Alegeri Moldova: Partidul Maiei Sandu a câștigat detașat în fața prorușilor conduși de Dodon și Voronin și poate forma singur guvernul
UPDATE ora 13.40: Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele preliminare după numărarea voturilor din toate secțiile de votare. Potrivit acestora, PAS a obținut 52,80% din voturi, BECS (Dodon-Voronin) – 27,17%, iar Partidul Politic Șor – 5,74%.
UPDATE ora 09:19 Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 144 din totalul celor 150 de secţii de votare deschise în afara graniţelor Republicii Moldova, PAS a obţinut 86,13% din voturi. În schimb, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) nu s-a clasat decât pe poziţia a patra în preferinţele diasporei moldovene. BECS a întrunit 2,51% din voturi, fiind devansat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, care a fost votat de 2,79% din alegătorii din străinătate şi de Partidul Politic Demnitate şi Adevăr, al lui Andrei Năstase, cu 2,76%.
UPDATE ora 08:30 După procesarea a 99,49% din procesele verbale, rezultatele sunt următoarele: Partidul Acţiune şi Solidaritate – 52,50% din voturi, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor – 27,38%, Partidul Politic Şor – 5,78%.
UPDATE ora 1.40: După procesarea a 96,5% din procesele verbale, partidul fondat de Maia Sandu, PAS, a ajuns la 49,1%. Singurele formațiuni care mai intră în Parlament sunt BECS (Dodon – Voronin) cu 29,8% și Partidul Șor – 6,2%. AUR, PPDA și partidul lui Renato Usatîi ar rămâne în afara Parlamentului. La acest scor, după redistribuire, PAS ar forma singur guvernul, fără să mai depindă de vreo coaliție.
În Chișinău, după procesarea tuturor proceselor verbale, PAS a obținut 56,7% din voturi, urmat de BECS cu 28,4% și Partidul Șor cu 3,6%.
În Dispora, după procesarea a doar 52% din procesele verbale, PAS avea 81,8%, la distanță uriașă de BECS (4,8%).
UPDATE ora 00:57 Conform rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 95% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 48,12%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 30,63% și Partidul Șor – 6,42%. Nu sunt luate în calcul voturile din diaspora.
UPDATE ora 23:58 Potrivit rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 90% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 46,95%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,36% și Partidul Șor – 6,69%. Nu sunt luate în calcul voturile din diaspora.
UPDATE ora 23:37 Președintele Maia Sandu a dat un mesaj de încurajare către toate instituțiile statului după victoria din această seară a fostului său partid – PAS – în care le-a cerut acestora să rămână în cadrul legal și să asigure un vot lider și neviciat.
„La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte. Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor”, a scris Maia Sandu pe pagina ei de Facebook.
Ea a promis că, în următorii ani, „voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală”.
„Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean. Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației”, a mai spus ea.
Maia Sandu a declarat că este gata să lucreze „alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită!”
UPDATE ora 23:26 Liderul interimar al PAS, Igor Grosu a cerut, imediat după terminarea voturilor, instituțiilor abilitate să continue să supravegheze la buna desfășurare a numărării voturilor și să asigure ordinea publică. „Speranța este ca începând cu ziua de mâine să avem un viitor mai bun. Acest rezultat s-a întâmplat în condiții vitrege, cu obstacole puse în fața cetățenilor și diasporei”, a declarat după închiderea secțiilor de votare Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
UPDATE ora 23:21 Conform rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 80% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 47,1%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,04% și Partidul Șor – 6,89%. Nu au fost numărate încă voturile din diaspora care vor merge preponderent la partidele de centru-dreapta.
UPDATE ora 23.08 După procesarea a aproape 75% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 46,8%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,3% și Partidul Șor – 6,9%. Nu sunt luate în calcul voturile din Diaspora.
UPDATE ora 22.39 După procesarea a peste jumătate din procesele verbale din țară, AUR înregistrează doar 0,4%, iar blocul electoral al lui Renato Usatîi – doar 3,9%. Dacă rezultatele s-ar păstra în acești parameri, în noul parlament ar intra doar trei formațiuni: PAS (Maia Sandu), BECS (Dodon și Voronin) și Partidul Șor.
UPDATE ora 22:29 Vot în timp real: Au fost procesate peste 47% din voturi. Partidul Maiei Sandu are 44,7%, la mare distanță de blocul comuniștilor care ajung la 32%/ Prezență record în Diaspora unde s-au epuizat buletinele de vot. E vorba de procesele verbale din țară, cele din Diaspora, unde PAS are o mare popularitate, nefiind încă procesate.
UPDATE ora 21:38 Candidatul pro-rus Igor Dodon a declarat, la încheierea urnelor că ”cetățenii și-au făcut datoria față de țară” și că ”prețuiesc puterea lor de decizie”:
- ”S-a încheiat și această campanie electorală, cu tot greul ei și cu toate manipulările și fake-urile care au însoțit-o. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor și-au făcut datoria față de țară, au votat și au demonstrat că prețuiesc puterea lor de decizie. Este încă devreme să dăm apreciere rezultatelor acestor alegeri anticipate, dar sunt convins că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un scor foarte bun și va reprezenta în unanimitate opțiunile electoratului de stânga din Republica Moldova. Acum e momentul să le mulțumesc tuturor alegătorilor, indiferent de simpatiile politice, pentru că au dat dovadă de activism și spirit civic și au participat la vot. În mod special, vreau să aduc mulțumiri cetățenilor care astăzi au dat vot de încredere Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Știm că sunt foarte mulți și îi asigur că noi vom respecta promisiunile făcute în campania electorală. Sunt bucuros că PCRM și PSRM au reușit să formeze o echipă comună și puternică în aceste alegeri, o echipă care a generat încredere la oameni și sper mult că la fel de uniți și puternici vom fi și în Parlament, pentru a realiza programul nostru politic. Stimați colegi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a avut o campanie electorală foarte bună, activă. S-a muncit foarte mult și vă sunt recunoscător vouă, tuturor celor care au fost activi în actuala campanie electorală. Mulțumesc fiecărui agitator de-al nostru. Mulțumesc membrilor staffurilor locale, regionale, dar și echipei din stafful central. Alegerile s-au sfârșit. De mâine începem lucrul pentru activitatea noului Parlament”, a declarat Igor Dodon citat de privesc.eu.
UPDATE ora 21:11 Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice prezintă rezultatele primului after-poll, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare. Conform primelor rezultate, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi în cadrul scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi, anunță zdg.md.
La sondajul telefonic au participat 2.764 de cetățeni. Datele au fost colectate astăzi, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 21:00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora.
Iată cum arată datele preliminare:
Partidul Acțiune și Solidaritate – 55,1%
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 24%
Partidul Politic Șor – 8,1%
Blocul electoral „Renato Usatîi” – 4,1%
Platforma Demnitate și Adevăr -1,8%
Partidul Politic „Democrația Acasă” – 1,1%
UPDATE ora 20:18 1,39 de milioane de persoane (46,12%) au votat la scrutinul parlamentar din 11 iulie curent până la ora 20.00, când a mai rămas o oră până la închiderea tuturor secțiilor de votare din țară. În diasporă, până la ora 20.00 au votat 188 de mii de oameni, record absolut pentru un scrutin parlamentar, anunță zgd.md.
UPDATE ora 18:40 Prezența la urnele de vot în Republica Moldova a depășit pragul de peste 42% din circa 3,2 milioane de persoane cu drept de vot înscrise pe listele electorale. Numărul alegătorilor din interiorul R. Moldova care și-au exercitat dreptul de vot este de 1.092.998 sau 38,61% din total, iar al celor din diaspora se ridică la peste 170.660 de persoane.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că în cel puțin opt secții de votare din diaspora ar putea fi epuizate buletinele de vot, în cazul în care prezența la urne se va menține la fel ca până la această oră.
În comparație cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, au fost deschise 11 secții suplimentare în diaspora, inclusiv în localități unde au fost epuizate buletinele de vot în turul doi.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să deschidă 150 de secții de votare pentru diaspora.
UPDATE ora 14:00 Prezența la vot pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de 843.769, ceea ce reprezintă circa 28,91% din totalul celor cu drept de vot. Prezența la vot în afara țării se ridică la 107.280. În interiorul Republicii Moldova, cei mai mulți votanți sunt femei 53,00%, iar bărbații reprezintă 47,00%. Pe de altă parte, în diaspora, bărbații au venit la urne în proporție de 52,72%, în timp ce femeile au votat în proporție mai mică de 47,28%.
UPDATE ora 13:30 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și Comisia Electorală Centrală (CEC) au dat publicității situația din secțiile de votare din afara țării. Clasamentul până la orele 12:30 se prezintă după cum urmează:
Bolonia (Italia): 1.988
Paris (Franța): 1.899
Parma (Italia): 1.748
Paris (Franța): 1.725
Verona (Italia): 1.693
Berlin (Germania): 1.674
Padova (Italia): 1.589
Londra (Marea Britanie): 1.540
Frankfurt pe Main (Germania): 1.527
Brescia (Italia): 1.507
Treviso (Italia): 1.473
Frankfurt pe Main (Germania): 1.447
Milano (Italia): 1.439
Padova (Italia): 1.402
Mestre (Italia): 1.372
Roma (Italia): 1.323
București (România): 1.313
Vicenza (Italia): 1.240
Northampton (Marea Britanie): 1.238
Milano (Italia): 1.231
UPDATE ora 13:00 Prezența la vot pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de 741.501, ceea ce reprezintă circa 25,74% din totalul celor cu drept de vot. Prezența la vot în afara țării se ridică la 88.677. În interiorul Republicii Moldova, cei mai mulți votanți sunt femei 53,08%, iar bărbații reprezintă 46,92%. Pe de altă parte, în diaspora, bărbații au venit la urne în proporție de 52,69%, în timp ce femeile au votat în proporție mai mică de 47,31%.
UPDATE ora 12:50 Peste 17.000 de voturi au fost înregistrate la orele 12:30 în secțiile de votare destinate alegătorilor din stânga Nistrului, regiunea separatistă transnistreană. Asociația Promo-LEX a semnalat că se face o transportare organizată a alegătorilor, în special de la unele întreprinderi precum Uzina Metalurgică din Râbnița.
Numai 256 de alegători din regiunea transnistreană se înregistraseră în prealabil pentru acest scrutin. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, în turul doi, au participat 31.783 de persoane, iar peste 85% au votat pentru candidatul prorus, Igor Dodon.
Conform unor decizii ale instanțelor din Republica Moldova, 41 de secții au fost deschise pe teritoriul controlat constituțional de Republica Moldova pentru alegătorii moldoveni care trăiesc în regiunea separatistă transnistreană.
UPDATE ora 12:20 În cadrul alegerilor parlamentare de duminică, la orele 12, prezența la vot în diaspora era de circa 70.000 de voturi, față de 50.000 de voturi la orele 11. Cu o medie de circa 20.000 de voturi pe oră, în cele nouă ore rămase până la închiderea urnelor, alte 180.000 de voturi vor fi adăugate, în condițiile în care se va menține același ritm. Așadar, votul din diaspora are toate șansele să depășească pragul de 250.000 de voturi și chiar să-l întreacă pe cel de la prezidențiale de 263.000 de voturi. În toate orașele mari din Europa, cetățenii moldoveni au format cozi mari la secțiile de votare, iar procesul este unul intens.
UPDATE ora 12:00: Prezența la vot pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de 616.886, ceea ce reprezintă circa 21,49% din totalul celor cu drept de vot. Prezența la vot în afara țării se ridică la 69.214. În interiorul Republicii Moldova, cei mai mulți votanți sunt femei 52,9%, iar bărbații reprezintă 47,1%. Pe de altă parte, în diaspora, bărbații au venit la urne în proporție de 52,99%, în timp ce femeile au votat în proporție mai mică de 47,01%.
UPDATE ora 11:45 Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a votat și a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să iasă la urne. „Să venim la vot, să participăm activ, astăzi la luarea deciziei privind viitorul țării noastre. În cei 30 de ani de independență, aproape două treimi din această perioadă, la guvernare au fost partidele de dreapta. Ele au avut majoritate în Parlament și noi știm cu ce s-a soldat acest lucru și în anii 90 și din 2009 încoace. Vă îndemn să votăm pentru cei care au grijă de R. Moldova. Pentru cei care știu să faurescă, nu să fure miliarde și să le ducă în offshore-uri. Asta contează astăzi, [să se voteze -n.r.] pentru cei care vor asigura o pace”, a declarat liderul prorus, Igor Dodon.
UPDATE ora 11:15 Președintele Maia Sandu a votat în jurul orelor 11.00 la o secție din Chișinău.
„Vreau să le spun că alegerile sunt despre puterea oamenilor, nu a policienilor. Astăzi cetățenii se pot elibera de hoți și pot alege un parlament cinstit care să lucreze în interesul cetățenilor. (…) Dragi cetățeni vă rog să vă faceți timp și să mergeți la urne. De decizia de astăzi depinde cât de repede vom construi o țară bună aici în Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.
UPDATE ora 11.10: Prezența la vot pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de 470.114, ceea ce reprezintă circa 16,52% din totalul celor cu drept de vot. Prezența la vot în afara țării se ridică la 50.248. În interiorul Republicii Moldova, cei mai mulți votanți sunt femei 52,55%, iar bărbații reprezintă 47,45%. Pe de altă parte, în diaspora, bărbații au venit la urne în proporție de 55,72%, în timp ce femeile au votat în proporție mai mică de 44,28%.
UPDATE: Urmărește în timp real prezența la vot în Republica Moldova.
UPDATE ora 10.30: Până la ora 10:00, potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, peste 11% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Acest indice constituie peste 300 de mii de alegători și este de aproape trei ori mai mare decât cel de la parlamentarele din 2014, când până la această oră votaseră puțin peste 4% dintre alegători, scrie agora.md.
UPDATE ora 10.15: Au fost cozi și la unele secții din București.„La ora 7 am fost și era deja coadă, chiar mai mare decât la alegerile prezidențiale din 2020″, a declarat pentru G4Media un alegător.
UPDATE ora 10.10: Reprezentanții Misiunii de Observare Promo-LEX susțin că 86% din secțiile de votare din R. Moldova s-au deschis la timp. Potrivit acestora, până la ora 09:00, au fost constatate două cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare deschise la Copanca și Rezina, destinate votanților din regiunea transnistreană, scrie Ziarul de gardă.
UPDATE ora 09.40: Până la ora 09:15 au votat 18 321 de moldoveni care locuiesc peste hotarele Republici Moldova. Comparativ cu alegerile parlamentare din 2019, cifra este de 4 ori mai mare, atunci la ora 09:15 minute votând abia 3 500 de persoane din diasporă, relatează deschide.md.
Știrea inițială: Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu, relatează Agerpres.
Din cei 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot, 258.691 au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.
În cursă sunt înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, scrie Ziarul de gardă. Potrivit publicației, până la 9:00, peste 177 de mii de alegători și-au exprimat dreptul la vot, mai exact puțin peste 6% dintre alegători.
Sunt cozi imense la secțiile de votare din Italia, unde cetățenii moldoveni s-au adunat încă de la ora 5.00, așteptând să se deschidă urnle.
sursa foto: CIJM/ Irina Odobescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
113 comentarii