G4Media.ro

Africa de Sud se îndreaptă  spre întreruperea legăturilor diplomatice cu Israelul

Sursa foto: Unsplash / Den Harrson

Africa de Sud se îndreaptă  spre întreruperea legăturilor diplomatice cu Israelul

Israelul și Africa de Sud se îndreaptă spre o întrerupere a legăturilor diplomatice. Deși guvernul sud-african a criticat Israelul și înainte de război, de atunci s-a poziționat ferm de partea Hamas și a indicat că ia în considerare rechemarea însărcinatului cu afaceri de la ambasada din Tel Aviv și încetarea relațiilor dintre cele două țări, scrie YNet.

Ministrul de externe Naledi Pandor, care a discutat cu liderii Hamas la începutul războiului, a acuzat Israelul de masacru și a declarat că Hamas a ucis 1.400 de soldați și coloniști pe 7 octombrie. Ea a cerut, de asemenea, ca premierul Benjamin Netanyahu să fie urmărit penal de Curtea Penală Internațională, pentru crime de război.

În 2018, guvernul sud-african și-a rechemat trimisul în Israel și de atunci nu a mai avut niciun diplomat desemnat pentru acest post, în semn de protest față de loviturile israeliene asupra Gaza și a declarat că relațiile diplomatice cu Israelul sunt în curs de revizuire.

De asemenea, guvernul de la Pretoria întreține relații bune cu Iranul și a avut un rol esențial în apelurile de a include Iranul, împreună cu alte șase națiuni, în blocul economic BRICS, care include Brazilia, Rusia, China și India, precum și Africa de Sud. Pandor a vizitat Teheranul în octombrie.

Pandor conduce o aripă radicală a ANC în opoziție față de președintele Cyril Ramphosa. Țara are o populație musulmană care numără între cinci și șapte milioane de locuitori și a promovat politica ANC de susținere a grupurilor de eliberare națională, cum ar fi palestinienii și țări precum Cuba, Venezuela și Iran.

Dar guvernul are, de asemenea, o economie capitalistă care depinde în mare măsură de cooperarea cu Occidentul și, prin urmare, a evitat să se identifice cu țările considerate „axa răului”, dorind să continue să primească beneficii economice din partea Statelor Unite care îi permit să exporte bunuri în condiții favorabile.

Legăturile cu Hamas sunt bune de mulți ani, iar în 2015, o delegație a grupării teroriste a vizitat națiunea africană la invitația președintelui de atunci Jacob Zuma, stârnind furia atât în Israel, cât și în Autoritatea Palestiniană. Hamas are, de asemenea, un birou politic în Cape Town, deși guvernul de la Pretoria neagă existența acestuia.

După protestele comunității evreiești locale, președintele Ramphosa a condamnat „uciderea brutală a civililor de către Hamas”, dar și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru „poporul asuprit din Palestina”.

Ministerul de Externe a cerut eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza, dar a numit victimele masacrului din 7 octombrie „soldați și coloniști”. Comunitatea evreiască a criticat guvernul și a cerut condamnarea Hamas.

Ambasadorul Israelului în Africa de Sud, Eliav Belotsercovsky, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a explica comentariile pe care le-a făcut și pe care Pretoria le-a descris ca fiind denigratoare la adresa guvernului. Ministerul a declarat că ia în considerare expulzarea ambasadorului, deși unii oficiali sunt îngrijorați că o astfel de măsură ar înfuria SUA și ar pune capăt participării Africii de Sud la Legea privind creșterea și oportunitățile în Africa (AGOA), ceea ce ar putea duce la pierderea locurilor de muncă pentru zeci de mii de sud-africani angajați de companii deținute de SUA și ar pune capăt investițiilor americane.

Partidele parlamentare de opoziție, care dețin 120 din cele 460 de mandate parlamentare, și-au exprimat sprijinul pentru Israel.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce-a fost si ce-a ajuns, precizez, am o deschidere totala catre egalitatea tuturor oamenilor, indiferent de rasa, etnie etc. Dar aici vorbim doar de maturitate politica.