G4Media.ro

Agent Green consideră că Noul cod silvic aprobat de Guvern este un…

sursa foto: Info Sud-Est/ Imago Studio

Agent Green consideră că Noul cod silvic aprobat de Guvern este un ”atentat brutal la siguranţa naţională”: 838.000 de hectare cu păduri care nu sunt în fondul forestier naţional vor putea fi tăiate definitiv, avertizează organizația

Noul Cod silvic reprezintă un atentat brutal la siguranţa naţională, pune în pericol pe absolut toţi cetăţenii ţării şi le compromite definitiv drepturi constituţionale cheie, susţine organizaţia Agent Green, într-un comunicat transmis vineri, transmite Agerpres.

„Discutăm despre un veritabil atentat asupra pădurii României care este deja destructurată, degradată şi vulnerabilizată de exploatările abuzive şi masive din ultimii 20 de ani. Pădurea şi-a pierdut deja rezilienţa în faţa schimbărilor climatice deşi ar trebui să fie principalul scut pentru le atenua. Codul silvic aprobat de guvern pune în pericol pe absolut toţi cetăţenii ţării şi le compromite definitiv drepturi constituţionale cheie. Este totodată o mişcare profund anti-europeană în favoarea unor interese private vremelnice”, a declarat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, potrivit documentului citat.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei de protecţia mediului, măsurile propuse în noul Cod silvic vor transforma pădurile native ale României în plantaţii similare celor din agricultură iar principala funcţie a pădurii ar urma să devină cea de producţie de lemn.

Totodată, alte funcţii cheie precum cea socială, scut climatic, biodiversitate, recreere, protecţia infrastructurii (drumuri, căi feroviare, linii electrice, lacuri de acumulare etc), protecţia surselor de apă vor fi diminuate covârşitor.

Organizaţia avertizează, de asemenea, că 838.000 de hectare cu păduri (aproximativ suprafaţa cumulată a Capitalei şi a judeţului Cluj) care nu sunt incluse în fondul forestier naţional vor putea fi defrişate (tăiate definitiv), reglementarea acestora fiind relaxată de noul cod.

Ei acuză şi faptul că documentul adoptat joi de Guvern permite noi retrocedări ilegale masive din fondul forestier proprietate publică care au fost dintotdeauna ale statului, fragmentează fondul forestier naţional şi creează cadrul pentru înmulţirea construcţiilor şi amenajărilor legale şi ilegale în cuprinsul fondului forestier naţional.

Agent Green şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de o serie de permisiuni acordate potrivit noului Cod silvic, precum exploatarea peste volumul de lemn aprobat într-un deceniu, continuarea anumitor lucrări în baza unui amenajament silvic expirat, tipuri agresive de tăieri (progresive şi rase) în lipsa amenajamentului pe proprietăţile de pădure mai mici de 10 ha şi tăieri rase pe suprafeţe mai mari de 3 ha în anumite situaţii pentru care se acordă un termen mai mare de 2 ani pentru reîmpădurire.

Potrivit sursei citate, noul cod silvic nu va produce mult aşteptata reformă profundă a sectorului silvic şi va genera un conflict de interese şi abuz în condiţiile în care personalul ocoalelor silvice care aparţin de societăţi comerciale private este împuternicit să efectueze acţiuni de control, să constate contravenţii şi infracţiuni silvice, să oprească şi să legitimeze persoane şi să aplice sancţiuni. Organizaţia atrage atenţia că toate aceste competenţe se suprapun cu cele acordate Gărzilor forestiere.

Potrivit sursei citate, Romsilva rămâne în continuare compania hibrid favorizată să deţină supremaţia (monopolul) pentru piaţa produselor şi serviciilor specifice FFN, administrarea celor mai importante 22 arii naturale protejate (12 parcuri naţionale şi 10 naturale), sectorul de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor.

Totodată, organizaţia menţionează că prin noul Cod silvic nu se reglementează o nouă structură independentă de Ministerul Mediului care să se ocupe exclusiv de comercializarea produselor pădurii, accesul public în pădure rămâne la mila administratorilor şi a proprietarilor iar decizia transparentizării amenajamentelor silvice este lăsată la discreţia Ministerului Mediului deşi Agent Green a câştigat definitiv procesul cu această instituţie a statului prin care instanţa a obligat-o să publice toate amenajamentele silvice din toate pădurile României (inclusiv hărţile şi descrierile parcelare).

Pe de altă parte, organizaţia aminteşte şi singurele aspecte parţial pozitive pe care le-a observat în noul Cod silvic şi anume compensaţii pentru proprietarii privaţi de păduri care optează pentru moduri de administrare mai protective, înăsprirea unor pedepse şi adăugarea unor infracţiuni silvice noi menite să combată unele metode moderne de furt şi interzicerea tăierilor rase în ariile naturale protejate.

În aceste condiţii, Agent Green solicită preşedintelui României să medieze între Executiv, Legislativ şi societatea civilă în favoarea unui nou Cod silvic prin care pădurea să poată exercita pe termen lung toate funcţiile sale şi să devină scut principal pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de noi, proiectul de lege care reglementează noul Cod silvic. Potrivit documentului, tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul şedinţei Executivului.

Ministrul Mediului a făcut referire la cele mai importante prevederi ale noului cod silvic. Astfel, acesta permite statului român să intervină şi să împădurească acolo unde terenurile au fost despădurite şi abandonate de către proprietari. Totodată, documentul oferă dreptul proprietarilor de pădure privaţi sau de stat la soluţii alternative de pază: structuri specializate, pază în regim propriu, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege. De asemenea, se suspendă dreptul de acces în sistemul informatic SUMAL2 ori de câte ori există situaţii legate de furtul de masă lemnoasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...