ADVERTORIAL Eugen Tomac: Suntem pregătiți să stăm la masă cu oricine, în afară de PSD, pentru a da ţării un Guvern cât mai stabil, cu o largă susţinere în Parlament
Oricare va fi compoziția viitoarei majorități parlamentare, noul Executiv va avea o misiune extrem de grea, aceea de a gestiona criza sanitară și economică prin care trece România și, în paralel, de a valorifica oportunitățile ce ar permite țării noastre să fie mai robustă și mai puternică după criză. Ce plusvaloare ar putea aduce PMP viitorului Guvern?
Eugen Tomac: Pe noi ne interesează ca, după 6 decembrie, România să aibă o majoritate stabilă în Parlament şi un Guvern pliat pe pe priorităţile ţării, în acord cu priorităţile pe care le are Uniunea Europeană. PMP poate veni la guvernare cu plusvaloare pe priorităţile pe care le promovăm.
De exemplu, noi suntem singurul partid care avem o lege a Sănătăţii şi e nevoie de reformă în Sănătate. Credem că fondurile europene trebuiesc cheltuite cu multă transparentă şi noi am mers în Parlament cu proiectul privind transparenţa totală în administraţie şi sper ca viitorul cabinet să-şi asume acest obiective de a publica toate contractele şi facturile pe care le cheltuie instituţiile publice.
Pe noi ne interesează ca ţara să aibă un guvern stabil şi o majoritate care să susţină reforme reale pentru statul român şi să atragem cât mai multi bani pentru a salva şi crea locuri de muncă. Cred că, după 6 decembrie, PMP va merge la guvernare, rămâne de văzut în ce formulă.
Pentru a participa la guvernare într-o formulă de dreapta, condițiile de la care nu abdicăm sunt reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale. De asemenea, tot la propunerea noastră, se poate da un vot pe revenirea la alegerile locale în două tururi.
PMP a susținut, în multe momente-cheie, Guvernul Orban – de la instalare până la moțiuni de cenzură sau la promovarea de măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei. Ce aveți în comun cu PNL și ce vă separă de liberali?
Eugen Tomac: PMP este un partener corect al PNL. Am susținut instalarea guvernului liberal pentru a pune capăt perioadei de tristă amintire a PSD, când investițiile în România au atins un minim istoric, legile justiției au fost măcelărite și țara noastră își pierduse orice brumă de credibilitate în UE.
În ultimul an, am votat alături de PNL pe măsuri de reformă a statului, de dezvoltare economică și de gestionare a crizei. Pe această ultimă dimensiune, de gestionare a crizei, am avut însă păreri diferite cu privire la câteva chestiuni. De exemplu, noi credem că starea de urgență a fost instalată prea târziu și s-a încheiat prea devreme. PMP mai susține că piețele și școlile nu trebuie să fie închise.
Nu în ultimul rând, noi considerăm că Biserica trebuie păstrată deschisă şi implicată în procesul de combatere a efectelor pandemiei. Românii trebuie să aibă libertatea de a trece pragul bisericilor oricând doresc. Fireşte, respectând regulile atât de necesare în limitarea răspândirii bolii. Aşa cum avem dreptul să mergem în fiecare zi să cumpărăm o pâine, tot aşa trebuie să le garantăm românilor dreptul de a intra oricând în Biserică pentru a aprinde o lumânare.
USR are, în programul electoral, mai multe idei care apar în programul PMP. Este posibilă o colaborare a PMP cu USR după 6 decembrie?
Eugen Tomac: La alegerile locale, PMP s-a situat pe locul 3, avem propriul electorat, mai conservator decât celelalte partide de dreapta, și, din această perspectivă, noi credem că programul nostru este cel mai bun. Pentru alegerile din 6 decembrie, suntem în competiție cu PNL și USR și adversari ai PSD.
Am văzut că USR a preluat proiectul nostru cu 300 de parlamentari. Chiar dacă, timp de patru ani de zile, USR nu a depus nicio inţiativă în acest sens în Parlament, e bine că măcar acum, în campanie electorală, şi-au adus aminte că există o aşteptare din partea românilor.
Există multe lucruri care ne apropie de USR, însă există o chestiune care ne separă fundamental: abordarea extrem de agresivă a USR în ceea ce priveşte credinţa. Eu tolerez orice punct de vedere, orice convingere politică sau abordare legată de spiritualitate, dar mă simt lezat atunci când cineva încearcă să imprime un nou mod de gândire.
În plus, USR susţine că e un partid de dreapta, dar promovează o agendă de stânga. La un moment dat trebuie să aibă curajul şi sinceritatea de a spune că sunt un partid progresist, cu un alt set de valori decât cea de dreapta. Sunt lucruri de bun simţ în politică. Politica se face însă prin compromis. Cred că e important să îi convingem pe români că există subiecte peste care noi, cei de la PMP, nu trecem cu vederea.
Ce relație va exista între PMP și PSD după alegerile parlamentare?
Eugen Tomac: După 6 decembrie, vom avea aceeași relație cu PSD ca până acum: Partidul Mișcarea Populară este singurul partid care nu a avut nicio înțelegere cu PSD. Noi nu am participat la niciun fel de târg cu PSD-ul nici când ne-au cerut să susținem Guvernul, nici când ne-au cerut să susținem moțiunea împotriva PNL.
Am fost un partid care a rămas consecvent liniei politice pe care și-a asumat-o în momentul în care s-a creat. PMP va putea discuta după alegeri cu oricare lideri politici, mai puțin cu social-democrați. Noi credem că PSD e cel care a ținut România pe loc. PSD şi-a atins limitele.
Oricât ar vrea domnul Ciolacu să spună că e altceva decât Dragnea, nu este. L-a recompensat pe Florion Iordache cu şefia Consiliului Legislativ. O guvernare PSD ar însemna un dezastru. Au făcut praf statul, nu sunt capabili să guverneze. Au ratat patru ani în care nu au adus banii pentru renovarea şcolilor, a spitalelor. Sunem pregătiți să stăm la masă cu oricine, în afară de PSD, pentru a da ţării un Guvern cât mai stabil, cu o largă susţinere în Parlament.
De ce e important ca românii să meargă la vot duminică, în 6 decembrie, și să voteze PMP? Dacă veți ajunge la guvernare, ce proiect concret al PMP va fi realizat în următorii ani?
Eugen Tomac: Îmi doresc ca românii să participe în număr cât mai mare la vot în 6 decembrie pentru a da legitimitate Parlamentului și viitorului Guvern. Mizăm pe prezența la vot a electoratului nostru fidel, dar și pe votul în favoarea PMP a unei bune părți din nehotărâți.
Noi ne ghidăm – şi programul nostru politic cu care mergem în Parlament se ghidează după sloganul – Mişcăm România înainte, dar nu vrem să lăsăm niciun român în urmă. Cel mai loial electorat îl are PMP. Noi nu am facut vreo greşeală care să-i dezamăgească pe oameni.
Din ianuarie, suntem obligaţi, în fiecare lună, să trimitem sute de proiecte către UE. Pe lângă aceste proiecte, să începem reforme structurale fundamentale în domenii cheie, cum ar fi sănătatea și educaţia. Insist ca viitorul Cabinet să creeze un minister pentru Inovare, Dezvoltare şi Inteligenţă artificială, precum și un minister pentru relația cu R. Moldova.
Mi-aș dori ca, la finalul viitorului mandat în Parlament, în urma PMP să rămână o autostradă care să plece din Târgu-Mureş şi să se opreacă la Chişinău. Schimbarea din Republica Moldova ne creează premiza pentru un astfel de proiect. Ne va ajuta enorm. Avem obligaţia să conectăm toată Moldova la UE prin infrastructură modernă.
Sursa: Articol susținut de Partidul Mișcarea Populară
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii