Afganistan: Talibanii au cucerit Jalalabad fără nici o luptă. Kabul a rămas singurul mare oraş controlat de guvern
Oraşul Jalalabad din estul Afganistanului a ajuns, duminică, sub control taliban, ceea ce înseamnă că singurul mare oraş controlat de guvern este acum Kabul, relatează AFP, citată de News.ro. Militanții au preluat controlul fără ca trupele guvernamentale să riposteze.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
“Ne-am trezit în această dimineaţă cu steagurile albe ale talibanilor peste tot în oraş. Ei sunt în oraş. Au intrat fără luptă”, a declarat Ahmad Wali, locuitor din Jalalabad.
Şi un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat preluarea controlului oraşului. “În urmă cu câteva momente, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor”, a afirmat Zabihullah Mujahid.
În afară de Kabul, mai sunt acum sub controlul guvernului câteva oraşe mai mici, însă acestea sunt dispersate şi izolate de capitală şi nu au mare valoare strategică, potrivit News.ro.
În doar zece zile, talibanii au preluat controlul unei mari părţi a ţării. (sursa foto: Outlookafganistan.net)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Nici Armata Romana, cea degraba varsatoare de sange de cetatean roman in ianuarie 99, decembrie 89, februarie 45, februarie 33, august 29, decembrie ’18 si tot anul 1907, nu se va bate cu cetatenii, daca ei vor dori sa elibereze Constanta de fanarioti.
„În 1989 aplaudam entuziasmat retragerea trupelor rusești din Afganistan. După zece ani de ocupație regimul bolșevic pleca cu coada între picioare, dând vizibile semne de fragilizare internă. M-am bucurat sincer însă nici nu mă gândeam că acel colos care era URSS ar fi putut vreodată să cadă. Iată că trei ani mai târziu totul avea să se destrame. Brusc, din inamicul public nr. 1, URSS devenea problema publică nr. 1 deoarece nimeni nu-și imagina ce-ar putea ieși din debandada căderii. De la a doua mare putere a lumii, peste noapte, URSS devenise țara în care un militar a vândut tancul pentru o sticlă de vodcă. Erau probleme adânci pe care nimeni, cu doar câțiva ani înainte nu le-ar fi bănuit.
Cine învinsese oare Uniunea Sovietică? Au fost, desigur, mai mulți factori însă nu trebuie să ignorăm forța colosală a trupelor mujahedine de gherilă care au făcut imposibilă ocupația sovietică. Timp de zece ani sovieticii au încercat să-și exporte regimul acolo, sperând că astfel vor avea calea deschisă către un acces facil la mările calde. Nu le-a ieșit și astfel speranța ieșirii din „strângerea Anacondei” s-a terminat cu prăbușirea totală a regimului de-acolo. Mai trebuie menționat că trupele mujahedine au fost generos subvenționate de SUA, Pakistan și Arabia Saudită.
…”
Începutul sfârșitului@TrenduriEconomice
Atat rusii cat si americanii au stat in Afganistan pentru petrol. Viitorul insa nu mai e al petrolului. SUA au resurse suficiente.
Vom manca laicuri in loc de cartofi. In fine, vor fi exceptii, ca si azi: romanii vor manca mai mult laicuri, iar nemtii sau americanii vor continua sa se ghiftuiasca.
Unde are Afghanistanul petrol??
Ce fețe au talibanii ăștia…