G4Media.ro

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă autorizarea vaccinului produs de Valneva

Foto: Bundesregierung Gaemania

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă autorizarea vaccinului produs de Valneva

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică franco-austriacă Valneva pentru piaţa europeană, relatează Agerpres, conform DPA.

Acest vaccin ar trebui aprobat într-o primă fază doar pentru persoanele cu vârste cuprinse în intervalul 18-50 de ani, întrucât deocamdată există prea puţine date medicale despre efectele pe care serul le produse la persoanele de peste 50 de ani, au precizat reprezentanţii EMA.

Comisia Europeană va trebui să autorizeze la rândul ei noul vaccin, însă această procedură este considerată în general o simplă formalitate.

Vaccinul Valneva va deveni astfel cel de-al şaselea ser anti-COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană.

„După o evaluare amănunţită, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a ajuns, prin consens, la concluzia că datele asociate acestui vaccin sunt robuste şi întrunesc criteriile europene de eficacitate, siguranţă şi calitate”, a anunţat EMA într-un comunicat.

Experţii europeni au examinat datele furnizate de studii şi teste clinice realizate cu acest vaccin începând din decembrie 2021, iar serul Valneva a fost deja autorizat în Marea Britanie în luna aprilie.

Vaccinul Valneva se administrează în două doze şi conţine virusuri inactivate, care nu pot cauza o infecţie şi o boală, însă declanşează formarea de anticorpi neutralizanţi.

Potrivit EMA, experţii europeni încă nu au putut să determine eficacitatea acestui vaccin împotriva variantei Omicron.

Cele mai comune efecte secundare ce au fost observate sunt sensibilitate şi durere în zona vaccinării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, ameţeli şi vărsături.

Potrivit Reuters, vaccinul Valneva foloseşte o tehnologie care este folosită deja de mai multe decenii în vaccinuri create împotriva poliomielitei, gripei sezoniere şi hepatitei. Compania franco-austriacă doreşte să se adreseze astfel persoanelor care au refuzat să se vaccineze până acum cu seruri bazate pe ARN mesager sau pe alte tehnologii noi.

Conform AFP, Valneva s-a confruntat cu mai multe probleme din cauza acestui vaccin: În septembrie 2021, Guvernul Marii Britanii, care plasase o comandă de 100 de milioane de doze, a decis să rezilieze acel contract, provocând scăderea acţiunilor companiei la bursă.

În mai, a venit rândul UE, cu care Valneva încheiase un acord pentru 60 de milioane de doze până la sfârşitul anului 2023, să anunţe că intenţionează să rezilieze acea comandă, în contextul unei producţii mondiale importante de vaccinuri anti-COVID-19.

Valneva a propus atunci un plan pentru a încerca să remedieze situaţia într-o manieră acceptabilă şi asupra căruia Comisia Europeană urmează să se pronunţe. Vinerea trecută, Valneva a cerut mai multe comenzi din partea ţărilor europene pentru ca acest contract să poată fi menţinut.

Alte cinci vaccinuri anti-COVID-19 au fost autorizate deja în Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, cele cu vector viral produse de grupul anglo-suedez AstraZeneca şi de rivalul său american Johnson & Johnson, precum şi vaccinul Novavax, bazat pe proteine recombinate.

Foto: Bundesregierung Gaemania

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Hai băieți, pe rand, incolonarea, ca să.. știți voi.

  2. Vacs albina

  3. A bit late to the party. Sau cum zicea un clasic dâmbovițean… Au venit la firimituri….

  4. Frecții! Un alt vaccin cu virus inactiv pe sistem clasic, făcut pentru a mai scoate niște bani și pentru europeni. Un del de AstraZeneca. Nimic nu se compara cu ARN mesager.

    • pt capsoarele micute, vaccinele se compara functie de rata eficienta/efecte secundare nu tehnologia aleasa ca solutie

    • Pluralul de la „vaccin“ e „vaccine“ doar în căpșoarele pătrate și inculte.

    • @Dumnezeu
      Oh my, grammar nazi triggered 🤣 repet, pt capsoarele micute, gramatica nu e o stiinta dar evaluarea „vaccinelor” 😁 este, pt inceput, incearca sa acoperi baza in statistica si farmacologie

    • @Jay fa-ti si doza 4 cu ARN, sa vedem daca mai apuci sa scrii pe aici.

    • „Gramatica nu e o știință“ zise imb3cilul sfertodoct care face o zamă de romgliș ca să pară băețaș bazat.
      Du-te mă și-ți umflă mingea, incultule! :)))))

    • @Dumnezeu
      Se umfla’n tine orezu traiano-decebalic sadit evident cu succes de Vadim in capsoru tau micut de ai ajuns sa crezi ca eruditia si stiinta inseamna sa dai in cap cu Dexu

  5. Cine a supravietuit acum fara niciun vax de covid, nu mai are nevoie pentru racelile omicron… mai ales cei care nici nu stiu daca au avut covid sau nu ca nu au fost raciti anii acestia.
    numai cei cu trei soze sunt mereu raciti, tusesc si nefumatorii, mereu se lipesc de covi, ceilalti fara vax au deja imunitate la virus, nu se imbolnavesc la nesfarsit, de ce sa mai faca vaxul? de ce au acestia boala sa ne vaxeze pe toti desi nu este necesar? ce anume alte interese au, le-a casunat asa sa ne tot intepe pentru un virus care deja nu mai este epriculos decat pentru vaxati