G4Media.ro

Agenția Europeană de Mediu avertizează că natura este într-o stare precară în…

sursa foto: Pexels/ Singkham

Agenția Europeană de Mediu avertizează că natura este într-o stare precară în Uniunea Europeană

Sănătatea habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de pe teritoriul Uniunii Europene este deseori într-o stare deficitară sau precară, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA) publicat marţi, informează DPA, citată de Agerpres.

Ecosisteme degradate cum ar fi râuri, lacuri, zone mlăştinoase şi păduri trebuie reabilitate, iar cele sănătoase rămase trebuie protejate, se spune în raportul EEA.

”Natura de pe teritoriul Europei nu este într-o stare bună şi a demonstrat puţine semne de ameliorare în ultimii ani”, a precizat EEA într-un comunicat care anunţă noul raport.

În raport, EEA, cu sediul la Copenhaga, scoate în evidenţă importanţa reabilitării naturii şi a unei mai bune administrări a ecosistemelor din Europa, inclus pentru îmbunătăţirea sănătăţii umane, a siguranţei alimentare şi protejarea împotriva efectelor schimbărilor climatice.

Este nevoie urgentă de eforturi armonizate de reabilitare, atât în cadrul ariilor protejate existente, cât şi în ariile neprotejate, cum ar fi păduri, terenuri agricole, ape marine şi arii urbane, subliniază raportul EEA.

În Uniunea Europeană, 81% din habitatele protejate, 39% din păsările protejate şi 63% din alte specii protejate sunt într-o stare deficitară sau precară, potrivit EEA. Numeroşi factori cum ar fi folosirea terenurilor în activităţile umane, poluarea şi criza climatică contribuie la pierderea biodiversităţii.

Potrivit EEA, 75% din zona de uscat şi 66% din suprafaţa oceanelor suferă modificări majore în urma activităţilor umane.

Zonele protejate reprezintă în prezent 26% din suprafaţa de uscat a Uniunii Europene şi 12% din suprafaţa marină. Aceste zone protejate nu sunt însă suficiente pentru a inversa degradarea naturii, a avertizat EEA.

Potrivit agenţiei, cel puţin 259.000 de kilometri pătraţi de arii protejate au nevoie de reabilitare, o suprafaţă echivalentă cu 70% din teritoriul Germaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Precară? Natura e pe moarte. Sper că vă place deșertificarea, că nu ne-a dus capul să protejăm natura.

  2. Asta este realitatea. Mie imi pare ca avem ocazia sa construim o noua fundatie, resetand totul. Toate caramizile subrede din trecurul nostru, de la decalaj istoric la falii sociale, la administratie stufoasa si corupta etc, pot fi inlocuite cu caramizi noi avand in centru natura. Si caracterul puternic rural al societatii noastre. Adica sa transformam ceea ce ne defineste si e perceput ca dezavantaj in avantaje. Doar sa stim sa punem intrebarile cheie si sa ne ajustam apoi actiunile pornind de la raspunsurile obtinute. Cu baza stiintifica, in mod cert.
    Nu cu incantatii sa vina ploaia.Cu solutii ce poate par SF pt un sat prapadit, pe jumatate abandonat, sau o mahala in jurul unei gropi ilegale de gunoi. Nu rezervatie naturala la scara nationala, ci un model complex, multistratificat, care sa puna in valoare acest spatiu.