Aeroporturile portugheze, număr record de pasageri pe măsură ce turiștii se întorc/ Turismul, un motor cheie al economiei Portugaliei, reprezenta aproape 15% din produsul intern brut înainte de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile portugheze în primele patru luni ale anului a depășit nivelurile anterioare pandemiei, stimulat de creșterea turismului, potrivit datelor oficiale prezentate miercuri, scrie Reuters.
Institutul Național de Statistică, sau INE, a precizat că 5,9 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile portugheze în aprilie, cu 11% mai mult decât în aceeași lună din 2019 și cu 19% mai mult decât în aprilie 2022.
În primele patru luni ale anului, numărul de pasageri a atins un record de 18,7 milioane, cu 14% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019 și cu 41% mai mult decât în primele patru luni ale anului trecut.
Traficul de pasageri din aeroporturi în întreaga Europă încă nu și-a revenit la nivelurile înregistrate înainte ca pandemia să blocheze transportul aerian la începutul anului 2020, a declarat recent Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) Europa.
Aeroporturile din țări precum Spania și Portugalia, care se bazează foarte mult pe turism, au depășit aeroporturile din Germania, Franța și Marea Britanie, unde a existat o pondere mai mare a călătoriilor de afaceri.
Aeroportul din Lisabona, unul dintre cele 10 terminale principale din țară, operat de compania franceză Vinci, a gestionat 53% din pasageri, adică aproximativ 10 milioane de persoane.
Numărul lunar de pasageri în 2023 „a fost mai mare decât nivelurile de dinainte de pandemie”, a declarat INE.
Pasagerii provin în principal din Franța, Marea Britanie și Spania, la fel ca înainte de pandemie.
Turismul, un motor cheie al economiei Portugaliei, reprezenta aproape 15% din produsul intern brut înainte de pandemie și a cunoscut un nou boom de la începutul acestui an.
Într-un document separat, INE a precizat că numărul turiștilor străini care au vizitat Portugalia în primele patru luni ale anului a depășit 4,5 milioane, cu 44% mai mult decât în urmă cu un an.
Turiștii au cheltuit, de asemenea, mai mulți bani. Prețul mediu pe cameră pe noapte în aprilie a fost de 105,4 euro, cu aproximativ 30% mai mult decât în aceeași lună din 2019 și cu 15% mai mult decât în urmă cu un an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank