AfD, formațiunea de extremă-dreapta din Germania, câștigă primul post de guvernare
Partidul populist AfD a câștigat pentru prima dată alegerile pentru un consiliu districtual, Robert Sesselmann fiind ales în Sonneberg. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că toate celelalte partide și-au îndemnat susținătorii să voteze pentru celălalt candidat, scrie DW.
Alegătorii din orașul Sonneberg, din centrul Germaniei, l-au ales pe candidatul AfD, Robert Sesselmann, în detrimentul administratorului districtual în funcție, Jürgen Köpper, de la CDU.
În turul doi al alegerilor din districtul Sonneberg din Turingia, Sesselmann a obținut 52,8% din voturi, obținând astfel majoritatea absolută necesară, potrivit oficialilor electorali.
Această zonă de aproximativ 57.000 de locuitori este unul dintre cele mai mici districte din Germania. Cu toate acestea, victoria AfD reprezintă un progres major pentru partidul de extremă dreapta, cu care partidele principale au refuzat să coopereze în cadrul unor acorduri de coaliție.
Liderul AfD în Turingia, Björn Höcke, a salutat victoria și a declarat că aceasta demonstrează impulsul recent al partidului.
„Și apoi ne vom pregăti pentru alegerile de stat din est, unde putem crea cu adevărat un cutremur politic”, a spus el, referindu-se la alegerile pentru parlamentul de stat din landurile estice Saxonia, Turingia și Brandenburg.
Cum au reacționat adversarii AfD?
Ministrul de interne din Turingia, Georg Maier, care aparține social-democraților, a descris rezultatul ca fiind „un semnal de alarmă pentru toate forțele democratice”.
El a cerut ca interesele politice de partid să fie lăsate deoparte și să se depună un efort comun pentru a apăra democrația.
Președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a declarat că, deși nu toți alegătorii AfD au opinii de extremă dreapta, partidul în sine le are.
„Aceasta este o cotitură pe care forțele politice democratice ale acestei țări nu o pot accepta pur și simplu”, a declarat el pentru presa RND.
Comitetul Internațional Auschwitz și-a exprimat, de asemenea, oroarea.
„Astăzi este o zi tristă pentru districtul Sonneberg, pentru Germania și pentru democrație”, a declarat vicepreședintele executiv Christoph Heubner.
„O majoritate a alegătorilor au spus în mod evident adio democrației și au optat în mod deliberat pentru un partid de distrugere de extremă dreapta dominat de un nazist.”
Care a fost miza?
La începutul acestei luni, în primul tur de scrutin al alegerilor din turul doi, Sesselmann a ratat victoria la distanță de câteva puncte.
O astfel de prezență puternică pentru un candidat AfD a tras un semnal de alarmă la nivel național, toate celelalte partide politice principale – SPD, Verzii, FDP neoliberal și Partidul Socialist de Stânga – susținându-l pe actualul președinte.
Deși este cea mai înaltă funcție politică din această arenă mică, poziția în sine are doar consecințe moderate și are o putere destul de limitată. Chiar și în cazul victoriei lui Sesselmann de la AfD, multe dintre îndatoririle sale vor consta în simpla punere în aplicare la nivel local a legilor emise fie de parlamentul de land, fie de cel federal.
Cu toate acestea, criticii se tem de ideea ca AfD să dețină puterea politică în orice măsură și spun că partidul este xenofob și antidemocratic.
Serviciul de informații interne al Germaniei clasifică partidul din Turingia și pe controversatul său lider dur, Björn Höcke, ca fiind cunoscuți ca extremiști de extremă dreapta.
Confederația germană a sindicatelor (DGB) a îndemnat, de asemenea, alegătorii să se prezinte la vot pentru a-l susține pe conservatorul Köpper.
AfD avansează
AfD este cotat în prezent între 18% și 20% în sondaje la nivel național.
Acesta a câștigat un val de sprijin în condițiile în care coaliția națională de guvernare formată din SPD, de stânga, cu Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), este marcată de lupte interne.
Cu toate acestea, chiar și cu ascensiunea lor, cancelarul Olaf Scholz, care provine din SPD, se confruntă cu o provocare mai mare din partea CDU. Partidul conservator al fostului cancelar Angela Merkel se află în sondaje la puțin sub 30%.
AfD a intrat pentru prima dată în parlamentul național în 2017, după ce a făcut o campanie puternică împotriva migrației. Mai recent, partidul a criticat sprijinul german pentru Ucraina, în timp ce Kievul se luptă cu invazia din partea Rusiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank