G4Media.ro

Afacerea Romexpo: Proiectul de lege prin care Camera de Comerț primește gratuit…

Sursa foto: Camera de Comerț și Industrie a României

Afacerea Romexpo: Proiectul de lege prin care Camera de Comerț primește gratuit de la stat complexul, iar toate firmele vor plăti o nouă taxă, a trecut tacit de Senat. Pe terenul din nordul Bucureștiului ar urma să se construiască un mega-complex imobiliar

Un proiect de lege prin care complexul expozițional Romexpo ar trece gratuit din proprietatea statului român în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a trecut tacit de Senat și a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților.

E vorba despre o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în scopul dezvoltării şi modernizării zonei. Practic, parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru un mega-proiect imobiliar.

În acest moment, terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț. Primarul general Gabriela Firea, senatorul PSD Daniel Zamfir, și senatoarea USR Silvia Dinică au respins la acel moment proiectul, arătând că terenul statului nu poate fi cedat gratuit.

Proiectul inițiat de parlamentarii PMP mai prevede o facilitate majoră pentru Camera de Comerț și Industrie: obligativitatea firmelor de a se înscrie într-un catalog realizat de această organizație, costurile variind între 100 de euro/an pentru firmele mari și 10 euro/an pentru persoanele fizice autorizate.

Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Mediul de afaceri a reacționat față de proiectul de lege. Reprezentanții asociațiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectul în cadrul Consiliului Economic și Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative , arătând că proiectul ”a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”.

Guvernul a refuzat să emită un punct de vedere tranșant și a lăsat proiectul la latitudinea Parlamentului, deși a arătat că există probleme de constituționalitate.

Ce urmează. Proiectul a fost adoptat de Senat pentru că a fost depășit termenul legal în care putea fi dezbătut. Practic, proiectul a stat trei luni în camera superioară fără a primi vreun raport în comisiile de specialitate și fără a ajunge la dezbatere în plen.

Acum, proiectul care avantajează Camera de Comerț a ajuns la Camera Deputaților, unde are termen până la 9 septembrie pentru a primi raport de la Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. După primirea rapoartelor, proiectul va intra la vot în plenul Camerei.

Foto: Macheta proiectului imobiliar de la Romexpo / Sursa: Camera de Comerț și Industrii a României

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. PMP ajută PSD să fure de ani de zile, acum şi Băse vrea s-o ajute pe Firea în campanie, fiindcă ameninţarea reală e USR-ul – singuul partid cinstit din Parlament.

  2. Proiectul asta pute a neconstitutionalitate de la o posta. In primul rand in lege scrie clar ca statul nu poate ceda gratis un teren unei entitati private. In al doilea rand sigur e neconstitutional sa obligi sa se inscrie firmele cu japca in nu stiu ce catalog al unui priviat. Asa imi deschid si eu o firma si cer statului ca firmele sa-mi dea cate 100 de euro ca le pun in catalogul meu. Buna afacere. E o afacere super buna. Pai la 800.000 de firme si 400.000 de PFA-uri, inseamna vreo 84.000.000 de euro pe an luati cu japca ca sa apara in nu stiu ce catalog.

  3. Conform proverbului :” Lupul își schimbă parul dar naravul ba „si principiului democratic” la vremuri noi tot noi” se doreste o afacere „Nana” de o ampluare mult mai mare. Cand v-a aparea acel partid care sa analizeze si sa bage la puscarie toata clasa politica din trecut si prezent pe subminarea economiei nationale din aceasta cauza interlopii politicieni in frunte cu Predoiu au scos din Codul Penal aceasta sanctiune, dar Constitutia inca este actuală

    • Raspunsul e simplu: nu va aparea. Unii zic ca e USR-ul. Uite, citeam mai sus. Dar nu este adevarat, USR e o falsitate la fel de mare precum greta thuenberg. Sau partidele mici, alternativa dreapta, alianta crestin democrata, demos samd? O iluzie. Singurul lucru pe care putem sa il facem, este sa votam raul cel mai mic, si sa incercam sa il taxam de fiecare data cand iese pe aratura.

    • @Tulth_ „Unii zic…”

      Pana in prezent USR nu a participat la combinatiile organizate de PSD, ceea ce reprezinta un argument in favoarea „celor ce zic”. Pe de alta parte, nu exista niciun argument in sprijinul a ceea ce spuneti dumneavoastra.

    • @tulth care e raul cel mai mic? ca dupa parearea lumii si rezultatele ultimilor 30 de ani si traseismul politic, intre partidele „traditionale” nu poti pune decat semnul EGAL.

    • Raul cel mai mic in momentul de fatza este USR. Cel putin asa gandesc majoritatea. Eu unul nu ii consider, voi merge pe o varianta “traditionala” nepesedista sau mai nou, ne-pmp-ista. Asta e o platforma de net, nu stau sa dau explicatii unor necunoscuti si desi nu cunosc personal nici un caz de traseism de la “traditionali” , la usr ( am auzit ca la suceava s-a intamplat parca de ceva de gen ), cunosc doua persoane candidate USR, cu scheleti marisori in dulap. Nu la fel de rai ca “traditionalii”, dar au si ei. In fine, e mai mult de scris, ma aparam altfel, dar sunt prins momentan.

    • @Tulth
      Ce falsitate e Greta? Pe mine ma amuza limitatii care nu pot intelege efectele de sera si cate daune poate avea poluarea, chiat ca e pe termen mediu, nu scurt. Cat despre USR, nu comentez… tu du-te si voteaza ce vrei tu si lasa-ne pe noi. Cu DEMOS nu stiu ce sa zic. Urma sa participe la EuroPar si cam atat. Poate mai strang electorat. Imi place sa cred ca in final ei vor ajunge un dusman bun pentru PSD pe partea reala de social-democrati.

  4. ce idee tare. sa plateasca toata firmele din tara o taxa unui privat.
    si administratorii de firma sa plateasca un curs la camera de comert. genial chiar.

  5. Deja isi freaca udrea-cocos mainile ( cladiri si ditamai parcarea pt dalli) …daca mai castiga si base la pmp, succesul e garantat..

  6. Bă, PMP -ule, nu mai are Camera de Comerț bani să o plătească pe beizadeua pitipoanca Miss Succesuri Elena Băsescu, foarte competentă de felul ei 😁, si vrei taxe fanteziste de la firme private? Sau are nevoie de mașină nouă si încă trei perechi de șlapi Gucci? E si un moment foarte bun, majoritatea abia se târzie……

  7. Tataia nu doarme , da tunuri …. nici nu a ajuns primar si a inceupt tragerea.

  8. Cel mai mult ma distreaza cum spumega securista Wring pe Facebook impotriva acestui proiect. 😂

    CCIR nu e o institutie de stat, dar nici SRL nu e, fiind denumita de utilitate publica conform legii 335/2007, prin care s-a infiintat:

    „Camera Naţională este organizaţie neguvernamentală, autonomă, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce reprezintă, sprijină şi apără interesele generale ale comunităţii de afaceri din România, urmărind promovarea şi dezvoltarea industriei, comerţului, serviciilor şi agriculturii, în concordanţă cu cerinţele economiei de piaţă.”