G4Media.ro

Afganistanul va participa la discuțiile ONU despre schimbările climatice pentru prima dată…

sursa foto: Twitter/ Jake Hanrahan

Afganistanul va participa la discuțiile ONU despre schimbările climatice pentru prima dată sub conducerea talibană

Afganistanul va participa la cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite ONU privind schimbările climatice (COP29) de la Baku, Azerbaidjan, care începe săptămâna viitoare, au anunţat duminică Ministerul de Externe şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (NEPA) de la Kabul. Acest lucru marchează o evoluţie semnificativă pentru Afganistan, deoarece va fi prima dată când o delegaţie afgană este invitată la un summit al COP de la revenirea talibanilor la putere în august 2021, consemnează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Summitul climatic COP29 va fi unul dintre cele mai importante evenimente multilaterale la care vor participa oficialii administraţiei talibane de când au preluat controlul la Kabul după 20 de ani de luptă împotriva forţelor susţinute de NATO. ONU nu a permis talibanilor să ocupe locul Afganistanului în Adunarea Generală, iar guvernul afgan nu este recunoscut oficial de statele membre ale ONU, în mare parte din cauza restricţiilor impuse de talibani asupra educaţiei şi libertăţii de mişcare a femeilor.

Azerbaidjanul, ţara gazdă, i-a invitat pe oficialii afgani ai agenţiei de mediu la COP29 în calitate de observatori, permiţându-le „să ia parte la discuţii în marja conferinţei şi, eventual, să aibă întâlniri bilaterale”, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică familiarizată cu această chestiune.

Deoarece talibanii nu sunt recunoscuţi în mod oficial în cadrul sistemului ONU ca fiind guvernul legitim al Afganistanului, a declarat sursa, oficialii nu pot primi acreditări pentru a lua parte la procedurile statelor membre cu drepturi depline. Preşedinţia azeră a COP29 a refuzat să comenteze.

Talibanii au închis şcolile şi universităţile pentru tinerele cu vârsta de peste 12 ani. De asemenea, a anunţat anul acesta un set de legi morale de mare amploare, care impun femeilor să îşi acopere faţa în public şi restricţionează deplasările lor în afara casei fără un tutore de sex masculin. Talibanii spun că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice.

Afganistanul este considerat una dintre ţările cele mai afectate de schimbările climatice. Inundaţiile bruşte au ucis sute de persoane în acest an, iar ţara puternic dependentă de agricultură a suferit una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii. Mulţi agricultori de subzistenţă, care reprezintă o mare parte a populaţiei, se confruntă cu o insecuritate alimentară tot mai mare.

Unii susţinători au criticat izolarea internaţională a talibanilor, afirmând că aceasta nu face decât să afecteze poporul afgan.

„Afganistanul este una dintre ţările care este cu adevărat lăsată în urmă în ceea ce priveşte nevoile pe care le are”, a declarat Habib Mayar, secretar general adjunct al g7+, o organizaţie interguvernamentală a ţărilor afectate de conflicte.

„Este un preţ dublu pe care îl plătesc” a spus Mayar. „Există o lipsă de atenţie, o lipsă de legătură cu comunitatea internaţională, iar apoi există nevoi umanitare în creştere”.

Conferinţa, care va avea loc între 11 şi 22 noiembrie, va reuni lideri mondiali, experţi în domeniul climei şi activişti pentru să discute şi să abordeze probleme climatice presante.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează