G4Media.ro

Africa de Sud a anunțat că a depășit valul Omicron fără o…

Sursa foto: Unsplash / Den Harrson

Africa de Sud a anunțat că a depășit valul Omicron fără o creștere semnificativă a deceselor

Africa de Sud, ţara unde a fost detectată în urmă cu o lună noua variantă a coronavirusului, Omicron, a anunţat că a depăşit vârful acestui val pandemic înregistrând doar o creştere „marginală” a deceselor, în contextul în care numeroase alte ţări înregistrează recorduri de infectări, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

„Conform experţilor noştri, Omicron şi-a atins vârful fără a aduce o schimbare semnificativă sau alarmantă cu privire la numărul de spitalizări”, a comentat vineri Mondli Gungubele, ministrul din guvernul sud-african responsabil de Departamentul de planificare, Monitorizare şi Evaluare, ce este numit direct de preşedintele acestui stat. Oficialul sud-african a mai asigurat că guvernul continuă să monitorizeze cu vigilenţă evoluţia situaţiei pandemice.

Restricţiile privind circulaţia pe timp de noapte, în vigoare de 21 de luni, care vizau perioada cuprinsă între orele 0:00 şi 04:00, sunt în sfârşit ridicate cu ocazia sărbătorilor de sfârşit în an.

„Speranţa noastră este că aceste restricţii vor rămâne ridicate”, a mai susţinut ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată online. „Încercăm să găsim un echilibru între vieţile oamenilor, mijloacele lor de subzistenţă şi obiectivul de a salva vieţi”, a adăugat el, amintind că economia sud-africană este puternic afectată de pandemie.

Prin menţinerea purtării măştilor sanitare, a distanţării şi prin accelerarea procesului de vaccinare, care rămâne un obiectiv în condiţiile în care doar 15,6 milioane de sud-africani au fost inoculaţi cu schema completă la o populaţie de 59 de milioane, ministrul a declarat că speră să nu se mai revină niciodată la restricţiile pe timp de noapte.

Joi seară, preşedinţia sud-africană a anunţat că „toţi indicatorii sugerează că ţara a depăşit vârful celui de-al patrulea val” pandemic şi că s-a înregistrat doar „o creştere marginală a numărului de decese”.

Numărul de infecţii, spitalizări şi decese va continua să fie „monitorizat oră de oră şi dacă vom observa diferenţe” în evoluţia lor „vom acţiona imediat”, a adăugat ministrul Gungubele.

Numărul contaminărilor a scăzut cu aproape 30% în cursul săptămânii trecute (89.781), prin raport cu săptămâna precedentă (127.753). Iar internările în spitale s-au diminuat în 8 provincii sud-africane din 9: „Deşi varianta Omicron este foarte transmisibilă, rata spitalizărilor a fost mai scăzută decât în valurile precedente”, a subliniat preşedinţia.

Varianta Omicron, care prezintă un număr mare de mutaţii care ridică îngrijorări cu privire la rezistenţa la vaccin, a fost identificată pentru prima dată în Botswana şi în Africa de Sud la sfârşitul lunii noiembrie. Această variantă a devenit rapid dominantă în Africa de Sud, ceea ce a făcut ca numărul de infecţii să crească exponenţial la peste 26.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii decembrie, potrivit statisticilor oficiale.

Această variantă se răspândeşte în prezent în aproximativ 100 de ţări, potrivit OMS. Extrem de contagioasă, afectează atât persoanele care au fost vaccinate, cât şi cele care au fost deja infectate cu noul coronavirus, menţionează AFP.

Ţara africană care este în mod oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat peste 3,4 milioane de cazuri şi 91.000 de decese. Mai puţin de 13.000 de cazuri au fost detectate în ultimele 24 de ore.

„Viteza cu care a crescut, a atins un vârf şi apoi s-a prăbuşit valul provocat de varianta Omicron a fost uluitoare. Un vârf atins în patru săptămâni şi apoi declinul precipitat în doar două săptămâni”, a comentat pe Twitter Fareed Abdullah din cadrul Consiliului sud-african de cercetări medicale (SAMRC).

În timp ce numeroase ţări lovite de Omicron anunţă noi restricţii şi numere record de infectări zilnice, guvernul sud-african a ridicat restricţiile de pe timpul nopţii iar localurile de noapte îşi pot relua activitatea normală.

Portul măştii sanitare rămâne însă obligatoriu în spaţiile publice iar adunările de persoane sunt încă limitate la un maxim de 1.000 de persoane în interior şi respectiv 2.000 la exterior.

Sursa foto: Unsplash / Den Harrson

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. @john
    Nici măcar atunci

  2. In 2022 o sa numeasca o boala psihica cu numele de Draggy!

  3. Au o rata de vaccinare mai mica decat noi.
    In ciuda faptului ca suntem mai vaccinati, cred ca sunt sanse mari sa trecem si noi prin omicron in mod asemanator, fara spitalizari si decese foarte multe.

    Om vedea…
    Pana vine valul la noi, ne mai lamurim si ce se intampla in restul Europei.

    • In ciuda faptului ca sunt vaccinati? Mergeti sa va culcati dl. altu, cred ca ati obosit. Ce spuneti dvs e ceva de genul – in ciuda faptului ca aveti umbrela, sunt sanse mari sa va ude ploaia la fel.

    • …zise orbul !

  4. Cu cat sunt mai multi vaccinati cu atat va fi mai rau omicronul din cauza antibody-dependent enhancement.

    • E o aiureala sa spuneti ca daca vor fi mai multi protejati de vaccin va fi mai rau, Nici nu stiti ce inseamna ntibody-dependent enhancement, doar repetati un termen a carui semnificatie nu o intelegeti, altfel nu se explica balivernele pe care le spuneti

  5. Pentru europeni dovezile stiintifice sunt abordate ca in cazul arahat, nu conteaza dovezile doar decizile politicice.
    Ue = spatiu vital pentru jermanezi

  6. Nu e adevărat , Africa de Sud a fost lovită ca un trăznet de Omicron !
    Jumară aşa a prezis pentru nevaccinații neascultători din România, deci ni se ascunde nimicirea acestei țări nevaccinate !

  7. Nu e adevărat , Africa de Sud a fost lovită ca un trăznet de Omicron !
    Jumară aşa a pre.zis pentru nevaccinații n.eascu.ltători din România, deci ni se a.scu.nde nim.icir.ea acestei țări nevaccinate !

  8. Nu e a.dev.ărat , Africa de Su.d a fost lo.vită ca un tră.znet de Omicron !

  9. Deci Africa de Sud, slab vaccinată, nu a fost nimicită.
    Ghinion pentru obedienți, nu s-au umplut cimitirele ca în visele lor umede.

  10. F.m.m G4media cu cenzura ta penibilă

    • iar va cenzureaza pe cei de la propaganda anti occidentala deghizati in anti vaccinisti? Dar cum se face ca va publica toate dezinformarile inclusiv injuraturile? Am impresia ca sunteti paranoici.

  11. Deci o țară slab vaccinată nu a fost nimicită de Omicon, cum visau umed obedienții.
    Ghinion.

    Jumară a prezis că „Omicronul ne va lovi ca un trăznet !” Se prevede încă un eşec pentru tata Omida.

    • Dar pentru omida de la propagadanda anti vaccinare ce se prevede? O sa infranga din nou?

    • Mă confunzi, nu am nimic împotriva vaccinului, posibil să ajute.
      Eu cu restricțiile şi cu certificatul nu mă împac bine.
      Voi, hipsterii naivi, nu ați trăit în comunism, nu ştiți unde se ajunge când obțin unii puterea să îți spună ce e bine pentru tine.

      În 90% din spețe sunt pe poziții opuse lui Motz, Olivia, Calache, X-link, etc. Eu sunt pro UE.

  12. Iata ca vaccinarea a fost un succes in Africa de Sud.

  13. Numai rablele „occidentale” au nevoie de certificate, lockdownuri si boostere fara numar sa supravietuiasca. Bai nene, unde s-a ajuns!