Afacerea PUZ-urilor: „Un baraj zidit de 14 etaje” într-o zonă verde a Bucureștiului
O altă zonă cu spațiu verde riscă să fie rasă în Capitala în care PUZ-ul a devenit sinomin cu coșmarul pentru mulți locuitori. În sectorul 4 al Capitalei, o mână de oameni duce o luptă îndârjită pentru dreptul la o oază de verdeață și la luminozitate. În acest sector, o firmă a inițiat un PUZ în vederea construirii unui ansamblu de locuințe colective, birouri, comerț și servicii cu regim de înălțime 3S+Ds+P+14 E, pe Calea Șerban Vodă 206, 208, 210-2018, lângă Colegiul Național „Gheorge Șincai”.
Locuitorii reclamă că proiectul nu are nicio legătură cu regimul de înălțime din zonă, iar sute de arbori de peste 20 de ani ar urma să dispară. Asociația de Locatari de pe Str. Vuetului 12, Sector 4, a depus sesizări către autorități și acum așteaptă cu groază aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Oamenii s-au adresat Primăriei și Poliției Locale, iar până în prezent au primit răspunsurile buldozerelor, care au împânzit recent zona pentru motiv de igienizare.
Ce spun locuitorii. „Înălțimea maximă excesivă (14 etaje): clădirea noastră, ca și cel puțin încă 20 de clădiri de pe stradă Vuetului și strada Ion Puscariu vor fi afectate prin lipsa de lumină și afectarea vederii spre EST și SUD-EST. Terenul în cauză este fix la EST și SUD-EST de ambele străzi și toată populația din această arie va fi privată de vederea spre EST, va vedea doar o imensă clădire în locul zonei împădurite care este acum acolo. Clădirea istorică Liceul Gh. Șincai are doar o înălțime de 3 etaje și va fi eclipsată de orice clădire de D+14E înălțime. Planul nu reflectă diferențele mari de înălțime pentru acea arie. Există o oarecare vale și un oarecare deal, diferența maximă de nivel fiind de minim 15 metri. Blocul nostru este la baza dealului și, dacă s-ar construi masiv pe el, există riscul alunecărilor de teren, în timp. Tăierea arborilor din zona PUZ-ului: există câteva sute de arbori de vechime peste 20 de ani în zona afectată de PUZ. Distanța minimă față de marginile parcelei: propunerea curentă are valorile prea mici pentru înălțimea clădirii: 3 sau 5 metri, pentru o clădire de peste 50 de metri înălțime. Traficul și parcarea din zonă va fi afectată de numărul mare de oameni care vor veni în clădirile din zonă”, arată Asociația de locatari într-o sesizare cu privire la acest PUZ.
La fiecare dintre punctele amintite, Asociația de locatari menționată a venit și cu propuneri, care nu au ca scop anularea proiectului, ci l-ar face compatibil cu zona, în viziunea locatarilor. Spre exemplu, locuitorii propun reducerea înălțimii maxime la 3S+P+6E, așsa cum a fost în trecut o inițiativă de PUZ pentru aceeași zonă. O altă propunere, conform sesizării, vizează scoaterea zonei deluroase din zona afectată de PUZ.
Aceeași Asociație reclamă că etapele de avizare a PUZ-ului s-au desfășurat la turație maximă.
Inițiatorul/beneficiarul PUZ-ului este firma ȘERBAN VODA PLAZA DEVELOPMENT S.R.L, iar elaborator – VP EGO CONCEPT SRL.
Pe 18 octombrie 2017 a fost discutat avizul de oportunitate în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei Capitalei. O lună mai târziu, respectiv pe 21 noiembrie 2017, Direcția Urbanism din Primăria Capitalei a emis avizul de oportunitate în vederea elaborării documentației, invocând prevederile certificatului de urbanism eliberat de primarul Sectorului 4 tot în toamna anului trecut. Aprobarea avizului de oportunitate poartă semnătura primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.
Pe 17 ianuarie 2018, aceeași Direcție Urbanism a emis aviz preliminar pentru PUZ.
În același timp s-a desfășurat procesul de consultare a populației, pe site-ul Primăriei Capitalei și prin afișarea de panouri, iar 9 martie 2018 apare ca data expirării etapei de avizare a proiectului.
Controversele subliniate de Comisia tehnică. Discutarea avizului de oportunitate a stârnit discuții aprinse în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei Capitalei din data de 18 Octombrie 2017.
În ședința Comisiei s-a evidențiat că „zona pe care se propune construirea este relativ centrală, în zona Tineretului spre Fabrica
Adesgo. Terenul, de 18 ha, este încadrat CA2 de PUG, încadrare care permite POT (procent de ocupare a terenului) 70%, CUT (coeficientul de utilizare a terenului) de 3 şi o înălţime maximă de P+14. Se doreşte trecerea zonei în M2A, cu finalitatea construirii unui complex rezidenţial cu locuire colectivă, birouri, comerţ şi servicii, care va duce indicatorul POT la 80%, CUT la 3,6, păstrând acelaşi regim de înălţime, P+14. Încheierea prezentării se face cu afirmaţia: „Nu dorim să schimbăm caracterul zonei.”
Dan Marin, membru al Comisiei: „Dat fiind că zona în faţa căreia vă aşezaţi este predominant de case individuale, cum credeţi că păstraţi caracterul zonei propunând un baraj zidit de 14E? Şi, în plus, pe un teren care posedă una din puţinele denivelări naturale din Capitală, dvs. puneţi o clădire continuă, care aproape că nivelează şi locul, şi perspectiva. Iar spre stradă, cel mai probabil ne veţi oferi maşini, într-o zonă şi acum extrem de aglomerată. Nu înţeleg de ce solicitaţi această schimbare, pentru că nu propuneţi niciun fel de argumentare. De ce cereţi derogarea?”
Răspuns: „În zonele indicate CA2 există clădiri cu caracter special. Noi vrem să construim fără caracter special.”
Anca Mitrache, membru al Comisiei: „Propunerea mi se pare prea opacă, prea insensibilă. Aş dori să fie prezentate mai multe variante.”
Mircea Chira, membru al Comisiei: „Ca volum, ca desfăşurare de volume, propunerea este neinteresantă. Şi mai cred că ceea ce este pe planşă este o mare păcăleală. Liceul, reprezentat în plan apropiat, e doar P+2, în vreme ce blocurile P+14, care mai şi urcă, sunt arătate ca fiind aproape egale ca înălţimi. Volumul va copleşi total liceul. Şi, ca acces în viitoarea proprietate, nu înţeleg pe unde o să intraţi.”
Florin Medvedovici, membru al Comisiei: „Pe pantă, acolo unde se aşază propunerea, în loc să se evidenţieze caracterul locului, se nivelează. Iar pe spate sunt case cu 2 şi 3 etaje. În Bucureşti, foarte puţine zone au atâtea calităţi arhitecturale, încât să ne permitem să le ignorăm sau anulăm pe acestea.”
Constantin Enache, membru al Comisiei: „Avem aici un loc cu Parcul Carol, cu Parcul Tineretului, cu cornişe. Aici, arhitectul ar trebui să preia măcar o undă verde din aceste spaţii.”
Timur Mihăilescu, membru al Comisiei: „Adesgo e CA2 în PUG? Atunci includeţi o analiză şi a acestei zone industriale, CA2 ar trebui să fie un viitor centru urban.”
Radu Năstase: „Amplasamentul pe care îl deţineţi este foarte important, dar aici profitul trebuie să fie obţinut din calitate, nu din cantitate. Gândiţi un alt fel de mobilare.”
Dan Trifu: „Vegetaţia de aici, atâta câtă mai este, este foarte valoroasă. Iar pe de altă parte, ONG-urile nu vor permite să se construiască mai înalt decât Liceul. În sfârşit, prin Parcul Tineretului mai intră în oraş curenţi care să oxigeneze oraşul. Dacă creăm un perete, un baraj de acest fel, cum anume se va mai aerisi oraşul?”
Consilier general al Capitalei: „PUZ-ul, inacceptabil”. În opinia consilierului general al Capitalei Roxana Wring acest PUZ este „inacceptabil”. „În ceea ce mă privește, voi vota împotriva acestui PUZ. Se doreste construirea unui volum de 14E într-o zonă de case individuale care va modifica radical caracterul zonei. Coeficientul de utilizare a terenului este mult prea mare. De fapt, avem de a face cu o exploatare intensă a terenului ce va conduce la condiții proaste de locuit. Clădirea propusă este un adevărat zid care practic nivelează terenul, ignorând caracterul natural al zonei. Acest PUZ este genul de urbanism derogatoriu care condamnă Capitala la trafic, poluare și dispariția spațiilor verzi, ne-a declarat consilierul USR.
Ce spune firma. Într-un răspuns la una dintre sesizările Asociației de locatari, firma care a elaborat PUZ-ul a precizat că regimul de înălțime propus prin Planul Urbanistic Zonal respectă reglementările documentației PUG în vigoare.
„Terenul este acoperit acum de un spațiu verde neîntreținut și neaccesibil, lucrările de amenajare peisageră fiind absolut necesare în vederea asigurării unei legături între Parcul Carol și Parcul Tineretului, dar și în cadrul spațiului destinat dotărilor de interes public (comerț, servicii) propus prin documentație. Imobilul se află în zona de protecție a Colegiului Național Gh. Șincai, iar volumetria ansamblului și tratarea arhitectural-urbanistică vor urmări armonizarea cu caracterul zonei și cu vecinătățile imediate. (…), mai arăta compania.
Totodată, în „Anunțul de consultare asupra elaborării propunerilor privind documentația PUZ”, se precizează că ȘERBAN VODĂ PLAZA DEVELOPMENT S.R.L. dorește „creșterea calității vieții și a locuitorilor prin propulsarea economică a zonei”.
„ȘERBAN VODĂ PLAZA DEVELOPMENT S.R.L., în calitate de beneficiar, dorește reglementarea prin indicatori urbanistici și zonificarea funcțională, a terenurilor aflate la adresa Str.Calea Șerban Vodă, nr. 206, 208, 210-218, Sector 4, Municipiul București, în concordanță cu tendințele actuale de dezvoltare a zonei, rezolvarea unor probleme la nivel de imagine urbană și creșterea calității vieții și a locuitorilor prin propulsarea economică a zonei. Se dorește construirea unui ansamblu de locuințe colective și birouri cu un regim de înălțime 3S+Ds+P+14E și are funcțiune mixtă – locuire, birouri, comerț și servicii. Investiția ia în considerare tipologia parcelarului și a fondului construit existent cu regim de înălțime diferențiat, creând un spațiu tampon între Parcul Carol și Parcul Tineretului”, se arată în informarea postată pe site-ul Primăriei Capitalei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii