ADVERTORIAL Ioana Constantin (PMP): 4 ani fără PSD e un obiectiv realizabil, dacă duminică mergem la vot
Ioana Constantin este secretar general adjunct PMP și candidat la Camera Deputaților, în București
Duminică, 6 decembrie, avem alegeri parlamentare. Care este principalul motiv pentru care românii trebuie să meargă la vot?
Ioana Constantin: Alegem acum pentru 4 ani. Alegem un nou Parlament, deci o nouă majoritate parlamentară, alegem acum majoritatea care va da un nou Guvern. Urmează 4 ani fără alegeri, dar ani în care România trebuie să atragă fonduri de la UE, să deruleze politici de modernizare, să găsească soluții rapide pentru economie.
Avem de trecut peste această criză sanitară, PMP propune în Parlamentul României o nouă lege a sănătății. Ar fi o tragedie să avem o guvernare de stânga. În ultimii 4 ani și-au dat măsura incompetenței și a disprețului față de români și democrație.
În acești ani am avut așa: OUG 13, 10 august, măcelărirea legilor justiției, 3 guverne Dragnea și peste 80 de miniștri schimbați, majorități parlamentare de conjunctură. În state care prețuiesc democrația, clasa politică lucrează pentru oameni, nu hărțuiește zilnic cetățenii.
Patru ani fără PSD e un obiectiv realizabil, dacă pe 6 decembrie mergem la vot, dacă un partid ca PMP va atinge 8%-9% astfel încât să punem coagula o majoritate puternică în Parlament, iar acea majoritate să susțină un Guvern puternic. Se poate fără PSD, a demonstrat asta PMP, suntem singurul partid care în Parlamentul României nu a avut nicio înțelegere cu PSD.
Există voci în spațiul public care induc ideea că poate să fie periculos să mergi la vot, că prezintă un risc ridicat în contextul Coronavirus?
Ioana Constantin: Eu am spus de multe ori că nu cred că să mergi la vot este mai periculos decât să mergi într-un mall foarte aglomerat. Ați văzut și la alegerile locale că a existat o organizare destul de bună a alegerilor: cetățenii care veneau să își exprime dreptul la vot primeau manuși, dezinfectat, treceau printr-un filtru pentru temperatură, exista distanțarea fizică.
Cred că a fost un test, din acest punct de vedere, trecut cu bine la alegerile locale. Franța, SUA, R. Moldova au organizat alegeri. Nu putem închide democrația în sertare. Trebuie să respectăm toate măsurile, iar autoritățile să organizeze impecabil alegerile, protejând sănătatea cetățenilor.
Mulți dintre cei care propagă în spațiul public astfel de mesaje sunt politicieni sau partide avantajați de o prezență mică la vot, care să știți că, dincolo de a avantaja un partid sau altul, poate crea probleme de legitimitate pentru următorul Parlament.
Care este primul proiect pe care v-ați dori să îl puteți vota în Parlamentul României?
Ioana Constantin: Fără îndoială, reducerea numărului de parlamentari la 300. Unul dintre primele mele voturi a fost în 2009 la referendum pentru reducerea numărului de parlamentari.
La un deceniu distanță, sunt în singurul partid care are un astfel de proiect în Parlamentul României. Proiectull PMP trebuie doar adus la vot în Camerea Deputaților, a trecut de Senat. Niciun alt Parlament nu și-a mai permis un asemenea dispreț față votul oamenilor dat la un referendum.
S-a vorbit foarte mult în ultima perioadă despre educație, dar pentru cercetare și cultură, PMP ce propuneri are?
Ioana Constantin: Partidul Mișcarea Populară propune creșterea alocării bugetare pentru acest domeniu la 1,5% din PIB. Ne interesează și să contribuim la cadrul legislativ actual, cu privire protejarea patrimoniului cultural național.
În ceea ce privește cercetarea, PMP a propus înființarea Ministerului pentru Digitalizare, Inovare și Inteligență Artificială. Criza sanitară ne-a arătat și cât de importantă este cercetarea medicală. E nevoie de finanțare crescută pentru aceste domenii, dar și de soluții digitale care să pună cetățenii în prim-plan.
Notă: Articol susținut de Partidul Mișcarea Populară
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii