Aerosolul: Este sau nu este util pentru răceli, sinuzite și gripe? / Medic: „Vorbim despre o practică depășită, care datează de peste 200 de ani”
Dacă copilul tău strănută sau se chinuie să inhaleze, vine în ajutor un remediu care este considerat cel mai simplu din familie. Este vorba de aerosoli, care, însă, sunt puși acum sub semnul întrebării privind utilitatea sa reală și, mai ales, eficiența sa în toate situațiile în care căile respiratorii prezintă complicații de diverse tipuri. Cel care contestă necesitatea acestuia în majoritatea cazurilor este medicul italian Matteo Bassetti, specialist în infecții. „Este absolut inutil”, spune el, citat de La Repubblica.
”De câte ori am pus copiii în fața televizorului atașat la tubul de aerosol crezând că rezolvă totul? Este doar o modă italiană născută în anii 1970”, a continuat el.
Întrebat despre faptul că poate ajunge direct în zonele infectate ale tractului respirator, Bassetti explică: „Nu este cazul. Aerosolul poate fi util în unele cazuri de astm și bronșiolită, dar nu și pentru răceală și gripă”. În sfârșit, Bassetti rezervă o critică cortizonului administrat prin inhalare care, subliniază Bassetti, „funcționează exact ca soluția salină fiziologică”. „Așadar”, conchide el, „dacă putem, să folosim apă, în schimb”.
Vechea metodă de curățare a căilor respiratorii des aplicată în Italia, aerosolul, are aproximativ 200 de ani. Credința care îi animă adesea pe cei care o aleg pentru ei sau pentru copiii lor este că măcar servește la a face ceva, la a aborda minimal situația.
Însă odată inhalată, soluția respectivă ajunge direct în cele mai profunde părți ale bronhiilor și ale plămânilor. Tendința de a-l considera un remediu inofensiv, aproape un panaceu pentru afecțiunile de sezon, îi determină pe oameni să folosească aerosolul ca autoîngrijire. În realitate, fiind vorba de o terapie, administrarea sa trebuie să fie întotdeauna decisă de medic, care oferă instrucțiuni privind dozele și modalitățile.
Așadar, nu trebuie să fie considerat un leac „fă-l singur”, ci mai degrabă o terapie care trebuie prescrisă. Dar în ce ocazii? La această întrebare răspunde medicul pediatru Elena Bozzola.
„Cu siguranță nu trebuie să fie un amestec pregătit de mamă cu produse cumpărate din farmacie. De asemenea, nu este util, ba chiar dăunător, dacă este făcut cu apă de la robinet”, explică medicul.
„Ceea ce este necesar este o indicație specifică din partea medicului”, continuă Bozzola: „De exemplu, în caz de traheită și laringită, zona caldă care provine din aerosol poate ajuta la dilatarea laringelui, la fel cum acoperirea nasului și a gurii ajută la buna funcționare a nasului. Sau, din nou, atunci când aveți o stare de bronhospasm, puteți interveni prin adăugarea unui bronhodilatator la aerosol. Indicațiile sunt multe, cu siguranță nu se poate spune că este dăunător’.
Și când nu este necesar?
„Nu există o prescripție specifică care să impună utilizarea aerosolului în caz de bronșiolită”, subliniază Bozzola, „în timp ce pentru răceală sau gripă depinde de starea copilului. Să spunem că poate ajuta la dilatarea căilor respiratorii și poate da o stare de bine: aerosolul cu o soluție hipertonică de 3% (săruri marine), ajută la eliminarea mucusului”, spune medicul.
Principala funcție a aerosolului, potrivit doctorului Francesco Macagno, pneumolog la Departamentul de Neuroștiințe de la Policlinico Gemelli din Roma, este aceasta: „în faza acută, are o semnificație precisă: este o modalitate bună de a asimila medicamentele. Un exemplu? Bronhodilatatoarele”.
„Vorbim despre o practică care datează de peste 200 de ani”, continuă Macagno. ”Așadar, aerosolul este o practică valabilă, dar depășită; are sens să se facă la copiii care suferă de astm sau de fibroză chistică, sau chiar la cei care s-au îmbolnăvit de bronșiolită în copilărie”, subliniază pneumologul.
„De asemenea, are sens să se facă în caz de gripă, folosind un antibacterian, când apar complicații, cum ar fi bronșita. Dar poate avea efecte secundare: dacă cortizonul nu este necesar și este folosit oricum, bacteriile, sau mai rău candida, pot coloniza căile respiratorii superioare. De aceea, după aerosol, este recomandabil să se clătească gura”, mai spune medicul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.