EXCLUSIV Afaceri și administrație la Reșița: Primarul milionar își construiește casă în Zanzibar, unde are și o firmă. Un consilier local și-a luat apartament în Hurghada
Investiții exotice pentru primarul Municipiului Reșița, liberalul Ioan Popa și Lenuța Ciurel, consilier local Pro România. Primul, prosper om de afaceri, tocmai a înființat o firmă și a cumpărat un teren de 240.000 de euro în Zanzibar, iar celălalt, un apartament în stațiunea egipteană Hurghada. Popa, care se află la al doilea mandat, intenționează să își construiască o casă pe terenul respectiv.
Pe de altă parte, un avertizor de integritate a sesizat G4Media.ro legat de existența unui șir de favoritisme și nepotisme din administrația publică locală reșițeană. Unul dintre cazuri ar fi cel al Oanei Borza, directoarea unei agenții subordonate Consiliului Local Reșița care are ca scop atragerea de investiții și administrarea parcurilor industriale.
Numită în funcție în 2020, după realegerea lui Popa ca edil, Borza lucrase anterior ca manager de aprovizionare la sala de fitness unde patron este tatăl ei, coleg de partid cu primarul și consilier local. ”Nu există nici o legătură, domnul primar mă știa de la firma sa unde am fost colegi timp de 15 ani”, a declarat Borza pentru G4Media.ro. Edilul a respins toate acuzațiile și a invocat performanțele Primăriei pe care o conduce din 2016 încoace.
În cea mai recentă declarație de avere, edilul Municipiului Reșița, Ioan Popa (55 de ani) a menționat achiziția a 2.400 de metri pătrați de teren intravilan în satul Pingwe din insulta tanzaniană Zanzibar. Într-un interviu acordat joi unei publicații locale, Popa a spus despre acestă achiziție:
- ”Nu vreau să fac nimic în Zanzibar, mi-am luat un teren unde vreau să fac o căsuță cu două apartamente. Atât! (…) Acum, după șapte ani de primărie și zecile de proiecte pe care le avem în implementare, stresul pe care mi-l dau mie și nu numai mie, tuturor colegilor mei din primărie, dorința mea este să nu mai văd pe nimeni, să evadez și să stau liniștit într-un loc unde să pot să mă bucur de un răsărit de soare, de apusul de soare, să mă bucur de vânt, de valuri. (…) O casă pasivă, e soare, pun panouri fotovoltaice, e vânt. Vreau o casă tipică, clasică, din zona respectivă, care să se autosusțină.”
Contactat de G4Media.ro, edilul a dezvăluit faptul că a plătit 100 de euro pe metru pătrat și că edificarea imobilului îl va mai costa circa 50.000 de euro.
Tot în declarația de avere, edilul a menționat faptul că deține 75% dintr-o societate înființată în Tanzania – Solar Island Equipment Limited, despre care a declarat că își propune să construiască un parc fotovoltaic pe 50 de hectare de teren din această insula situată în Oceanul Indian.
Popa se află la al doilea mandat ca edil al Reșiței. Anterior, el a fondat grupul Monte Banato, unul dintre producătorii de paste de top din România al cărui pachet majoritar de acțiuni l-a vândut cu 8 milioane de dolari unei societăți din Italia, investind apoi banii în turism și imobiliare de unde îi vin venituri de sute de mii de euro anual, după cum a declarat pentru G4Media.ro.
Tot o achiziție imobiliară inedită a făcut recent și consilierul local Pro România, Lenuța Ciurel. Aceasta a cumpărat un apartament de 87 de metri pătrați în renumita stațiune egipteană Hurghada.
”În urmă cu câțiva ani am vândut cu 60.000 de euro o casă pe care o moștenisem în Drobeta Turnu Severin. Inițial, am intenționat să cumpărăm un apartament în Timișoara, dar am renunțat din cauza prețurilor prea mari. Ulterior, am aflat de la niște prieteni de Hurghada. Am plătit 28.500 de euro, cu tot cu taxa de administrare pe 5 ani și apartamentul este închiriat turiștilor”, a declarat Ciurel.
Unul dintre cei mai bogați angajați din Primăria Reșița este directorul Direcției Investiții, Adelin Tuță, care a enumerat în cea mai recentă declarație de avere faptul că, între 2018 și 2022, alături de soție, a dobândit opt terenuri (unul dintr-o donație), jumătate din două spații comerciale și o vilă de 118 mp.
El a mai menționat un împrumut de 125.000 de euro către o persoană fizică și 38.000 de euro către o firmă. La venituri, Duță a scris aferent anului discal 2022 și suma de 5.200 de euro din ”activități bursă” de la Etoro Gibraltar, societate din domeniul monedelor crypto.
”Banii pentru aceste achiziții provin, în cea mai mare parte, din activitatea firmei private la care este asociată soția mea”, a declarat Tuță pentru G4Media.ro. Societatea are activitate în domeniul instalațiilor de gaze naturale.
Pe de altă parte, un avertizor de integritate din Reșița a sesizat G4Media.ro asupra unor posibile favoritisme politice sau cazuri de politicieni ai căror consorți lucrează în administrația locală.
O astfel de situație ar fi cea a liberalului Adrian Laurențiu Dacica, ajuns viceprimar al municipiului în 2016, odată cu alegerea ca edil a lui Popa. Anul următor, soția sa, Liliana, care era consilier superior în cadrul Consiliului Județean, s-a transferat la Primărie și, după câteva luni, a câștigat concursul de director general al Direcției Generale, Învățământ, Cultură, Tineret, Sport și Culte.
După realegerea lui Popa din 2020, Dacica a prins din nou funcția de viceprimar, iar soția sa este și acum pe aceeași poziție de director. ”Nu există legătură între cele două momente, eu am lucrat și înainte în administrație”, a afirmat Liliana Dacica.
”Când am venit eu la Primărie, în 2016, am dat afară 280 de oameni și am adus 100 din privat. Așa am putut să fac echipe care să întocmească proiecte de sute de milioane de euro din fonduri europene prin care, printre altele, am modernizat toate școliile și grădinițele și am reintrodus tramvaiul în transportul public. Doamna Dacica, o persoană de mare calitate, lucra în Consiliul Județean în 2016 când acolo a venit la putere PSD și au umilit-o, s-au pișat pe ea”, a susținut edilul Ioan Popa. El a adăugat: ”Știți cu cât am câștigat eu alegerile în 2020? 75%. Și avem 17 consilieri locali din 21. Iar asta după ce am stat în campanie electorală doar două zile, în rest mi-am luat concediu și am plecat cu copiii în vacanță”.
Tot o mișcare pe filieră liberală este menționată ca fiind numirea, în 2020, ca administrator al Agenției Locale de Dezvoltare Reșița SA, a Oanei Borza. Agenția este subordonată Consiliului Local și are ca scop atragerea de investiții pentru oraș și administrarea parcurilor industriale.
Tatăl Oanei Borza, Alexandru, a fost ales consilier local din partea PNL în ambele mandate ale lui Ioan Popa. ”Înainte de a fi numită pe acest post am lucrat ca manager aprovizionare la Superfit, societatea tatălui meu. Acesta nu are legătură cu numirea. Nu există nici o legătură, domnul primar mă știa de la firma sa unde am fost colegi timp de 15 ani”, a declarat Oana Borza pentru G4Media.ro.
Superfit este o societate care administrează o sală de fittnes din Reșița. Borza a afirmat că la Agenție are un salariu net de circa 6.000 de lei lunar. Edilul Popa respinge varianta favoritismului și spune că angajarea acesteia s-a făcut pe merit, el cunoscând-o pe Borza din perioada în care cei doi lucrau în mediul privat.
Și consilierul local Lenuța Ciurel are un apropiat angajat în Primăria Reșița: chiar pe soțul ei. ”Nu am avut nici o influență. A fost un concurs, în 2019, pentru un post liber de mai mulți ani, iar soțul meu este inginer și avea și un master în domeniu. În plus, eu fusesem la PSD cu care intrasem într-un conflict la acel moment”, a afirmat Ciurel.
De prezența în Primărie a lui Ioan Popa se leagă și o parte din cariera lui Constantin Hadrian Popescu, despre care, într-un interviu din 2019, primarul declara că ”La noi în partid, strategul politic este Hadrian Popescu. Colegul meu din Consiliul Local, liderul de grup PNL, este Cardinalul Richelieu, el este omul din umbră. El se ocupă mai mult de partea asta de politică. Eu mai merg la ședințele de partid pe care le organizăm la nivel de Reșița și la cele județene, însă eu sunt foarte prins în administrație și nu am vrut să mă bag, nici nu prea îmi place.”
Ales consilier local PNL în 2016, Popescu a fost consilier personal al edilului în 2021, iar în prezent ocupă postul de consilier juridic la o asociație de dezvoltare intercomunitară al cărui președinte este chiar primarul Popa. În paralel ocupă postul de președinte al Consiliului de Administrație de la societatea de apă Aquacaraș, unde, inițial, a fost nominalizat de Primăria Reșița.
”Am dat concurs și iau circa 3.000 de lei net lunar la Aquacaras, firmă care se autofinanțează. M-am săturat de sesizări din astea. În timp ce alții fură milioane de euro din bani publici… Din 2016, de când am fost ales consilier local și până acum, averea mea e cam aceeași”, a declarat Hadrian Popescu pentru G4Media.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii