Afaceristul care a vrut să îi dea mită 200 de mii de euro unui director Romgaz și polițistul de la Parchetul general acuzat că a cerut mită peste un milion de euro, deferiți Justiției
Un om de afaceri (al cărui nume nu este indicat de DNA, potrivit noilor reglementări CSM) a fost trimis în judecată, fiind plasat sub control judiciar, pentru dare de mită, potrivit unui comunicat al DNA. El este acuzat că i-ar fi oferit unui director Romgaz suma de 200 000 de euro pentru aprobarea plății unui contract, semnat anterior, care viza cumpărarea unui teren.
Omul de afaceri a fost denunțat de directorul Romgaz și prins în flagrant de procurori în timp de dădea un avans de 50 de mii de euro. Procesul va începe la Tribunalul București.
La începutul lui mai, turnulsfatului.ro a scris despre contractul cercetat de procurorii DNA. Sub motivul construirii în viitor a unei ”stații pilot de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule”, Romgaz a cumpărat un teren cu opt milioane de lei.
Cele 1,7 ha de teren au fost cumpărate de la firma vărului directorului de achiziții din Romgaz și de la firma șefei Biroului de achiziții, din același Romgaz.
Afacerea nu ar avea la bază ”date și documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză”, potrivit sursei citate.
Vezi mai jos comunicatul DNA:
”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 euro, în vederea confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”.
Și polițistul Marius Fleancu de la Parchetul general, care ar fi cerut mită 1,1 milioane de euro ca să închidă un dosar penal, a fost trimis în judecată la Tribunalul București. Vezi aici și aici.
Omul de afaceri Bogdan Mihail Savin, proprietarul grupului Ager, este cel căruia i-ar fi pretins mită 1,1 milioane de euro polițistul Marius Fleancu de la Parchetul general, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.
Omul de afaceri este anchetat într-un dosar de înșelăciune cu prejudiciu de 3 milioane de euro, instrumentat de procuroarea Parchetului General, Elena Iordache zisă Lenți, iar polițistul Marius Fleancu lucra la caz.
Potrivit DNA, el ar fi cerut banii în perioada februarie-aprilie 2020 și ar fi promis că instrumentează cazul astfel încât să fie clasat. În plus, polițistul i-ar fi promis afaceristului anchetat că vorbește cu procurorul de caz și șeful acestuia ca să fie de acord cu închiderea dosarului.
Omul de afaceri Bogdan Mihail Savin a devenit cunoscut după ce, în 2007, a vândut Poliției celebrele Loganuri de 70.000 de euro. Dosarul a fost clasat însă de DNA în 2010.
Bogdan Savin este proprietarul grupului Ager. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, el controlează societățile Jad Investment, Ager Investment, Ager Business Management şi Voyager. A fost asociat și în fimele Ager Business Tech și Vital Management. Firma Ager Leasing, cea care a vândut Loganurile Poliției, a intrat în insolvență în 2017.
Prin firmele sale, Savin a făcut nenumărate afaceri cu statul, consemnate de presă, cum ar fi contracte cu Nuclearelectrica de peste 6 milioane de euro.
Potrivit topului Forbes de acum 10 ani, Bogdan Mihail Savin avea o avere de 9-10 milioane de euro și afaceri în IT și leasing. El a sponsorizat PDL, pe vremea președintelui Traian Băsescu.
Vezi mai jos comunicatul DNA:
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpatului Fleancu Marius – Aurelian, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de:- luare de mită,
– trafic de influență,
– permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, cu scopul de a obține pentru sine foloase necuvenite,
și sub control judiciar, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– complicitatea la trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie – aprilie 2020, inculpatul Fleancu Marius-Aurelian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, în mod repetat, de la un om de afaceri vizat într-un dosar în care ofițerul fusese delegat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J) să efectueze activități de urmărire penală, suma de 1.100.000 euro pentru sine, pentru procurorul de caz și procurorul șef de secție.
Banii respectivi ar fi fost pretinși prin intermediul celuilalt inculpat, în schimbul promisiunii că:
– ar urma să facă cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desființarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză și în cele din urmă la o soluție de clasare,
– ar urma să intervină la procurorul de caz și la procurorul ierarhic superior, (asupra cărora a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât să se dispună soluția clasării, iar eventualele plângeri față de clasare să fie respinse.
În același context, cu scopul de a obține suma de 1.100.000 euro pretinsă de la omul de afaceri, inculpatul Fleancu Marius-Aurelian i-ar fi comunicat și ar fi permis celuilalt inculpat accesul la date și informații care nu erau destinate publicității, din dosarul respectiv, pentru a-i crea omului de afaceri, cu ocazia întâlnirilor avute, convingerea că ajutorul promis este real, după cum urmează:
– probele administrate sau care urmează a fi administrate în dosar,
– măsurile asiguratorii instituite și bunurile asupra cărora au fost aplicate,
– măsurile asiguratorii ce urmau a fi instituite și bunurile asupra cărora urmau a fi aplicate sechestrele asiguratorii,
– activitățile de urmărire penală ce urmează a fi efectuate.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză”.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank