AFP: Lumea editorială, bulversată de inteligența artificială/ ”Ce se întâmplă cu proprietatea intelectuală a autorilor?”
O inteligenţă artificială care ar scrie ca Salman Rushdie? Starul literar se arată sceptic. Însă lumea editorială reunită recent la Târgul de Carte de la Frankfurt nu îşi ascunde îngrijorarea în faţa posibilităţii de a fi inundată de conţinut generat de computer, relatează AFP, citat de Agerpres. Bulversat de revoluţia tehnologică aflată la originea software-urilor de inteligenţă artificială (IA), precum ChatGPT, sectorul cărţilor este, ca multe alte domenii profesionale, în tumult.
Cei implicaţi în această industrie se confruntă cu „un sentiment profund de nesiguranţă”, a declarat Juergen Boos, directorul Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai mare din lume, care s-a încheiat duminică. Acest subiect s-a aflat în centrul dezbaterilor toată săptămâna trecută.
Ei se întreabă „ce se întâmplă cu proprietatea intelectuală a autorilor, cine deţine cu adevărat noul conţinut, cum să-l integreze în lanţul valoric?”, a explicat el.
IA, utilizată deja în traduceri, se dezvoltă în sectorul de carte ştiinţifică şi juridică, însă rămâne marginală în domeniul creaţiilor literare. Pentru că, atunci când vine vorba de scrierea de romane, IA nu are încă inspiraţie, a explicat autorul britanic Salman Rushdie, care a experimentat acest lucru după ce a citit un scurt text generat „în stilul lui” de un software. „Ceea ce a ieşit a fost gunoi pur”, a mărturisit scriitorul în râsul publicului în timpul unei conferinţe de presă.
„Oricine a citit vreodată trei sute de cuvinte scrise de mâna mea ar recunoaşte imediat că este imposibil ca acestea să-mi aparţină”, a adăugat el, dând asigurări că „nu este atât de îngrijorat în acest moment”.
Asistenţă pentru scriere
Performanţa IA în domeniul ficţiunii „nu este încă foarte bună”, a declarat în timpul unei mese rotunde Jennifer Becker, autoare şi cadru universitar din Germania. „Nu văd încă momentul în care vom încredinţa unei IA munca de scriere într-un mod complet autonom”, a declarat ea.
Pe de altă parte, potrivit spuselor sale, „potenţialul este mare de a utiliza (IA) în colaborare”, ca ajutor la scris.
Pentru romanele de dragoste, care se bazează pe modele narative stereotipe şi sunt destinate producţiei în masă, IA oferă oportunităţi şi chiar „o oarecare uşurare” pentru cei care nu vor să se mai ocupe de acest gen de conţinut, care „poate fi pur şi simplu generat acasă de pe computer”, după cum a glumit Juergen Boos.
Totul depinde în cele din urmă de tipul de publicaţie, a subliniat Susanne Barwick, consilier juridic adjunct al Asociaţiei germane a editorilor şi librăriilor. „Sectorul cărţilor ştiinţifice şi de specialitate este deja mai avansat şi a analizat deja problema cu mai multă atenţie”, a precizat ea.
Se profilează însă bătălii juridice în condiţiile în care IA generativă foloseşte miliarde de texte în scopul „antrenării” algoritmilor şi creării de conţinut.
Mulţi bani în joc
Una dintre principalele „zone gri” este legată de drepturile de autor asupra conţinutului generat de IA, a declarat Juergen Boos. „Aceasta este o adevărată încurcătură şi un subiect foarte important. Sunt şi mulţi bani în joc”, a adăugat el.
Pe platforma KDP a Amazon, dedicată auto-publicării, abundă cărţile generate în întregime de IA, au constatat specialiştii, unele numărându-se chiar printre bestseller-uri.
KDP le solicită în prezent autorilor să declare pe site dacă operele lor sunt generate de IA (imagini, texte sau traduceri).
În septembrie, mai mulţi scriitori, printre care George R.R. Martin, autorul sagăi „Game of Thrones” şi regele genului thriller John Grisham, au sesizat justiţia din Statele Unite împotriva start-up-ului californian OpenAI, pe care îl acuză că ar fi utilizat opere semnate de ei pentru a crea ChatGPT, fără a ţine cont de drepturile de autor.
Într-o scrisoare deschisă semnată de numeroşi scriitori, printre care Margaret Atwood şi Dan Brown, Sindicatul autorilor americani (Authors Guild) a alertat în această vară giganţii din domeniul tehnologiei: „milioane de cărţi, articole, eseuri şi poezii protejate prin drepturi de autor constituie ‘hrană’ pentru sistemele IA, mese nesfârşite pentru care nu există nicio factură”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank