G4Media.ro

AFP: Planul UE de 500 de miliarde de euro: pentru cine şi…

sursa foto: Pexels

AFP: Planul UE de 500 de miliarde de euro: pentru cine şi pentru ce?

Un pachet de peste 500 de miliarde de euro pentru statele UE, companii şi şomeri, dar şi un viitor ”fond de relansare”: miniştrii europeni de finanţe s-au înţeles joi asupra unui plan pentru a susţine economia lovită în plin de noul coronavirus, consemnează AFP într-o prezentare a acestui plan.

Banii mobilizaţi astfel prin împrumuturi nu vor fi cheltuiţi automat, ci accesaţi de statele care o vor cere. Acest plan este complementar investiţiilor angajate la nivel naţional şi măsurilor deja aprobate de Comisia Europeană în urma pandemiei, în special suspendarea regulilor privind disciplina bugetară şi relaxarea reglementărilor privind ajutoarele de stat.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), creat în anul 2012 în timpul crizei datoriilor zonei euro, va acorda linii de credit ”preventive” ţărilor cele mai afectate de criză.

Pe de altă parte, simpla disponibilitate a acestor bani are ca scop să dea încredere pieţelor.

Împrumuturile vor putea ajunge până la 2% din PIB-ul unei ţări, adică aproximativ 40 de miliarde de euro în cazul Italiei.

Acest instrument financiar va fi creat într-un termen de două săptămâni şi va fi disponibil ”până la sfârşitul crizei COVID-19”, au precizat miniştrii europeni de finanţe în concluziile reuniunii desfăşurate joi prin videoconferinţă.

Teoretic, beneficiarii MES trebuie să implementeze reforme economice, uneori dureroase. Însă în contextul crizei actuale această condiţionalitate va fi eliminată dacă banii sunt folosiţi pentru finanţarea costurilor directe şi indirecte destinate asistenţei medicale şi prevenirii extinderii pandemiei.

Dar ministrul finlandez de finanţe, Wopke Hoekstra, a cărui ţară manifestase o atitudine inflexibilă la aceste negocieri, a ţinut să amintească faptul că orice sprijin economic în baza MES în afara cheltuielilor de sănătate va fi însoţit de ”anumite condiţii”.

Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia financiară a statelor membre, va crea un fond de garantare paneuropean destinat companiilor. Prevăzut iniţial cu o sumă de 25 de miliarde de euro, oferită de statele membre, acest fond ar putea mobiliza până la 200 de miliarde de euro, fonduri care vor fi destinate cu prioritate companiilor mici şi mijlocii.

Comisia Europeană va crea un instrument de garantare prevăzut cu o sumă totală de până la 100 miliarde de euro destinat finanţării şomajului parţial agravat sau creat de pandemie, precum şi finanţării ”unor măsuri legate de sănătate”. Executivul european se va împrumuta cu costuri mici pe pieţele financiare şi apoi va împrumuta la rândul său în condiţii favorabile statele membre care au cel mai mult nevoie de aceste fonduri.

Capacitatea de împrumut a Comisiei Europene va fi consolidată de ”un sistem de garanţii voluntare ale statelor membre”, care vor trebui să aloce acestui instrument cel puţin 25 de miliarde de euro. Accesul la împrumuturile din acest instrument, însoţit de condiţii stricte, ”va fi întrerupt odată ce va trece urgenţa COVID-19”, se mai precizează în concluziile reuniunii.

Miniştrii europeni de finanţe au convenit de asemenea asupra constituirii unui fond de relansare care să pregătească şi să susţină redresarea economică, instrument despre care menţionează că va asigura ”solidaritatea UE faţă de statele membre cele mai afectate” de pandemie.

Acest fond va fi ”temporar, ţintit şi proporţional cu costurile extraordinare ale crizei actuale”, se precizează în documentul întocmit la finalul reuniunii, adăugând că aspectele juridice şi practice, precum şi finanţarea sa şi legătura sa cu bugetul UE încă nu sunt stabilite şi urmează a fi definite.

Franţa pledează pentru un fond de circa 500 de miliarde de euro care să emită datorie comună prin obligaţiuni pe care unii le denumesc ”coronabonduri”, Italia şi Spania insistând la rândul lor pentru crearea unei capacităţi substanţiale de împrumut în comun. Însă opoziţia Germaniei şi Olandei la acest punct este fermă, ele respingând categoric ideea de a împărţi riscurile cu ţările lipsite de o politică bugetară riguroasă, cum este Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pentru cine? Pentru cei din vest, din zona euro. Pentru ce? Pentru „ajutorarea” firmelor din vest care au contracte cu statele respective. Pentru relansarea prieteniei dintre UE si China, prietenie care a fost ruinata de raii de capitalisti de peste ocean. Pentru refacerea prieteniei pierdute ruso-germane dupa colapsul Uniunii Sovietice. Ati vazut ce agresiv a devenit ministrul german de externe fata de Wahington? Asteptam o reactie din partea ambasadei SUA la Berlin. UE se „reorienteaza” si isi reface legaturile atat de pretioase cu China comunista. Deh, cine se aseamana se aduna. Cat la suta din fondul ala de 500 mld EURO provine din China? Intreb si eu asa…

  2. Ai dreptate @jay

    Sa speram ca Codrutza va avea de munca la greu lunile urmatoare ….

  3. Cu alte cuvinte, mai garantam o plată de ceva sute de mio, mai avem voie să ne împrumuta apoi cu dobândă preferentiala, da max 2% din PIB – cam până în 4 Mld de euro, cu niște condiții colo! Asa are si FMI bani, tot cu niste conditii.
    Prin comparatie, nu ca nu ar fi pe undeva justificat, Germania poate lua vreo 60 Mld, Franța, It etc undeva la 40 mld.
    Sa vedem detaliile, ca alea is importante, momentan suna foarte criptic!