G4Media.ro

Agent Green: În România s-a consumat într-un an mai mult lemn de…

Sursa: Captură Digi24.ro

Agent Green: În România s-a consumat într-un an mai mult lemn de foc pentru încălzire decât întreaga producție națională legală / Emisiile de carbon rezultate au fost comparabile cu cele ale Germaniei și Franței

Organizația ecologistă Agent Green a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, ministrului mediului, Costel Alexe și avocatului poporului, în care atrage atenția că, potrivit unui raport al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice, dat publicității în luna arpilie, în România s-a ars într-un an mai mult lemn de foc decât întreaga producție națională legală. Din același raport, se mai arată în scrisoarea deschisă, reiese că emisiile de CO2, CH4 și N2O rezultate din arederea biomasei (lemn) din România au fost comparabile cu cele ale Germaniei și Franței.

”Sunt date care denotă un dublu standard în discursul intern și cel internațional și care, repet,ne va costa în scurt timp extrem de scump deoarece țara noastră va ieși cu emisii colosale din silvicultură. În acest context vă solicităm să ne comunicați cu celeritate poziția Dumneavoastră oficială privind datele reale și măsurile luate”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de președintele asociației Agent Green, Gabriel Păun.

Redăm mai jos integral textul scrisorii

”Informațiile din raportul Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice privind emisiile de gaze cu efect de seră, publicat în luna aprilie 2020, arată că în România s-au defrișat 85.930 de hectare cu păduri la nivelul anului 2018, ceea ce ne va costa în scurt timp extrem de scump deoarece țara noastră va ieși cu emisii colosale din silvicultură, în loc de stocare de CO2, așa cum se credea până recent.

Mai mult, din același raport reiese că emisiile de CO2, CH4 și N2O rezultate din arederea biomasei (lemn) din România au fost comparabile cu cele ale Germaniei și Franței. Este vorba de 14.182.610 tone de CO2 rezultate din arderea biomasei, adică în România s-au ars peste 14 milioane tone de biomasa într-un an. Datele sunt consistente și plauzibile luând în calcul cele mai recente date oferite de Consiliul Concurenței bazat pe informații furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru anul 2017.

Potrivit acestei surse, în România s-au consumat la nivelul acelui an 23.004.000 m³de lemn de foc, inclusiv biomasă (adică 14.953.000 mii tone) din care 18.698.360 m³(adică 12.466.000 mii tone) doar pentru populație. Tot potrivit aceleiași surse, producţia naţională totală de masă lemnoasă pentru anul respectiv a fost estimată la 18.316.000 m³ din care lemnul de foc extras din fondul forestier naţional a fost estimată la cca. 5.163.000 m³.

Cu alte cuvinte, s-a ars mai mult lemn decât întreaga producție națională legală, fără a mai lua în calcul, lemnul necesar pentru industrie și alte utilizări, adică aproximativ alte 20 de milioane de m³.

Cantitatea foarte mare de lemn cu destinația lemn de foc, arderea acestuia în instalații cu eficiență energetică foarte mică, neechipate cu filtre pentru reducerea poluării, utilizate preponderent de populația din țara noastră, are o serie de consecințe negative sub raport ecologic, economic și social:

Contravine măsurilor de combatere a schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea lemnului în bunuri cu folosință îndelungată.

Sursă de degradare a pădurilor ca urmare a tăierilor ilegale generate de o cerere de lemn de foc mai mare decât recolta de lemn de foc comercializată de către administratorii şi proprietari de fond forestier, respectiv lemn de mici dimensiuni și de calitate slabă. Aceasta are consecințe directe asupra tuturor serviciilor ecosistemice furnizate de pădure.

Sursă de poluare a mediului ca urmare a randamentului scăzut de transformare în energie termică a lemnului de foc a sobelor utilizate pe scară largă de populație și a noxelor emise în atmosferă, cu consecințe inclusiv asupra sănătății populației.

Afectează cantitatea de lemn valorificată superior de către industria lemnului (produse cu valoare adăugată ridicată și cu durată de folosință îndelungată).

Datele ne îngrijorează și nu este clar dacă datele raportate de România la Națiunile Unite sunt greșite sau dacă nu cumva reprezintă un moment de sinceritate, o recunoaștere a unui adevăr mult mai grav decât era cunoscut până acum. Sunt date care denotă un dublu standard în discursul intern și cel internațional și care, repet,ne va costa în scurt timp extrem de scump deoarece țara noastră va ieși cu emisii colosale din silvicultură.

În acest context vă solicităm să ne comunicați cu celeritate poziția Dumneavoastră oficială privind datele reale și măsurile luate. Vă mulțumesc anticipat pentru solicitudine.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Acesti domni cred ca habar nu au despre ce vorbesc.
    Ei au luat in calcul cantitatea de lemn vanduta drept lemn de foc. Asta nu inseamna ca oamenii au ars toata cantitatea. Mai ales ca aceasta iarna a fost una blanda.
    Au facut un raport ca sa isi justifice renta primita ca pomana de la diversi.
    Studiul era corect daca puteau sa spuna cat s-a ars efectiv.
    Asa ca acest raport este un fake news din punctul meu de vedere.

  2. Din cite stiu in Romania se exploateaza anual aprox 15-17 mlioane de m3 .Indraznesc sa intreb , de unde au ars 23.004.000 m3 de lemn de foc ?

  3. Vedeți de ce se impune taxa pe coș, românii sunt cei mai mari poluatori de pe planetă prin încălzirea cu lemn și biomasă, iar în ceea ce primește cifrele vehiculate în articol ce să mai spunem, mai era puțin și rezulta că folosim tot lemnul exploatat legal în UE pentru încălzire !

  4. Alexe asta, pe ce lume traieste? Dupa o iarna asa usoara, el ne prosteste pe fata? Adicatelea tot lemnul taiat ca si lemn de foc (dar n-a fost) a fost ars? Asta-i prost gramada. Da’ gramada bine!

    • Iar suntem penibili. Pariez că cel mai bine plătit bugetar din cercetare este implicat în porcăria asta. Cel mai bine plătit incompetent. httpss://www.google.com/amp/s/m.zf.ro/amp/profesii/oamenii-ascunsi-institutii-uitate-hartii-ovidiu-badea-directorul-general-institutului-national-cercetare-dezvoltare-silvicultura-marin-dracea-incaseaza-salariu-peste-1-9-milioane-lei-an-cel-bine-18235679

  5. RACORDAREA LA GAZ METAN 20% DIN GOSPODARII

    • Exact asta voiam sa atentionez si eu! Nu stiu cat de corecte sunt cifrele din articol (am unele dubii) dar adevarul e ca lemnul de foc nu inseamna neaparat sobe. Oamenii de la tara s-au modernizat, au centrale cu care produc agent termic care inseamna si incalzire si apa calda. Problema este in primul rand faptul ca mai mult de jumatate din gospodarii nu sunt racordate la gaz metan. Costul, chiar daca nu pe termen lung, al lemnelor este mai mic decat investitia (de multe ori foarte mare) pentru racordarea la gaze.

  6. Citez „în România s-au defrișat 85.930 de hectare cu păduri la nivelul anului 2018” mergem la DEX si cautam ce inseamna „defrisare”. Datele continute in scrisoare sunt aferente anului 2017 – o parte din ele, iar cealalta parte anului 2018, dar indicatorii sunt atat de diferiti incat nu pot fi interpretati corect.
    Cum spunea Cris „Au facut un raport ca sa isi justifice renta primita ca pomana de la diversi.”
    Nu cumva calculele sunt facute dupa algoritmul acela, asumat de ministrul Alexe dar nu si de catre societatea academica, care stabilea in final ca din padurile tarii se fura anual 20 mil mc masa lemnoasa?
    A gasit justificare pentru cele 20 mil mc furate, s-au dus pe cos. Se imPAUNeaza cu logica.

  7. E totusi pacat sa pui lemnul pe foc atunci cand ai la dispozitie atata carbune…

    Alta nedumerire de-a mea: de ce s-a construit o retea nationala de distributie de gaze la consumatorii finali (casnici). Era mult mai simplu sa fie folosita reteaua electrica deja disponibila. Gazul poate fi ars in centrale la nivel de oras si transformat in energie electrica.

    • Ai idee cit costa incalzirea cu o centrala electrica ( fara apa calda ) ? Sigur este mai scump de 2-3 ori decit incalzirea cu gaz .Ungurii cred ca au peste 90 % din populatie racordata la reteaua de gaz , pe cind la noi multi nici coceni nu au .

  8. F bine. S.a distrus tara din toate puncteoe de vedere iar acum aratam cu degetul ispre cei ce folosesc lemne pt incalzit. Sa va fie rusine gunoaielor.

  9. Cine este acest om?
    Păun? Bate câmpii și mai trist este că unii dintre români îi dau dreptate și bănuți!