G4Media.ro

Africa de Sud vrea să oprească exploatarea leilor captivi, folosiți pentru vânătoare…

sursa foto: Iurii Ivashchenko/ Pexels

Africa de Sud vrea să oprească exploatarea leilor captivi, folosiți pentru vânătoare de trofee și în medicina tradițională

Freya, un pui de leu în vârstă de 6 luni salvat din comerțul cu animale sălbatice din Liban, a scos nasul curios din cutia de transport și a adulmecat aerul. Mulțumit, a făcut primii pași precauți în noua sa casă veșnică, într-un sanctuar din Africa de Sud, scrie Voice of America.

Relocarea Freyei în Drakenstein Lion Park este doar o poveste de succes parțială.

Ea nu va trăi niciodată așa cum ar trebui să trăiască un leu în sălbăticie. Ea a primit adăpost pe viață la Drakenstein, care a preluat alți lei din grădini zoologice și circuri din Franța, Chile, România și din alte părți. Unii au trecuturi teribile de abuzuri, consemnate pe pancartele de la sanctuar: Ares era orb și neglijat când a fost salvat. Brutus a fost bătut atât de tare încât și-a rupt maxilarul.

Dar în timp ce Freya se instalează la Drakenstein, grupurile pentru protecția animalelor au atras din nou atenția asupra atitudinii contradictorii a Africii de Sud în ceea ce privește specia care simbolizează adesea fauna africană.

Africa de Sud, cu o reputație admirabilă în ceea ce privește conservarea și sanctuarele etice precum Drakenstein, are, de asemenea, o afacere înfloritoare cu leii în captivitate, unde felinele mari sunt crescute pentru a fi mângâiate și pentru alte întâlniri, dar și pentru a fi ucise în cadrul experiențelor de „vânătoare la conservă” sau pentru comerțul cu oase de leu.

Africa de Sud are o autorizație specială prin tratatul CITES privind comerțul cu plante și animale pe cale de dispariție pentru a exporta oase și schelete de lei, în special în Asia de Sud-Est, pentru a fi utilizate în medicina tradițională. Vânătoarea la conservă, în care leii sunt urmăriți și împușcați în incinte fără nicio șansă de urmărire corectă sau de scăpare, este, de asemenea, legală.

Grupurile de protecție a animalelor au făcut presiuni pentru încetarea activității de creștere a leilor în captivitate. Guvernul sud-african a anunțat recent că intenționează să închidă această industrie și se preconizează că acest lucru va dura între doi și trei ani, dacă nu vor exista contestații juridice.

A fost o pată pe brandul de conservare al Africii de Sud, a declarat Audrey Delsink, directorul pentru viața sălbatică din Africa al Humane Society International, care a fost implicată în relocarea lui Freya. Ea a spus că este important ca oamenii să realizeze că puii drăguți folosiți pentru întâlniri cu animale de companie în unele parcuri sud-africane – dar nu și la Drakenstein – ajung să fie lei mari expediați pentru a fi uciși.

„Au fost smulși din sânul mamelor lor, au fost crescuți artificial pentru ca voi să vă faceți selfie-uri cu ei și să vă bucurați de ei, iar apoi, în cele din urmă, aceiași lei vor fi împușcați pentru trofee într-o tabără din care nu pot scăpa și apoi vor sfârși ca un sac de oase”, a spus Delsink.

În Africa de Sud există mai mult de 300 de facilități de creștere a leilor în captivitate, cu mai mult de 7 000 de lei. Acest număr este dublu față de numărul leilor din sălbăticia sud-africană. Susținătorii campaniei împotriva acestei afaceri spun că ar trebui să fie mai clar pentru vizitatori că marea majoritate a leilor din Africa de Sud trăiesc în cuști în cea mai mare industrie a leilor captivi din lume.

„Nu mai putem păcăli turiștii”, a declarat Delsink.

În ceea ce o privește pe Freya, salvatorii ei speră că, în cele din urmă, ea se va uni și va trăi în aceeași incintă cu puiul mascul Pi, despre care ei cred că este fratele ei și care a fost adus din Liban în aprilie.

Pi a fost traficat ilegal și deținut de un bărbat care l-a folosit pentru a-și promova contul de TikTok, a declarat Jason Mier, directorul Animals Lebanon, care i-a salvat pe Pi și Freya. Pi avea adesea gura lipită cu bandă adezivă atunci când era folosit pentru videoclipuri sau selfie-uri și noaptea era închis într-o cușcă mică. Era ținut ca un simbol al statutului pentru stăpânul său „pentru a putea arăta că sunt puternic, am bani, uitați-vă la mine”, a spus Mier.

Freya și Pi sunt cele mai recente dintre cele aproape două duzini de pisici mari salvate din diverse situații de Animals Lebanon. Unele au ajuns la Drakenstein, care nu permite mângâierea puilor sau întâlniri apropiate, dar primește vizitatori care vor să vadă leii și să învețe despre ei.

Freya și Pi nu ar supraviețui dacă ar fi eliberați în sălbăticie, așa că sanctuarul este cea mai bună opțiune pentru ei. Cei implicați în salvarea lui Pi au declarat că își amintesc că au văzut pentru prima dată la Drakenstein cum puiul a simțit iarba sub labe, chiar dacă a fost în incinta în care el și Freya vor locui probabil pentru tot restul vieții lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează