Agenda sociala si climatica a lui Biden, înjumătățită de luptele dintre democrați. Președintele riscă să meargă la reuniunea COP26 cu mâinile goale
Agendă înjumătățită
Joe Biden și-a petrecut ultimele luni încercând să-și unească propriul partid în jurul unei strategii coerente care să permită adoptarea unui plan vizând infrastructura și unul ce prioritizează sistemul social și schimbările climatice, două dintre prioritățile sale legislative majore. Până în prezent, în ciuda compromisurilor și a medierilor la care a recurs președintele, progresiștii din Partidul Democrat nu au reușit să ajungă la un compromis cu moderații din formațiune, blocând planurile președintelui.
Certurile dintre progresiștii (liberalii) și moderații (centriștii) din Partidul Democrat au la bază două proiecte de lege:
* Planul de infrastructură în valoare de 1.2 trilioane de dolari. Bipartisan Infrastructure Framework (numit Bif) a fost adoptat de Senat în luna august cu voturi bipartizane și de atunci așteptă să fie dezbătut/adoptat în Camera Reprezentanților, înainte de a fi trimis președintelui pentru promulgare. Proiectul de lege pentru infrastructură oferă 110 miliarde dolari pentru drumuri și poduri, 73 miliarde dolari pentru transportul electric bazat pe energie curată, 66 miliarde dolari pentru transportul feroviar de pasageri și marfă, 65 miliarde dolari pentru internet în bandă largă, peste 50 miliarde dolari pentru infrastructura de apă, 39 miliarde dolari pentru transportul public, 25 miliarde dolari pentru aeroporturi, 7.5 miliarde dolari pentru instalarea de noi stații de încărcare a vehiculelor electrice și 5 miliarde dolari pentru cumpărarea de autobuze electrice și cu emisii reduse.
Acest plan de infrastructură a fost promis de Biden în timpul campaniei electorale pentru Casa Albă din 2020. Adoptarea sa ar oferi o victorie uriașă pentru Biden după o perioadă dificilă, în care s-a confruntat cu mai multe crize, între care retragerea dezastruoasă din Afganistan, stagnarea campaniei de vaccinare anti-COVID, afluxul de imigranți la granița de sud, inflația galopantă, scurcircuitele din lanțul de aprovizionare etc.
* Proiectul de „reconciliere” în valoare de 3.5 trilioane de dolari. Proiectul de lege privind „reconcilierea” – care, din cauza regulilor legislative, are nevoie doar de susținerea democraților pentru a fi adoptat – este o colecție de programe de educație și de sprijin pentru familiile din clasele mici și mijlocii, precum și noi măsuri de combatere a schimbărilor climatice: educație timpurie, educație universală, educație universitară de doi ani finanțată de guvern, concedii de maternitate și medicale plătite, o extindere a asigurărilor de sănătate guvernamentale, cheltuieli de mediu și creșteri de impozite pentru corporații și bogați care vor fi folosite pentru plata acestor proiecte.
Proiectul de 3.5 trilioane de dolari a fost promovat insistent de către progresiștii din Partidul Democrat, care fac presiuni enorme asupra liderilor formațiunii. Legislația, care este încă în curs de elaborare atât în Cameră, cât și în Senat, reprezintă o oportunitate semnificativă ca partidul să demonstreze că poate folosi majoritatea sa din Congres pentru a adopta prioritățile sale politice majore.
Progresiștii, văzuți de mulți analiști ca fiind extrema stânga a partidului, au decis însă să lege planul de infrastructură – promovat de moderați – de aprobarea proiectului lor de 3.5 trilioane de dolari. Acest plan a fost însă respins de către doi centriști, senatorii Joe Manchin și Krysten Sinem, care au dorit să limiteze pachetul de cheltuieli promovat de progresiști la 1.5 trilioane de dolari. (Deoarece cei 50 de senatori republicani se opun in corpore proiectului, democrații au nevoie de toate cele 50 de mandate proprii pentru a adopta legislația, urmând ca votul decisiv să fie dat de vicepreședinta Kamala Harris).
Manchin, considerat în prezent cel mai important politician de la Washington și omul – cheie în aprobarea agendei lui Biden, precum și Sinema l-au sfidat constant pe președintele Statelor Unite, membru al aceluiași partid. Insitența lor de a limita pachetul de cheltuieli de 3.5 trilioane de dolari a fost criticată de progresiștii din Partidul Democrat, care au amenințat că, la rândul lor, vor bloca pachetul de infrastructură. Joe Manchin a afirmat însă mereu că proiectul legislativ de 3.5 trilioane de dolari este „o nebunie fiscală.”
În final, moderații par să fi câștigat deocamdată disputa cu progresiștii după ce președintele Joe Biden a dezvăluit joi un plan în valoare de 1.75 trilioane de dolari pentru proiectul de lege privind cheltuielile sociale a democraților, aproape jumătate din costul propunerii inițiale de 3.5 trilioane de dolari și foarte departe de propunerea de 6 triliarde de dolari pe care senatorul Bernie Sanders, un independent socialist, a redactat-o în timpul verii, transmite Business Insider.
„Când va fi adoptat, acest plan va pune Statele Unite pe drumul prin care să-și atingă obiectivele climatice, să creeze milioane de locuri de muncă bine plătite, să le permită mai multor americani să se alăture și să rămână în forța de muncă și să ne dezvolte economia de jos în sus,” a afirmat Casa Albă într-un comunicat de presă.
Noul plan
Președintele Biden și-a folosit întâlnirea sa de joi dimineață cu democrații din Camera Reprezentanților – care a dus la mutarea orei sale de plecare la reuniunea G20 din Italia – pentru a convinge progresiștii din partid că această nouă versiune este suficient de aproape de proiectul de lege inițial și, totodată, pentru a le cere să adopte proiectul de lege pentru infrastructură.
„Nimeni, inclusiv eu, nu a primit tot ce și-a dorit, dar asta este compromisul. Acesta este consensul. Și pentru asta am candidat,” a afirmat Biden. Președintele a numit schița de proiect „istorică,” adăugând că aceasta „va schimba fundamental viețile a milioane de oameni în bine.”
Dar ce cuprinde noul plan de cheltuieli propus de Casa Albă? Printre cele mai importante prevederi se numără:
* 555 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, în principal prin stimulente fiscale pentru surse de energie regenerabile și cu emisii scăzute
* 400 miliarde de dolari pentru învățământ preșcolar gratuit și universal pentru toți copiii de 3 și 4 ani
* 165 miliarde de dolari pentru reducerea asigurărilor premium de sănătate pentru cele nouă milioane de americani acoperiți prin Affordable Care Act (Obamacare)
* 150 miliarde de dolari pentru a construi un milion de locuințe la prețuri accesibile
Oficialii de la Casa Albă au insistat că costul total al programului va fi compensat de noi venituri de la corporații și persoanele bogate, fără a crește taxele pentru familiile care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari.
Corporațiile li se vor impune un impozit minim de 15%, precum și noi rate internaționale. Persoanele care câștigă mai mult de 10 milioane de dolari vor fi supuse unei noi suprataxe.
Biden a trebuit să renunțe la o serie de programe pe care le-a promovat intens în timpul campaniei electorale și care au devenit cauze dragi progresiștilor din partid, între care:
- Colegiu comunitar fără taxe de școlarizare
- Concediu de familie și medical plătit
- Programul de performanță în energie curată (CEPP)
- Extinderea Medicare pentru a asigura consultațiile dentare și oftalmologice
- Prețuri mai mici pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă
- Extindere de cinci ani a creditelor fiscal pentru familiile cu copii
- Un impozit pe veniturile miliardarilor, așa-numita „billionaire tax”
- Investiții în alimentația copiilor
Mize uriașe
Cei doi democrați moderați considerați responsabili pentru scufundarea planului de 3.5 triliarde de dolari, senatorii Sinema și Manchin, au părut să sugereze un anumit sprijin pentru proiectul de lege anunțat joi de Biden. „După luni de negocieri productive, de bună-credință, cu președintele Biden și Casa Albă, am făcut progrese semnificative,” a afirmat Sinema. „Aștept cu nerăbdare să termin acest lucru.”
Chiar și în aceste condiții însă, anunțul făcut de Biden a fost primit cu circumspecție de comentatorii de peste Ocean, deoarece nu este nici acum clar dacă liderul de la Casa Albă va avea voturile necesare pentru a adopta rapid acest plan de cheltuieli sociale plus proiectul de infrastructură, așa cum dorește el. Planul de infrastructură ar putea fi votat mai repede, cel de cheltuieli sociale abia săptămâna viitoare.
Împărțirea la jumătate a Senatului face ca Biden să fie nevoit să convingă toți senatorii democrați să i se alăture dacă speră să treacă legea de cheltuieli de 1.75 triliarde de dolari. Chiar dacă va reuși să-i convingă pe moderați să accepte planul de cheltuieli sociale, Biden va trebui să-și folosească toate abilitățile de negociator pentru a-i atrage pe partea sa pe progresiștii nemulțumiți de înjumătățirea dramatică a agendei inițiale.
De altfel, în declarații făcute joi, liberalii au afirmat că vor continua să lupte pentru introducerea programelor progresiste în planul lui Biden. Ei au spus că nu vor vota pentru proiectul de lege privind infrastructura până când proiectul de lege privind cheltuielile sociale nu le satisface cererile. (De altfel, progresiștii au avertizat constant că nu vor spijini planul de infrastructură până când Sinema și Manchin nu vor fi de acord să adopte planul inițialde 3.5 trilioane de dolari. Figurile cheie din tabăra progresistă sunt Bernie Sanders în Senat și Pramila Jayapal în Camera Reprezentanților. Aceasta din urmă a afirmat în repetate rânduri că are voturile necesare printre colegii săi – inclusiv ale membrelor „Squad”-ului liberal, precum Alexandria Ocasio Cortez și Ilhan Omar – pentru a bloca proiectul de lege privind infrastructura dacă planul lor de 3.5 trilioane de dolari nu este adoptat în același pachet. Analiștii se așteaptă ce poziția va adopta Squad-ul după reducerea acestui din urmă plan la 1.75 de trilioane de dolari).
Pentru Casa Albă, miza unificării democraților în jurul celor două proiecte este enormă. Președintele Biden va ajunge în aceste zile la Roma, Vatican și mai târziu la Glasgow, în Scoția, pentru conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP26.
Nu doar că lipsa unui consens va face ca el să nu aibă niciun plan concret cu care să se prezinte pe scena internațională în următoarele zile, având astfel o poziție slăbită în discuțiile cu interlocutorii săi străini, în special în ceea ce privește schimbările climatice. Efectele pe termen lung , inclusiv cele politice și electorale, vor fi și ele semnificative. A afirmat-o chiar el, joi, în timpul vizitei la Congres: „Nu cred că este o hiperbolă să spun că majoritățile din Camera Reprezentanților și Senatului, precum și președinția mea vor fi determinate de ceea ce se va întâmpla în săptămâna viitoare.” Cu alegerile intermediare care bat la ușă în noiembrie 2022, și cu prognozele care anunță victorii pe linie ale republicanilor, Biden și democrații nu-și permit (încă) un pas greșit.
Surse: CNN, FoxNews, BBC, Business Insider, Axios / sursa foto: Facebook – Joe Biden
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii