G4Media.ro

Agenția de spionaj a Canadei: Actori străini vor încerca să se amestece…

SONY DSC

Agenția de spionaj a Canadei: Actori străini vor încerca să se amestece în alegerile din această toamnă

Alegătorii canadieni vor fi foarte probabil confruntați cu interferențe online provenite din străinătate în contextul alegerilor federale ce vor avea loc în acest an la 21 octombrie, avertizează un raport al agenției naționale de spionaj informatic de la Ottawa. Într-un document dat publicității luni, Communications Security Establishment (CSE) precizează că, deși amestecul actorilor străini în scrutinul din toamna va avea loc cu certitudine, este puțin probabil ca acesta să fie similar ca amploare cu interferențele rusești în alegerile prezidențiale din 2016 din Statele Unite. Potrivit CSE, „partidele politice, candidații și personalul de campanie” din Canada au fost deja ținta unor campanii de atacuri informatice, similare cu cele desfășurate împotriva proceselor electorale din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Australia, toate aliate-cheie ale Canadei.

În evaluarea intitulată „2019 update: cyber threats to Canada’s democratic process”, Communications Security Establishment afirmă că, în cursul anului trecut, jumătate din țările cu democrații avansate în care au avut loc alegeri naționale au fost vizate de atacuri informatice. Acest lucru reprezintă o creștere de trei ori începând cu anul 2015, iar experții CSE se așteaptă ca tendința ascendentă să continue și anul acesta.

Raportul, care a fost prezentat la Ottawa de ministrul Apărării, Harjit Sajjan, și de ministrul Instituțiilor Democratice, Karina Gould, susține că e foarte probabil că actori străini vor încerca să influențeze alegătorii canadieni, concentrându-se asupra problemelor sociale și politice sensibile, promovând popularitatea unui partid în fața altuia sau încercând să modeleze declarațiile publice și ofertele politice ale unuia sau altuia dintre candidați.

De asemenea, hackerii vor încerca să utilizeze instrumente cibernetice pentru a ataca pagini de Internet, adrese de email, conturi sociale media, rețele și dispozitive deținute de partide politice, candidați și personalul lor de campanie.

Experții CSE cred că este posibil ca adversarii să încerce să atace site-urile web sau să fure informațiile personale care ar putea fi folosite pentru a trimite informații incorecte către canadieni, generând probleme procesului electoral. Scopul unor astfel de activități ar fi „să semene îndoiala printre alegători,” făcându-i să pună la îndoială legitimitatea alegerilor sau chiar să-i descurajeze să ia parte la procesul electoral.

CSE a afirmat că actori străini deturnează conturi de Twitter sau deschid altele noi, postând mesaje despre subiecte populare, cum ar fi evenimente sportive sau divertisment, pentru a câștiga adepți. Ulterior, în urma unor evenimente internaționale care vizează și Canada, aceste conturi încep să posteze mesaje politice cu teme canadiene. De exemplu, raportul citează un incident din 2016 despre mai multe relatări false vizând un „raid canadian eșuat” împotriva pozițiilor separatiste rusești din Ucraina. Informațiile difuzate atunci susțineau că 11 militari canadieni ar fi fost uciși. O versiune în limba engleză a articolului a fost difuzată de peste 3.000 de ori pe Facebook.

Canada, deja vizată de atacuri informatice

Ministrul Afacerilor Externe, Chrystia Freeland, a avertizat săptămâna trecută că actori străini „rău intenționați” vor viza alegerile din Canada, în timp ce prim-ministrul Justin Trudeau a indicat Rusia ca țara de unde vor proveni cele mai multe interferențe. Ministrul Gould a spus și ea că ar fi „naiv” să se creadă că Canada nu va fi atacată informatic în perioada electorală, având în vedere statutul său de membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și participarea sa la alianța Five Eyes, de colectare și împartășire de informații.

Raportul precizează că un număr din ce în ce mai mare de actori străini au instrumentele cibernetice, capacitatea organizațională și o înțelegere suficientă a peisajului politic canadian pentru a încerca să influențeze alegerile din octombrie.
Deși amestecul actorilor străini în scrutinul din toamna va avea loc, atât în perioada electorală, cât și în timpul procesului de vot efectiv, experții CSE cred că este puțin probabil ca acesta să aiba amploarea interferențelor rusești în alegerile prezidențiale din 2016 din Statele Unite.

Iar unul dintre motive este acela că, spre deosebire de SUA unde cele mai multe dintre secțiile de votare sunt dotate cu mașini de vot electronice, alegerile federale din Canada sunt în mare parte bazate pe voturile de hârtie. În plus, Elections Canada (autoritatea electorală responsabilă cu organizarea scrutinului federal) „are implementate un număr de măsuri legislative, procedurale și legate de tehnologia informației (IT) care oferă protecție foarte robustă împotriva încercărilor de a schimba, în mod ascuns, numărul oficial de voturi,” afirmă raportul.

Cu toate acestea, CSE afirmă că partidele politice și activiști politici, dar și alegătorii canadieni, au fost deja vizați de cel puțin o campanie sofisticată de atacuri informatice susținută de un stat străin. Aceasta este în mod particular o problemă deosebită în țara nord-americana, unde partidele federale nu sunt supuse nici unei reguli în ceea ce privește informațiile despre cetățenii canadieni pe care le pot colecta, stoca și analiza și nu au standarde minime pentru securitatea datelor. „(Hackerii străini) pot fura informații și apoi le pot publica în scopul de a stânjeni sau discredita partidul sau candidatul politic. Pentru a spori acest efect, un actor poate modifica informațiile înainte de a le oferi publicului,” susține raportul.

„Adversarii străini pot fura bazele de date ale alegătorilor sau ale partidelor, deoarece le pot vinde în zonele negre ale internetului, unde cantități mari de informații privind identitatea personală sunt cumpărate și vândute constant. Ei pot fura documente și comunicații sensibile de campanie electorală și le pot vinde sau publica. Și pot perturba sau distruge informațiile, rețelele și dispozitivele unui partid folosind programe malware, cum ar fi cele de tip ransomware.”

Într-un alt exemplu citat în raport, CSE – care este agenția însărcinată cu protejarea informațiilor electronice ale Canadei și cu colectarea de informații din străinătate – spune că un adversar străin a manipulat informațiile din canalele de media socială pentru a promova opinii extrem de critice față de legislația guvernamentală care impune sancțiuni și interzice dreptul la călătorie unor oficialii străini acuzați de încălcarea drepturilor omului.

În încercarea de a reduce interferențele străine în alegeri, guvernul canadian a anunțat că va înființa o echipă formată din cinci funcționari care să semnaleze dacă există dovezi privind amestecul străin. Dacă echipa determină că există o amenințare substanțială – fie străină, fie domestică -, ea va informa premierul canadian, partidele politice și Elections Canada de intenția sa de a organiza o conferință de presă în care să avertizeze publicul și să sfătuiască oamenii cu privire la ce ar trebui să facă pentru a se proteja de atacul informatic.

Avertismente pentru canadieni

Raportul CSE a venit la câteva luni după ce un fost angajat al controversatei „fabrici de troli” din St. Petersburg, cunoscută pentru implicarea în operațiuni online de influență în întreaga lume în numele intereselor politice și de afaceri rusești, i-a avertizat pe canadieni că „trebuie să fie vigilenți” înaintea alegerilor federale programate pentru 2019. „Dacă canadienii se tem de influența străină, trebuie să fie cu ochii în patru și să verifice de două ori informațiile pe care le văd online,” a spus Vitaly Bespalov, care a lucrat pentru Internet Research Agency (IRA) sau Glavset.

Acesta a declarat că Moscova încă folosește tactici sinistre de dezinformare și că, împreuna cu alte țări, Canada este o țintă a atacurilor cibernetice lansate de Rusia.

Apropierea geografică de Statele Unite și relația Canadei cu Washingtonul înseamnă că și canadienii sunt vizați de atacurile cibernetice, deși la o scară mai mică. De altfel, profesorul Patrick Warren de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud a afirmat anul trecut că, după analizarea a circa trei milioane de mesaje tweet provenite de la IRA, el și colegii lui au descoperit că mai multe mii dintre acestea vorbeau despre probleme specifice Canadei, precum relația cu vecinul din sud și imigrația.

Warren afirmă că majoritatea conturilor create de troli s-au concentrat pe promovarea activă a opiniilor contrare în cazul unor problemele ce dezbină societatea canadiană, așa cum sunt atacurile teroriste, islamul, mișcarea Black Lives Matter, imigranții ilegali, infrastructura petrolieră, activitățile premierului Trudeau etc.

Conturile create de troli ruși care împrumută identitatea unor cetățeni occidentali ca să răspândească zvonuri, falsuri și fapte alese pentru a viza ținte specifice au fost urmărite de mii de Internauți reali, iar postările lor au fost redifuzate și menționate de zeci de milioane de ori de alți utilizatori. Warner susține că, de-a lungul timpului, aceste conturi false au devenit tot mai greu de identificat.

Surse: CES, CBC, Toronto Star, Toronto Sun

Foto: Ottawa (G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează