G4Media.ro

Africa de Sud va permite andocarea unui iaht în valoare de peste…

sursa foto: Captură video

Africa de Sud va permite andocarea unui iaht în valoare de peste 520 de milioane de dolari care-i aparţine miliardarului rus Alexei Mordashov, vizat de sancţiunile occidentale

Africa de Sud afirmă că va permite miliardarului rus Alexei Mordashov, vizat de sancţiunile occidentale, să îşi andocheze în Cape Town iahtul numit The Nord, transmite BBC, citată de News.ro.

Vasul în valoare de 521 milioane de dolari (472 milioane de lire sterline), care aparţine lui Alexei Mordashov – un aliat al liderului rus Vladimir Putin – a părăsit Hong Kong la începutul acestei săptămâni.

Liderii opoziţiei sud-africane au îndemnat guvernul să confişte iahtul lung de 141 m (465 ft), numit The Nord, dar un purtător de cuvânt al preşedintelui Cyril Ramaphosa a declarat că acesta nu vede „niciun motiv” pentru a se conforma sancţiunilor occidentale.

„Africa de Sud nu are nicio obligaţie legală de a respecta sancţiunile impuse de SUA şi UE”, a declarat, marţi, Vincent Magwenya reporterilor din Pretoria.

„Obligaţiile Africii de Sud în ceea ce priveşte sancţiunile se referă doar la cele care sunt adoptate în mod specific de către Naţiunile Unite”, a adăugat Magwenya, precizând că Mordashov nu se află sub nicio sancţiune ONU.

Ţările occidentale şi aliaţii lor au impus sancţiuni împotriva a peste 1.000 de persoane şi întreprinderi ruseşti ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Până în prezent, guvernul lui Ramaphosa a evitat să critice direct Rusia, abţinându-se la mai multe voturi ale ONU care au condamnat în mod expres războiul. De asemenea, Pretoria a făcut apel la o soluţie negociată pentru a pune capăt conflictului.

Luni, primarul oraşului Cape Town, Geordin Hill-Lewis – membru al partidului de opoziţie Alianţa Democratică – a îndemnat oficialii să blocheze intrarea superiahturilor, scriind pe Twitter că nu ar putea fi „niciun loc în oraşul nostru pentru complici şi susţinători ai războiului lui Putin”.

„Trebuie spus că, până în prezent, comportamentul politicii externe a ţării noastre în legătură cu războiul imperialist şi ilegal al Rusiei a fost nimic mai puţin decât ruşinos”, a adăugat Hill-Lewis într-o altă declaraţie.

„Iată o oportunitate de a corecta unele dintre aceste erori de judecată şi de a apăra ceea ce este în mod clar corect”, a adăugat acesta.

Nu este clar dacă Mordashov se află de fapt la bordul navei. Vorbind duminică pentru presa locală, Hill-Lewis a sugerat că miliardarul călătorea pe iahtul său, dar săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al oligarhului a declarat pentru Bloomberg News că acesta se afla la Moscova de când iahtul său a ajuns în Hong Kong.

Guvernul din Hong Kong a oferit recent justificări similare atunci când a refuzat să împiedice intrarea superiahturilor, şeful executivului, John Lee, afirmând că oraşul va fi responsabil faţă de sancţiunile ONU, dar nu faţă de cele „unilaterale” impuse de „jurisdicţii individuale”.

Înainte de război, Mordashov era cel mai bogat om din Rusia. În vârstă de 57 de ani, acesta şi-a construit o avere de aproximativ 29,1 miliarde de dolari (25,92 miliarde de lire sterline) prin intermediul companiei sale siderurgice şi miniere Severstal.

La începutul conflictului, el a fost vizat de sancţiuni occidentale extinse din cauza legăturilor sale cu Putin, dar miliardarul a pus la îndoială valoarea acestor măsuri, spunând că nu s-a implicat în politica rusă şi că menţine o influenţă redusă la Kremlin.

Mordashov a pierdut deja una dintre navele sale mai mici, Lady M, de 215 picioare, din cauza sancţiunilor occidentale, după ce a fost confiscată de poliţia italiană în martie.

Se crede că The Nord este cel mai mare bun iaht al său. Vasul este mai mare decât un teren de fotbal şi este descris ca fiind una dintre cele mai extravagante ambarcaţiuni din lume, potrivit Forbes.

La scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, iahtul – care dispune de două platforme pentru elicoptere, o piscină şi un cinematograf – a părăsit Seychelles pentru portul Vladivostok, situat în extremitatea estică a Rusiei. Mutarea a fost văzută ca o încercare de a evita soarta lui Lady M, dar experţii spun că proprietarii precum Mordashov se confruntă cu probleme serioase în găsirea unor porturi internaţionale capabile să întreţină superiachtele. Cele mai multe sunt în Europa, unde navele ar fi confiscate imediat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nelson Mandela era comunist si a murit comunist.
    Partidul lui a distrus Africa de Sud.
    Ce e surprinzator in faptul ca Africa de Sud ia partea Rusiei?
    Pe africani ii intereseaza drepturile omului doar atunci cand cersesc bani de la albii care i-au victimizat. In rest, ii doare undeva de drepturile omului.

  2. Nu e andocare, e acostare. Andocarea inseamna ca il baga in doc.

    • N-auzi ca e vorba de „superyachtele” care trebuie intretinute in port? 😀⚓

      In cazul „superyachtelor” treaba cu acostarea se face prin andocare, doar ca nu stii tu! 🙂