G4Media.ro

Afacerile cu energie nucleară duduie în Germania, chiar și în absența centralelor

Sursa foto: Unsplash / Romain Chollet

Afacerile cu energie nucleară duduie în Germania, chiar și în absența centralelor

Societatea pentru Service Nuclear construiește anual la Mülheim 80 de containere Castor pentru depozitarea de elemente de combustibil atomic consumate. Afacerea continuă și fără centralele nucleare germane, arată o analiză Deutsche Welle.

Conform legii în vigoare, autorizația de funcționare a ultimelor trei centrale atomice active din Germania – Emsland, Neckarwestheim 2 și Isar 2 – expiră la sfârșitul acestui an. Dar se discută încă o eventuală menținere a lor în funcțiune, pentru a produce în continuare curent, pe fondul crizei energetice actuale. Nici măcar ecologiștii aflați la guvernare în coaliția de la Berlin nu mai resping ferm menținerea acestor unități în funcțiune.

Pentru Isar 2 ar putea fi posibilă o funcționare la capacitate redusă, deoarece landul Bavaria are ca principale surse de producere a curentului electric gazul și energia atomică. Din cauza reducerii livrărilor de gaz rusesc, partenerul de coaliție FDP cere prelungirea menținerii în funcțiune a celor trei centrale atomice rămase. Din rândul opoziției conservatoare, se solicită chiar reconectarea la rețea a reactoarelor Grohnde și Gundremmingen, deja închise.

Afacerile cu deșeuri atomice

Indiferent ce se va decide, unul din actorii de pe piața energiei atomice este de neatins: Societatea pentru Service Nuclear (GNS). Aceasta construiește containerele Castor folosite la depozitarea elementelor de combustibil atomic folosit.

Compania își are sediul la Essen iar fabrica de containere Castor se află la câțiva kilometri distanță într-o hală de două etaje, lungă de 200 de metri la Mülheim, arată Michael Köbl de la GNS. „Primim componentele de bază de la mai mulți furnizori. Pe de o parte containerele mari din fontă, care cântăresc 80 de tone. Se adaugă sistemele de acoperire din inox, fiecare cântărind de asemenea mai multe tone. Plus coșurile în care sunt instalate de fapt elementele de combustibil.” „Totul”, subliniază Köbl, „este asamblat aici la noi manual”. Montajul final trebuie să fie perfect, containerele trebuie să asigure depozitarea ermetică pentru cel puțin 40 de ani.

Renunțarea la energia atomică a dus la creșterea cererii de containere Castor

Un astfel de colos de metal înalt de cinci metri și lat de 2,5 metri costă aproximativ două milioane de euro. Pe dinafară, un Castor este acoperit cu elemente de răcire care seamănă cu un calorifer. Acestea asigură reducerea temperaturii elementelor de combustibil de la câteva sute de grade Celsius în interior la până la 80 de grade la exterior.

Până la decizia din 2011, de a stopa funcționarea centralelor atomice germane, GNS furniza acestora anual 50 de containere Castor. De atunci, spune șeful firmei Daniel Oehr, cererea a crescut. „Livrăm pe moment 80 de containere Castor clienților germani.” Într-un an, o uzină atomică ar avea nevoie în medie de trei astfel de containere, care pot stoca elemente de combustibil atât de la reactoare cu apă clocotită, cât și de la cele cu apă presurizată.

Interes sporit din străinătate

De la comandă până la livrare durează de regulă mai bine de doi ani. GNS servește și clienți din Belgia și Elveția pentru centralele nucleare din aceste țări. Daniel Oehr presupune că ultimele elemente de combustibil de la centralele atomice nucleare ar urma să fie depozitate din 2027 în containerele Castor.

Ceea ce nu va însemna sfârșitul afacerii, întrucât containerele Castor de fabricație germană sunt solicitate și în afara Europei. De exemplu în Japonia, care se bazează mai departe pe energie nucleară, a fost creată din timp o companie pentru a grăbi acolo procedura de aprobare a funcționării sale. Pentru GNS, explică Daniel Oehr, Japonia ar fi „una din piețele principale, unde va exista o cerere ridicată în anii următori și unde putem plasa containerul Castor ca produs de succes”. O altă piață de desfacere vizată este Taiwanul. „Iar Coreea de Sud este a treia țară importantă din punct de vedere strategic, unde observăm că se urmăresc cu atenție procedurile din Germania în ceea ce privește prelucrarea deșeurilor nucleare. Și acolo sunt șanse bune de afaceri pentru containerele noastre Castor.”

Caiete de comenzi pline pentru mulți ani de aici înainte

În spatele GNS se află cele patru companii de aprovizionare cu energie Preussen Elektra, RWE, Vattenfall și EnBW, care par mulțumite cu evoluțiile din domeniu. GNS are 750 de angajați și o cifră de afaceri anuală de 250 de milioane de euro. Doar în domeniul „containere”, GNS ar avea potrivit lui Daniel Oehr „în prezent caiete de comenzi pline”. Iar Oehr crede că viitorul arată bine pentru produsele sale, pentru că firma sa oferă mai mult decât containerele Castor.

„În uzina noastră metalurgică Bassum fabricăm și containere din tablă de oțel, necesare în procesul de dezafectare a centralelor atomice germane.” Este vorba de containere din tablă de oțel de diferite dimensiuni, sub forma unui container naval, în care se depozitează diverse elemente folosite rezultate în dezasamblarea centralelor nucleare, inclusiv rafturi de plasare a elementelor de combustibil.

Afacerile cu containere Castor sunt asigurate pentru ani buni de acum înainte, indiferent de soarta ultimelor centrale nucleare germane. GNS are deja și un al doilea element de bază în afacerile sale, prin dezafectarea centralelor nucleare existente. „Și aici,” conchide Daniel Oehr, „avem caiete de comenzi pline pentru următorul deceniu.”


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează