G4Media.ro

Agenţia Naţională a Medicamentului despre lipsa Favipiravir din farmacii: Riscurile, neincluse pe…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Agenţia Naţională a Medicamentului despre lipsa Favipiravir din farmacii: Riscurile, neincluse pe larg în protocolul de tratament al COVID-19/ Medic: Nu e primul medicament cu limitări. Ar scădea presiunea pe spitale

Medicamentul Favipiravir nu a ajuns nici acum în farmaciile cu circuit deschis, deşi conform protocolului oficial avizat de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie au dreptul încă din luna aprilie să prescrie acest antiviral pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 monitorizaţi acasă, iar preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ilfov Sanda Alexiu spune că acesta ar fi scăzut presiunea pe spitale existentă în acest moment. Şi asta pentru că, luat încă din primele zile de boală, antiviralul ajută pacienţii să nu mai facă forme severe şi să aglomereze apoi camerele de gardă şi ATI-urile unităţilor sanitare, spune dr. Alexiu. Medicamentul Favipiravir se administrează pacienţilor, deocamdată, doar în spitale.

La solicitarea News.ro reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamenului au explicat de ce medicamentul nu este disponibil deocamdată în farmaciile cu circuit deschis. Specialiştii ANM spun că au cerut comisiei de specialitate pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătăţii un punct de vedere actualizat, astfel încât să se poată decide apoi dacă Favipiravir poate fi prescris în farmaciile cu circuit deschis sau nu. Reprezentanţii ANM susţin că riscurile date de efectele adverse ale acestui medicament (printre care riscul de malformaţie a fătului, riscul de afectare hepatică, leziuni hepatice) nu sunt incluse pe larg în protocolul de tratament al infecţiei cu SARS CoV- 2 în vigoare, pentru a fi aduse la cunoştinţa medicilor care tratează pacienţi cu COVID-19.

Favipiravir este un medicament antiviral creat iniţial în Japonia, pentru tratarea gripei, însă, conform studiilor, are rezultate bune şi în cazul SARS CoV- 2, dacă este administrat încă din primele zile de boală, evitându-se astfel complicaţiile date de boala COVID-19. În România, medicamentul are autorizaţie din partea ANM, însă pentru nevoi speciale, aşa cum se întâmplă şi cu alte medicamente din protocolul oficial de tratament al bolii COVID-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii.

“Ca urmare a solicitărilor adresate ANMDMR şi Ministerului Sănătăţii, prin intermediul mass media, pentru ca produsul FluGuard 200 mg comprimate filmate (DCI Favipiravir) să fie distribuit în farmaciile cu circuit deschis, ANMDMR a transmis Comisiei de specialitate pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID 19 o adresă prin care solicită punctul de vedere actualizat al acesteia, în vederea analizării oportunităţii emiterii de către ANMDMR a unei aprobări pentru distribuţia în farmaciile cu circuit deschis a acestui produs.

Menţionăm că FAVIPRAVIR TABLETS 200 mg FluGuard (FAVIPIRAVIR 200 mg comprimate filmate) are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare eliberat în India şi obţinut în urma unui proces de evaluare accelerată şi condiţionată de multiple cerinţe şi care nu poate fi asimilată unei autorizaţii de punere pe piaţă emisă în acord cu legislaţia europeană în vigoare.

În plus, ANMDMR a respectat toţi paşii procedurali stipulaţi în legislaţie (conform OMS 85/2013), după cum urmează:

Evaluarea a fost făcută în acord cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 561 din 3 aprilie 2020 privind modificarea şi completarea anexei Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 85/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 703 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii referitoare la medicamentele utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

Conform Ordinul ministrului sănătăţii nr. 561 din 3 aprilie 2020 privind modificarea şi completarea anexei Ordinului ministrului sănătăţii nr. 85/2013:

Art. 111 (1) Prin excepţie de la prevederile art. 10 alin. (2), pe perioada pandemiei, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România poate emite autorizaţie privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale numai pentru medicamentele prevăzute în Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul sars cov 2, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 487/2020, cu modificările ulterioare, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, prin comisiile sau direcţiile de specialitate, în temeiul art. 703 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, atât pentru medicamente autorizate, cât şi neautorizate de punere pe piaţă în România.

Art. 111 (4) Medicamentele autorizate potrivit prezentului articol sunt exceptate de la prevederile legale în vigoare privind ambalarea/etichetarea medicamentelor autorizate de punere pe piaţă.”

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Prostii șoșocești! Momentan nu există date si studii serioase care sa confirme eficiența favipiravir in cazuri medii si usoare si in mod cert este nestudiat pentru cazuri grave.
    Studiile ies in general nesemnificative statistic.

    • Corect, waxere.
      Așa că toți waxerii sunt rugați să nu mai aștepte și să fugă la „boost”-erizare!!! Boost-erizarea waxerimii trebuie repetată pînă se termină dozele1

    • @ Nume*
      TOATE medicamentele cu posibil efect anti-covid sunt rapid catalogate cu fraza ,,momentan nu exista date si studii…bla-bla-bla,,
      Dar EXISTA DATE SI STUDII pentru medicamente deosebit de scumpe, gen tocilizumab !
      GÂNDEȘTE, vaxxere, GÂNDEȘTE !

    • Nu „sunt catalogate” șoșocule, se fac studii si din studii nu reiese că ar fi eficiente relevant statistic. Așa funcționează știința, oamenii acționează in baza dovezilor. Cand va fi ceva ce vindecă 99% dintre bolnavii mediu si grav se va ști.
      Momentan studii acceptate de comunitatea științifică dublu oarbe, relevante statistic sunt doar pentru vaccinuri.
      Molnupiravir, oseltamivir – complet ineficiente, favipiravir usoare speranțe.

  2. Interesul este NUMAI să înțepe: fără număr, doză dupa doză.
    Inca un pic si dispare si paracetamolul! 😂

  3. Dozele trebuie vândute. SCURT!
    WAXERIMEA LA INJECTAT!

  4. @x-link
    Exact ce spuneam! Niste rezultate modest-incurajatoare doar la forme usoare sau medii si care incep sa dea rezultatele in jurul zilei 7-14 de tratament.
    Adica in loc sa moară 100 oameni mor 90. Este bine, îmbucurător, fiecare viața salvată contează dar incomparabil cu vaccinurile.

  5. nimeni nu lasa oamenii sa faca tratament de timpuriu

    Doar „vaccinul” — panaceul

  6. Ați văzut pe un canal MSM statistici și modalitatea prin care India a stopat varianta indiană ( Delta )?
    Că are sub 10% vaccinați.