Afacerea LavScam scade încrederea canadienilor în guvernul Trudeau. Conservatorii, pe primul loc în opțiunile alegătorilor
Premierul canadian, Justin Trudeau, și Partidul Liberal au fost afectați de scandalul LavScam, cel mai grav scandal cu care se confruntă guvernul liberal de la venirea la putere în 2015, rata lor de popularitate înregistrând o scădere dramatică în ultima perioadă.
Potrivit unui sondaj Ipsos recent, premierul Trudeau mai beneficiază de susținerea a doar 40% dintre alegătorii canadieni.
În același timp, Partidul Conservator, de opoziție, se află pe primul loc în opțiunile de vot ale canadienilor, la distanță de cel puțin 10 puncte față de Partidul Liberal, de guvernământ.
Afacerea de corupție LavScam și felul controversat în care premierul Trudeau a gestionat această criză sunt considerate principalele motive pentru care liberalii riscă să fie îndepărtați de la guvernare în urma alegerilor federale care vor avea loc în luna octombrie a acestui an.
Sondajul Ipsos, realizat pentru Global News, a indicat faptul că rata de popularitate a premierului Trudeau a scăzut la 40%, scandalul SNC-Lavalin afectând în mod dramatic susținerea lui în rândul canadienilor.
Premierul de la Ottawa pare să fi suferit mai multe daune în urma scandalului SNC-Lavalin decât a înregistrat președintele american Donald Trump din cauza investigației legate de Rusia, a plăților făcute pentru un star porno, a presupuselor încălcări privind finanțarea campaniei electorale, a amenințărilor cu procedurile de îndepărtare din funcție și a listei lungi de noi investigații lansate de democrați, a scris Global News.
Ziariștii au precizat de altfel că rata de popularitate a lui Trump (43%) este în prezent mai mare decât cea a lui Trudeau (40%).
De asemenea, conservatorii canadieni se bucură de sprijin semnificativ în Ontario și Columbia Britanică, două provincii cruciale în perspectiva alegerilor din toamnă.
În Ontario, Partidul Conservator are un avantaj de 12 puncte în fața liberalilor (40%, față de 28%), o situație similară înregistrându-se și în Columbia Britanică, unde conservatorii au un avans de cel puțin 10 procente.
De asemenea, conservatorii conduși de Andrew Scheer domină opțiunile de vot din Alberta (63%), în timp ce liberalii lui Trudeau înregistrează o rată de popularitate de doar 17%.
Singura provincie în care liberalii se află pe primul loc este Quebec,
unde ei au sprijinul a 38% din respondenți (în această provincie se află și sediul central al companiei SNC-Lavalin, implicată în scandalul de corupție).
Cu toate acestea, conservatorii (25%) și Bloc Quebecois (23%) par să aibă suficient sprijin pentru a-i împiedica pe liberali să reușească să aibă rezultatele înregistrate în 2015.
În cazul în care alegerile vor avea loc mâine, conservatorii canadieni ar primi 40% din voturile alegătorilor la nivel federal, în timp ce liberalii ar fi votați de 30% dintre alegători.
Noii Democrați se află pe locul al treilea, cu 21% din opțiunile de vot, în timp ce Bloc Quebecois ar primi 5%.
Sondajul Ipsos a fost realizat pe un eșantion de 1002 de canadieni, între 25 și 27 martie.
Darrell Bricker, directorul executive al Ipsos Public Affairs, a afirmat că rezultatele sondajului indică faptul că afacerea SNC-Lavalin a afectat susținerea de care se bucură guvernul liberal printre canadieni, care "și-au reconsiderat susținerea pentru executivul Trudeau.
Când te uiți la locurile unde conservatorii se află în frunte, ei conduc peste tot acolo unde trebuie să conducă, a spus Bricker. Nu au nevoie de nimic altceva pentru a-i bate pe liberali.
Situația este cu atât mai dramatică pentru liberali cu cât Trudeau a pierdut susținerea femeilor și cea a alegătorilor tineri, două categorii demografice care l-au ajutat să câștige alegerile din 2015.
Patruzeci la sută dintre femei spun acum că vor vota pe conservatori, comparativ cu doar 28% care vor alege liberalii (conservatorii se bucură de un avantaj similar printre alegătorii bărbați).
În rândul alegătorilor tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, conservatorii (34%) au un avantaj ușor în fața liberalilor (31%).
În acest moment, cota de popularitate a lui Trudeau (40%) este mai mică cu șapte procente decât cea înregistrată de fostul premier, conservatorul Stephen Harper, în perioada similară a mandatului său (47%).
