G4Media.ro

Aegis Ashore e complet şi funcţional în România.  Sistemul de rachete interceptoare…

Aegis Ashore e complet şi funcţional în România.  Sistemul de rachete interceptoare THAAD a fost instalat. De ce s-au înfuriat rușii

Aegis Ashore este versiunea de uscat a interceptorului de rachete SM-3 al Marinei SUA. Agenţia de Apărare Anti-rachetă operează prin intermediul NATO situri Aegis Ashore în Polonia şi România. Siturile apără Europa şi SUA de atacuri limitate cu rachete ale unui puteri din Orientul Mijlociu, cum este Iranul. Rusia crede că ele au un scop mult mai sinistru, scrie publicația americană The National Interest, citată de Rador.

Un sit-cheie NATO de apărare anti-rachetă din România a finalizat pe 9 august 2019 un proces de modernizare de trei luni care-i forţase pe operatori să suspende funcţionarea sistemului.

Pentru a acoperi breşa astfel rezultată, Armata SUA a detaşat în mai în România una dintre cele şapte baterii ale sale interceptoare de rachete Terminal High-Altitude Area-Defense (THAAD).

Această detaşare a THAAD a fost controversată.

Sistemul Thaad a fost amplasat în apropierea celui Aegis Ashore din România. Armata şi Departamentul Apărării au postat fiecare pe internet, şi apoi au şters rapid, câte o fotografie cu sistemul pregătit pentru activare. Unele site-uri au menţinut fotografia.

THAAD a supărat guvernul rus, tot aşa cum o făcuse şi Aegis Ashore. Rusia „nu poate înţelege ce sarcini va îndeplini sistemul Aegis Ashore în zona apărării anti-rachetă”, a declarat la finalul lui aprilie 2019 adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov.

Pentagonul şi NATO au încercat repetat să explice motivele detaşării THAAD. „La cererea NATO, secretarul apărării va detaşa vara aceasta un sistem THAAD al Armatei SUA în România în sprijinul apărării anti-rachetă balistică a NATO”, a anunţat Comandamentul European al SUA în aprilie 2019.

„THAAD, de la 69th Air Defense Artillery Brigade, 32nd Army Air şi Missile Defense Command staţionat la Fort Hood, Texas, se va integra vara aceasta în arhitectura existentă NATO BMD în cursul unei perioade limitate de întreţinere şi modernizări, programate la sistemul de apărare anti-rachetă Aegis Ashore din România.”

De la începutul lui 2019 Armata a achiziţionat vreo 200 de rachete THAAD pentru cele şapte baterii ale sale şi vreo 40 de lansatoare. Agenţia de Apărare Anti-rachetă a SUA descrie pe site-ul ei THAAD drept un „element terestru capabil să doboare o rachetă balistică atât în interiorul cât şi în imediata proximitate a exteriorului atmosferei.”

Armata deţine baterii THAAD pe insula Guam şi în Coreea de Sud. În martie 2019 Armata a detaşat o baterie THAAD în Israel.

Aegis Ashore este versiunea de uscat a interceptorului de rachete SM-3 al Marinei SUA. Agenţia de Apărare Anti-rachetă operează prin intermediul NATO situri Aegis Ashore în Polonia şi România. Siturile apără Europa şi SUA de atacuri limitate cu rachete ale unui puteri din orientul Mijlociu, cum este Iranul.

Însă apărarea americană anti-rachetă este de decenii un subiect controversat în Rusia. Moscova vede sistemele americane BMD drept o ameninţare la adresa balanţei globale a puterii, întrucât ele pot neutraliza în teorie rachetele ruseşti cu focos nuclear. În realitate, celor mai multe sisteme anti-rachetă americane le lipsesc viteza, raza şi acurateţea necesare pentru a intercepta o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Doar sistemele terestre americane Ground-Based Midcourse Defense din Alaska şi California, ambele având drept obiectiv interceptarea de rachete nord-coreene, s-au dovedit la teste controlate a fi capabile să lovească unele rachete din clasa ICBM.

Mulţi ruşi cred totodată, greşit, că Aegis Ashore are şi capacitate sol-sol şi poate funcţiona ca o armă de aplicare a unei prime lovituri-surpriză. Aegis Ashore „activează o teamă foarte specifică ruşilor”, a declarat Jeffrey Lewis, expert nuclear la Middlebury Institute of International Studies din Monterey.

Lewis spune că mulţi ruşi cred că SUA plănuiesc de ani să-şi înarmeze în secret cu arme nucleare siturile anti-rachetă din Polonia şi România, transformând nişte arme defensive în ceea ce Lewis a numit forţă de lovire „sub acoperire”, a cărei reală misiune este să lanseze un atac-surpriză atomic asupra Moscovei pentru a „decapita” guvernul rus.
„E o nebunie, dar jur că ei cred asta 100%”, a declarat Lewis despre ruşi.

NATO a subliniat că nici Aegis Ashore şi nici THAAD nu reprezintă un pericol pentru Rusia. „Unitatea THAAD se va afla sub control operaţional NATO şi sub deplinul control politic al Consiliului Nord-Atlantic”, a declarat alianţa. „Va rămâne operaţional doar până când situl Aegis Ashore din România va redeveni funcţional.”

Trei luni mai târziu, Aegis a încheiat modernizarea. „Sistemul THAAD va fi acum redetaşat, cum se intenţiona”, a anunţat NATO pe 9 august 2019.

Sursa: The National Interest/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mai bine să se teamă rușii de armele de la noi decât noi de ale lor.

    • Cred ca daca se hotarasc rusi sa trimita o racheta in romania la ce viteza are osa ajunga in romania inainte sa aibe timp careva sa puna degetul pe vrun buton si adio viata pe pamnt

  2. „sa aibe” e varul mai din Teleorman al lui „sa aiba”?

  3. „sa aibe” e varul mai din Teleorman al lui „sa aiba”?

  4. SUA vrea si resursele de petrol si gaze din Iran …. si nu le poate avea din cauza Rusiei partenerul Iranului. Ceea ce vedeti acum nu este altceva decat o intimidare la adresa Rusiei pt a face pasul inapoi