Agenția Națională de Integritate, creată pentru depistarea marilor cazuri de incompatibilitate și conflict de interese, ”prinde” doar primari și consilieri de comune
Agenția Națională de Integritate a depistat 26 de cazuri de încalcare a regimului incompatibilităților, conflictelor de interese de natură administrativă și a sesizat Parchetul, potrivit unui comunicat al ANI.
Spre exemplu, ANI a sesizat Parchetul în cazul primarului PNL, Vasile Lupu, din comuna Popești, județul Iași.
”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Lupu Vasile a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Popești (2016 – 2020), a încheiat cu Primăria comunei Popești, la data de 04 februarie 2020, un contract de vânzare-cumpărare în urma căruia a dobândit imobile în suprafață totală de 3000 mp”, arată ANI.
De ani buni, cazurile depistate de ANI sunt aleși locali de la nivel de comune. Agenția a fost creată în 2005-2006, înainte de aderarea României la UE, de către fostul ministru al Justiției Monica Macovei, tocmai pentru depistarea marilor cazuri de incompatibilitate și conflict de interese. ”Draga de ANI” îi spunea fostul președinte Traian Băsescu, cu referire la faptul că agenția era creația fostului ministru Monica Macovei.
Comisia Europeană, prin rapoartele MCV, a atras atenția asupra modificărilor legislative din perioada Dragnea prin care ANI a fost slăbită
”O serie de amendamente de modificare a legilor în materie de integritate, în special din perioada 2017-2019, au avut ca efect slăbirea capacității ANI de a-și desfășura activitatea. Două propuneri care au intrat în vigoare în 2019 au sporit și mai mult insecuritatea juridică în ceea ce privește regimul de integritate aplicabil”, arăta CE în raportul MCV din 2019.
Context. Agenția, activă pe vremea fostului președinte Horia Georgescu, când erau raportate cazuri de miniștri, parlamentari, șefi de consilii județene sau oficiali cu funcții importante, nu și-a mai revenit după arestarea acestuia, în 2015, într-un dosar DNA legat de retrocedări ANRP.
Horia Georgescu a fost achitat însă definitiv în 2019, deși în 2015 a fost ținut câteva luni în arest preventiv, iar în prima instanță a fost condamnat la 4 ani de detenție cu executare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii