G4Media.ro

Afganistan: Forțele din Valea Panjshir, ultima regiune necucerită de talibani, spun că…

Afganistan: Forțele din Valea Panjshir, ultima regiune necucerită de talibani, spun că îndură „atacuri puternice”

Poliția din Valea Panjshir, ultimul bastion de rezistență împotriva talibanilor, spune că îndură „asalturi puternice” din partea talibanilor. Unele rapoarte spun că talibanii au eliminat ultimele locuri cu opozanți, iar în Kabul s-au tras focuri de armă pentru a sărbători victoria. Rebelii, însă, spun că rezistă în fața atacurilor și că nu au fost cuceriți, relatează The Guardian.

La câteva zile după ce Statele Unite s-au retras complet din Afganistan, talibanii au în fața lor provocarea de a guverna o țară. Dar ei încă se luptă pentru a distruge ultimul bastion al opoziției armate din Valea Panjshir.

Vineri, zvonuri care spuneau că valea a căzut s-au răspândit în Kabul și s-au tras focuri de armă pentru a sărbători, dar talibanii nu au declarat nimic în mod oficial.

Luptătorii din Frontul Național de Rezistență, format din miliții regionale și foste forțe de securitate afgane, ar fi având depozite semnificative semnificative în vale, care se află la aproximativ 80 de km de Kabul.

Fostul vicepreședinte afgan, Amrullah Saleh, unul dintre liderii opoziției, a spus că grupul lui încă nu s-a dat bătut.

„Suntem, fără îndoială, într-o situație dificilă. Suntem invadați de talibani”, a spus el, într-un videoclip postat pe Twitter de un jurnalist BBC. „Am rămas pe poziții, am rezistat”, a adăugat el.

Alți câțiva lideri ai rezistenței au infirmat, de asemenea, rapoartele care vorbesc de căderea văii.

„În media din Pakistan circulă știrea că Panjshir a fost cucerită. Este o minciună”, a spus Ahmad Massoud, care conduce forțele.

Conturi de Twitter ale susținătorilor talibanilor au distribuit videoclipuri care pretindeau că luptătorii noului regim au capturat tancuri și alte echipamente militare în vale. Alte postări aparținând talibanilor și forțelor de rezistență au sugerat că districtul strategic Paryan a fost capturat, însă informat nu a putut fi verificată.

Epoca post-NATO

Deși Occidentul a adoptat o strategie pasivă, observațională în relaționarea cu talibanii, au apărut din ce în ce mai multe interacțiuni cu noii lideri.

Secretarul de stat din SUA, Anthony Blinken, va merge duminică în Qatar, un loc esențial pentru evacuarea afgană și locația biroului politic al talibanilor. Totuși, nu se așteaptă ca el să se întâlnească cu reprezentanți ai noului regim.

Apoi, va merge în Germania, unde va conduce, alături de ministrul german de externe, Heiko Maas, o întâlnire despre Afganistan unde vor participa 20 de țări.

Națiunile Unite au reînceput deja zborurile umanitare către anumite regiuni afgane. Compania aeriană de stat, Ariana Afghan Airlines, a reluat zborurile domestice vineri. Emiratele Arabe Unite au trimis un avion cu „ajutor urgent constând în medicamente și mâncare”.

Western Union și Moneygram au spus că vor relua transferurile de bani. Mulți afgani depind de transferuri de bani de la rude care lucrează în străinătate.

China a confirmat că-și va menține ambasada din Kabul deschisă.

„Sperăm că talibanii vor institui o structură politică deschisă și inclusivă, că vor urmări politici domestice și externe moderate și că vor rupe legăturile cu toate grupurile teroriste”, a spus ministrul chinez de externe, Wang Wenbin.

Chiar și înainte de ofensiva talibanilor, Afganistan era dependent de ajutoare externe, care constituiau aproximativ 40% din PIB-ul țării.

ONU a avertizat că 18 milioane de oameni au de-a face cu un dezastru umanitar, iar alți 18 milioane se apropie de aceeași soartă.

Qatar speră să înființeze coridoarele de ajutor umanitar la aeroportul din Afganistan în 48 de ore, a spus un reprezentant al țării pentru Al Jazeera vineri.

Noul regim a promis că va fi mai inclusiv decât a fost prima oară când a deținut puterea. Atunci, era cunoscut pentru interpretarea lui brutală a legii islamice și pentru tratamentul brutal asupra femeilor.

De data asta, talibanii au declarat de repetate ori că nu se vor răzbuna pe adversari și că femeile vor avea acces la educație și se vor putea angaja. Totuși, dovezile de până acum arată că talibanii și-au schimbat doar strategia de comunicare, nu și practicile sau ideologia.

Ei au mai promis că vor avea un guvern „inclusiv” care va reprezenta comunitățile etnice ale Afganistanului. Totuși, este puțin probabil ca femeile să aibă poziții de conducere.

Sursa foto: Outlookafganistan.net

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...