Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este alarmată de situaţia tensionată din jurul centralei nucleare Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este alarmată de situaţia tensionată din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, situată în apropierea liniei frontului, informează dpa, preluată de Agerpres.
Situaţia devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă la centrala nucleară ocupată de Rusia, a declarat sâmbătă seara directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate şi securitate nucleară cu care se confruntă centrala”, a avertizat el într-un raport.”Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav.”
Administraţia pro-moscovită din regiunea Zaporojie a anunţat vineri evacuări, inclusiv în oraşul Enerhodar, unde locuieşte majoritatea personalului centralei nucleare.
Grossi spune că personalul va rămâne la faţa locului, dar situaţia devine totuşi „din ce în ce mai tensionată, stresantă şi provocatoare” pentru ei şi familiile lor. Stresul constant poate duce la greşeli şi accidente la centrala nucleară, potrivit AIEA.
Grossi a cerut din nou un acord între Ucraina şi Rusia pentru a proteja de catastrofă cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dar, în pofida semnalelor recente potrivit cărora un acord pentru protejarea site-ului ar putea fi aproape, nu se înregistrează progrese.
În contextul în care se aşteaptă în curând declanşare unei contraofensive ucrainene pentru reluarea teritoriului capturat de Rusia, o posibilitate este un avans militar în regiunea Zaporojie spre coasta Mării Azov.
Centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare, a fost ocupată de forţele ruse în martie 2022. Vara trecută, bombardarea regulată a zonei în care este situată centrala a dus la probleme de alimentare externă, fiind folosite generatoare de curent diesel. Din motive de siguranţă, centrala a fost oprită anul trecut, ceea ce nu elimină pericolul unui accident. Electricitatea externă este necesară pentru a menţine reci reactoarele şi pentru asigurarea siguranţei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank