii noi în politică” au ceva în cap și ceva în inimă.
      La fel a fost eliminat Mihai Goțiu, la fel s-a întâmplat cu Vlad Alexandrescu, cu Vlad Teohari, cu Valeriu Nicolae, cu Marius Manole și cu mulți alții înaintea lor.
      USR este un partid confiscat de o gașcă cu legături în vechea clasă politică și în câteva lobby-uri de afaceri.
      O nouă țeapă.

    • @Inca unu
      Vedeti ca picam in partea cu psd-ul.
      Cam asta au facut si pesedistii, au luat tot profitul Companiilor de Stat sa-l bage in pensii si salarii pana au bagat in insolventa o multime de companii.
      Ceea ce spune D-na Pruna cu norvegienii este adevarat, Fondurile de pensii castiga foarte mult din exploatarea de gaze si petrol.
      Dar au actiuni acolo, au investit, primesc dividende, nu primesc nimic gratis.
      Considerati ca Pilonul I de Pensii are posibilitatea sa cumpere pe Bursa actiuni Romgaz?
      UE nu da bani pentru extractie de gaze si petrol ci numai pentru retehnologizarea unitatilor de productie energie.
      In al doilea rand profitul nu vine peste noapte.
      Pana forezi,incepi extractia si amortizezi investitia (multe miliarde) pot sa treaca pe putin 5-6 ani.

    • @gabriel
      Mai citeste o data te rog articolul sj incearca sa intelegi ce zice fatuca acolo.
      Nu vreau sa te jignesc sau sa fiu rautacios doar ca nu cred ca ai inteles ce vrea sa zica fata asta.
      La norvegieni nu fondurile de pensii investesc.
      Pilonul 1 este pensia de l stat nu au cum sa cumpere niciodata ceva
      Nu este nevoie ca statul sa extraga direct gazele
      Nu este nevoie de bani europeni pt extragerea de gaze,nu inteleg de unde ai scos asta
      Nu trebuie sa produca statul nimic
      Nu exista investitie de amortizat
      Mai citeste o data te rog ca nu este vorba sa extraga statul nimic.

    • @MVM de unde ai informatiile cu Pruna fata de securist?

  3. Ce-ar fi sa nu mai avem coruptie, tot dupa model norvegian? Ce-ar fi sa se taie si pensiile speciale, dupa model norvegian?
    Trebuie inlaturat abuzul elitelor, iar pensia sa fie strict cat ai contribuit, cu un prag minim sub care sa nu coboare. atat!

    • @gigi ciocan: ar fi bine sa lasi aerul de superioritate nesimtita cand vorbesti cu cineva. Ar trebui sa te „educi” in primul rand pe tine, in sensul de a nu fi nesimtit, indiferent cata dreptate iti inchipui ca ai.
      Legat de pensii, crede-ma ca stiu forate bine care este diferenta intre cum functioneaza pensia publica si cea privata, preum si diferentele intre pilonii I ,II si III.
      Legat de afirmatia ta ” SINGURA pensie pe baza de contributivitate este cea PRIVATA”
      hai sa citim ce spune legea 263/2010 (abrogata in prezent) la art. 2 lit c)
      „principiul contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;”.
      Asadar, prin afirmatia ta contrazici exact definitia data de lege pentru contributivitate. Sigur, este problema ta ca vezi lucrurile in cheie proprie, dar asta nu are legatura cu realitatea. Nu are sens sa mai dicutam despre lucruri pe care le „intelegi” altfel decat legisle statului roman.

  4. Resursele naturale din România și banii din exploatarea lor poate că ajung în niște fonduri de pensii dar ale statelor care le exploatează, la noi rămân redevențele ( praful de pe tobă ) care abia ajung pentru micile plăceri ale celor din fruntea trebii.

  5. PNL va fi la putere şi va fura tot ce apucă. Nu se va face nimic, statul român e plin de gunoaie PSD/PNL. Statul nu dă doi bani pe noi.

    Iar Turcia va extrage gazul înaintea noastră, fiindcă noi suntem prea înapoiaţi şi ticăloşi ca să facem un lucru bun pentru ţară. Un popor majoritar de maimuţe care vrea hoţi, nu USR.

    • USMR/psd/pnl..
      UdeMeReu-l devine curva oricarei coalitii de la putere, sprijina toate abuzurile si vin cu cele mai mari santaje. Nu inteleg de ce sunt iertati atat de des.

  6. In sfarsit cineva care ” vede si invata” din experienta altora ! Da d-lor,acesti bani trebuie sa ” lucreze” si sa se inmulteasca.., nu numai Norvegia face asta,un exemplu mai aproape mai aproape de noi e Turcia , acolo fondul de pensii militare e primul creditor la care apeleaza Guvernul turc atunci cand are nevoie rapida de bani ,bineinteles inprumut . Fondul de pensii militar turc ,de exemplu, e cel care a adus Renalt in Turcia cu tot ce decurge din acest lucru,are o gramada de investitii pe teritoriul Turciei ,toate pe profit .

  7. USR+, treziți-vă!
    Cristina Pruna este în buzunarul lobby-ului combustibililor fosili, dintotdeauna a argumentat în sprijinul marilor companii miniere și petroliere în timp ce noi avem nevoie de tehnologii sustenabile.
    Iar planul asta fantasmagoric in care vrea sa creeze un fond suveran ca Norvegia pe care sa-l administreze fonduri de pensii private este absolut cretin si foarte nepopular!
    De ce o țineți pe cârtita asta pe listele voastre? Vă va costa cel puțin procente dacă nu zeci de procente la alegeri. Măcar să tacă din gură cu ideile astea care nu vă aduc nici un vot, dimpotrivă.

    • @f
      De curiozitate intreb:ai probleme cu cititul?sau este o problema cu a intelege informatiile dintr-un text?
      „50% în produse financiare – acțiuni și obligațiuni – emise de companii care investesc în proiecte viabile în tranziția energetică, iar restul de 50% prin mecanisme reglementate deja prin legea privind fondurile de pensii administrate privat – investiții în titluri de stat etc). ”

      Vezi tu doamna zice destul de clar 50% in companii care investesc in tranzigia energetica.
      daca ai mai citi ai vedea mai jos ca zice ca acest lucru ne va ajuta in indeplinirea angajamenteloe luate in fata u.e. privind reducerea co2
      Deci sunt curios doar…cum mama dreacu aj inteles tu ca sustine companiile care ard combustibili fosili?

    • @f : O tin pentru ca e iubita lui Nasui .

  8. Aloooo d-na Pruna, pai OMV&Co ce spuneau? :))) Romanistanul are statut de colonie si executa oridinele stapanilor.Apropo, ce se mai aude cu legea redeventei care de la Ponta incoace tot se amana?

  9. Doar ca pana acum fondul norvegian nu a plătit niciun ban în sistemul de pensii din Norvegia și nu asta e rolul fondului, pur si simplu reinvestesc toate veniturile din petrol pentru viitor, pentru atunci cand tara nu va mai avea petrol. Asta e scopul fondului Norvegian. Plus ca Norvegia are propria lor companie de stat pt extragerea petrolului, Statoil. Romania nu mai are asa ceva.

  10. Bravo Cristina, știam eu că vei pune coada la prună!

  11. De fapt, ceea ce se poate presupune este ca vor in continuare marirea in procente a pensiilor si salariilor , inclusiv salariul ei si al celorlalti politicieni(fiindca nu pot fi marite doar pensiile), iar marirea in procente ii avantajeaza pe cei cu salarii si pensii mari. In felul acesta se mareste tot mai mult decalajul intre bogati si saraci. Se vor gasi unii sau altii de la partide care vor justifica din nou demersul acesta prin asa-zisa stimulare a consumului, probabil consumul de: inele cu diamant, brose, ceasuri scumpe cu care castiga admiratia colegilor, autoturisme de lux, vacante in locuri exotice, resedinte in afara. Un astfel de demers seamana cu privatizarea pe certificate de proprietate si nu poate avea decat rezultate la fel. Companiile care fac extractia si distributia investesc si vor profit, altfel pleaca in alta parte. Ceea ce nu pot sa explice niciunii dintre candidatii vreunui partid este de ce au ei , ca persoane, neaparat nevoie sa faca ce propun numai si numai din functii de bugetari, mai ales cei care vor functii politice imediat dupa absolvirea ” facultei” si cei care vor mandate unul dupa altul pana la pensia speciala si chiar si dupa.

    • @sceptic
      Mai prietenas…
      Tot ce ai scris tu aici nu are un inceput,ideile nu se leaga intre ele,sari de la una la alta
      „De fapt, ceea ce se poate presupune este ca vor in continuare marirea in procente a pensiilor si salariilor , inclusiv salariul ei si al celorlalti politicieni”
      Cu asta ai inceput…de unde ai tras concluzi,unde a zis fatuca asa ceva?…dreacu stie logica…fatuca vorbeste despre ceva si tu comentezi despre cu totul altceva…
      Eu cred ca ai vrut doar sa ataci,ai citit articolul din 2 in 2 randuri,ai tu niste ideii preconcepute nu te-ai obosit sa incerci sa vezi punctul ei de vedere…pur si simplu ai vrut doar sa ataci cumva ca astia de la usr sunt periculosi…au ideii noi…nu este bine…strica combinatiile…

    • @Inca unu
      ideile acestea care se regasesc sub diferite forme la toate partidele nu sunt chiar noi, amintesc de PPDD care promitea fiecarui cetatean 20 de mii de euro, iar unii au crezut .

    • ,@sceptic
      Nuuu…nu ma mai chinui sa va inteleg ca nu are rost…de obicei incerc sa inteleg punctul de vedere al celor care au pareri diferite fata de mine…dar aici nu are rost
      Mai…fatuca asta prezinta ideea de a face ceva asemanator a ceea ce a facut norvegia(cel mai ridicat nivel de trai din europa)…adica banuti aceea care vin din gaze sa fie investiti in actiuni in companii care fac tranzitia spre zona verde plus obligatiuni pt a fi atenuate anumite pierderi pe actiuni.
      Adica invesyitiile in infrastructura,scoli,spitale pt astea avem fonduri europene de accesat si cheltuit si aceei bani din gaze sunt pompati in economie aducand in acelas timp un profit bunicel si oferind fonduri firmelor pt dezvoltare,inovatie…acelas sistem se aplica la pilonul 2 de pensii…genereza profit si in acelas timp sustii economia…asta zice fatuca asta
      Ce dracu legatura are cu diaconescu care a zis ca da 20k euro fiecarui cetatean?asta ai inteles tu din ce a zis fatuca???

  12. romanasii USListi sunt atat de setati ca nu se poate, pentru ca ei la 4 ani au fost pacaliti constant, ca nu mai au incredere in nimeni ca in tara asta se poate evolua intr-o directie pozitiva.
    sfatul meu votati USR+ si puteti sa ii injurati peste 4 ani cu argumente . Ciudat ca daca ar fi venit o lege cu tomatele romanesti de plastic sau altele ar fi pus botul, chiar daca nu ar fi avut nici o acoperire

  13. Această propunere poate avea la bază o relație mai specială între inițiatorii politici și administratorii fondurilor private de pensii.

  14. Bun, deci prin gura doamnei Prună aflăm că USR-ul este gata să voteze o schimbare la proiectul exploatării offshore. Dacă ce se va face cu banii luați de statul român toate-s bune și frumoase, investiții, pensii, chestii socoteli, partea cea mai importantă este modificarea proiectului pentru (re)atragerea investitorilor. Deci, fraza cheie nu e aia cu investițiile și bla-bla, ci ”…este nevoie, în primul rând, de o regândire a legii Offshore, care reglementează aceste exploatări, astfel încât să STIMULEZE INVESTIȚIILE în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră…”. Păi, cred că se știe deja de ce companiile tot zic că pleacă (dar nu pleacă!), că renunță (dar nu renunță!)…iar asta din cauza faptului că cifrele din legea de acum nu se pupă cu pragul de profitabilitate al companiilor. Deci, să înțelegem că doamna Prună și USR-ul se vor ”alinia cu astrele corporate”, aruncând încă de pe acum cu promisiuni despre pensii și investiții? Asistăm la un nou episod Roșia Montană? Cum era? ”Ce se poate face cu 4 miliarde?” Sau ne facem că uităm?

  15. Arata bine dar oare stie treaba ?

  16. Îmi pare rău pentru ea, Nasui e de altă parere!