Analiștii cred că rezultatele sondajului indică faptul că brandul Trudeau, și susținerea de care se bucura mai ales în rândul tinerilor, a dispărut, iar șansele lui de a câștiga alegerile din 21 octombrie sunt minime.
În ciuda tuturor problemelor pe care le-au avut în Statele Unite, probabilitatea ca președintele SUA să fie reales este acum mai mare decât cea ca premierul (din Canada) să fie reales, a afirmat Bricker.
Este o opinie împărtășită de numeroși analiști, care cred că felul controversat în care premierul Trudeau a gestionat criza SNC-Lavalin – atacând membri ai propriului partid și criticând media canadiană care îi cere explicații – a dus la scăderea dramatică a încrederii alegătorilor în Partidul Liberal.
De altfel,măsurile luate de liberali în acest caz – inclusiv blocarea eforturilor de lansare a unor investigații independente – au fost considerate inoportune, ele nefăcând altceva decât să agraveze situația și să sugereze că Trudeau și guvernul său vor să mușamalizeze criza.
O afacere de corupție
- Afacerea a ieşit la lumină pe 7 februarie, odată cu dezvăluirile apărute în cotidianul The Globe and Mail, care este apropiat de guvernul liberal.
- SNC-Lavalin este una dintre cele mai mari companii de inginerie și construcție din lume. Firma cu sediul central la Montreal are aproximativ 50.000 de angajaţi în întreaga lume, 3.500 dintre ei în Quebec.
- De-a lungul anilor, compania a fost implicată în mai multe scandaluri de fraudă și corupție, inclusiv în unul în care foști directori executivi au fost acuzați că au mituit oficiali din Libia.
- Potrivit informațiilor din dosar, compania canadiană este acuzată că, între 2001 și 2011, ar fi dat șpăgi în valoare de 48 de milioane de dolari unor responsabili libieni, pe vremea când ţara nord-africană era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.
- Potrivit informațiilor, fostul ministru al justitiei și procuror general al Canadei, Jody Wilson-Raybould, a fost supusă unor presiuni din partea mai multor persoane din cadrul guvernului Trudeau pentru a interveni în dosar, astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin.
- Wilson-Raybould a afirmat, în timpul unei audieri desfășurată în fața Comisiei pentru justiţie din Parlamentul de la Ottawa, că aceste presiuni au fost constante în perioada cuprinsă între septembrie şi decembrie 2018.
- Wilson-Raybould a afirmat că a fost ținta unor amenințări voalate, iar premierul Trudeau și alţi zece responsabili guvernamentali au intervenit direct pe lângă ea de zece ori pentru a-i cere să se asigure că acuzaţiile penale împotriva companiei SNC-Lavalin vor fi abandonate în schimbul unei amenzi.
- Trudeau și apropiații săi i-ar fi spus lui Wilson-Raybould că refuzul de a încheia o înțelegere cu SNC-Lavalin va duce la eliminarea locurilor de muncă pentru mii de canadieni și la pierderea de voturi, căci societatea este din Quebec, o provincie care votează în general cu Partidul Liberal.
- Fostul ministru al justiției a afirmat că înţelegerea amiabilă legată de SNC-Lavalin ar fi însemnat pentru respectiva societate evitarea unui proces lung şi costisitor în urma căruia, în cazul unei condamnări, companiei i s-ar fi interzis obţinerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăţi.
- Firma a afirmat că și-a schimbat modul de funcționare și că acționează acum în legalitate.
- Procurorii au cerut însă trimiterea companiei în fața justiției, iar Wilson-Raybould a spus că este de acord cu opinia lor.
- Wilson-Raybould crede că refuzul de a interveni în acest dosar este motivul pentru care, în timpul unei remanieri guvernamentale efectuate în luna ianuarie a acestui an, ea a fost mutată pe postul de ministru al Veteranilor, din care a demisionat apoi la scurt timp.
- Ea este încă membră a Partidului Liberal și deputată în Parlament, dar Trudeau a spus că va lua în considerare dacă o păstrează sau nu în blocul liberal.
- Între timp, și alți membri ai administrației liberale au demisionat, inclusiv mâna dreaptă a premierului, Gerald Butts.
- Scandalul a dus la tensionarea relațiilor cu comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată.
- Reconcilierea canadienilor cu populațiile autohtone a fost, alături de transparență și egalitatea între femei și bărbați, unul dintre obiectivele cu care liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile din 2015.
- Trudeau a fost criticat intens și pentru felul în care a tratat-o pe Wilson-Raybould, una dintre cele mai cunoscute femei din viața politică canadiană.
- Mulți se întrebă acum dacă declarațiile sale din campania electorală privind feminismul și lupta pentru emanciparea drepturilor femeilor au fost sau nu reale.
Surse: Global News
Sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.