
Agenţia France-Press intră joi în grevă de 24 de ore
Agenţia France-Presse (AFP) a anunţat că va intra în grevă de 24 de ore de joi de la ora locală 10:00, pentru a protesta împotriva unui proiect de reformă a statutului jurnaliştilor care lucrează în birourile sale din afara Franţei, transmite miercuri AFP, preluată de Agerpres.
Această decizie va perturba activitatea AFP într-o perioadă de evenimente majore, printre care ceremoniile ce vor marca împlinirea a 80 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia şi, joi, seară, un interviu televizat cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron.
Intrarea în grevă a fost votată luni în adunarea generală după o primă oprire a muncii timp de 2 ore, „cu o unanimitate a celor peste 300 de votanţi” conform intersindicatului (SNJ, CGT, Sud, FO, CFE-CGC).
Cauza acţiunii de protest este un proiect de reformă a managementului care, potrivit intersindicatului, „pune serios sub semnul întrebării” sistemul de expatriere a jurnaliştilor agenţiei, prezenţi în 150 de ţări. În prezent, jurnaliştii săi care lucrează în afara Franţei îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu două tipuri principale de statut.
Pe de o parte, aşa-numitul statut de „sediu central”, un contract de drept francez care vine cu beneficii (costuri de locuinţă, costuri de şcolarizare pentru copii). Titularul acestuia este supus mobilităţii în vigoare la AFP şi nu poate rămâne mai mult de câţiva ani în aceeaşi funcţie.
De cealaltă parte, aşa-numitul statut „local”, aliniat regimului social din ţara unde trăieşte şi munceşte jurnalistul şi care nu este supus principiului mobilităţii.
Potrivit sindicatelor, conducerea AFP, al cărei CEO este Fabrice Fries, plănuieşte să restricţioneze utilizarea contractelor de „sediu central” prin crearea unui al treilea statut hibrid. Ar fi vorba de un contract local, dar titularul acestuia ar contribui la pensia franceză şi ar fi supus principiului mobilităţii.
„Personalul (agenţiei) solicită menţinerea la nivelul actual, adică 151 de posturi, a reţelei de expaţi ai AFP cu statut de ‘sediu’ în toate limbile’, se scrie în moţiunea votată luni.
Într-o notă internă, conducerea AFP a asigurat că înţelege „îngrijorarea redacţiei” cu privire la acest subiect „extrem de sensibil şi de complex”.
„Este important să reformăm sistemul pentru a-l face mai echitabil şi mai divers şi pentru a răspunde preocupărilor legate de pensii”, a argumentat conducerea agenţiei.
Actualul sistem „a devenit mult mai scump în ultimii ani din cauza impozitelor şi taxelor sociale din întreaga lume”, a susţinut conducerea, precizând că „s-a angajat să menţină o reţea globală puternică”.
Acesta este cazul unui post recent ocupat în biroul AFP de la Bruxelles care a declanşat mişcarea de protest prin trecerea sa de la statutul de „sediu central” la statutul „local” la momentul numirii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank