G4Media.ro

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane: Mulți români sunt vulnerabili la capcanele…

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane: Mulți români sunt vulnerabili la capcanele traficanților de persoane. Care sunt recomandările pentru persoanele care acceptă locuri de muncă în țări străine

Pandemia de Coronavirus are efecte multiple și în plan social și economic, foarte multe persoane fiind afectate de măsurile restrictive impuse de autorități, în scopul limitării răspândirii virusului. Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) arată că din pricina dificultăților financiare cu care se confruntă, mulți românini aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-şi ia minimele măsuri de precauţie. Se estimează ca după 15 mai să crească numărul persoanelor vulnerabile în fața traficanților.

„Un număr destul de mare al victimelor traficului de persoane din Europa este reprezentat de cetăţeni români. În acest context, persoanele care caută locuri şi oportunităţi de muncă pentru a-şi asigura veniturile necesare ar putea fi tentate să accepte aproape orice propunere pentru un loc de muncă, ceea ce le poate face vulnerabile la capcanele traficanţilor. Aceştia vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de nemulţumirea privind nivelul veniturilor şi de credulitatea persoanelor, încercând să le transforme în victime, în scopul exploatării”, se precizează în comunicatul de presă transmis de ANITP.

Pentru împiedicarea traficului de persoane, a fost demarată o campania online de prevenire: „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”. Mesajele antitrafic ale campaniei sunt transmise prin intermediul platformei OLX şi pe rețeaua Facebook.

Agenţia precizează că, prin intermediul anunţurilor şi al unui comportament specific, traficanţii reuşesc să atragă victimele în plasa exploatării.

Anunţurile promit câştiguri substanţiale într-un timp scurt, nu solicită experienţă în domeniu, nu cer anumite studii, cursuri sau cunoaşterea limbii ţării de destinaţie, sarcinile de muncă nu sunt clar specificate, compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunţ, se oferă plata transportului, împrumutarea unor sume de bani etc.

ANITP le recomandă celor cărora li s-a făcut o propunere de loc de muncă să verifice legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui judeţ etc.), firma angajatoare la care urmează să îşi desfăşoare activitatea, atât pe site-urile de specialitate, cât şi istoricul de pe reţelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de muncă).

„Nu părăsi niciodată ţara fără un contract semnat cu firma angajatoare din străinătate! Contractul de muncă trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (şi în limba română). (…) Angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere sau plata altor comisioane! Agentul de plasare nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe! Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îţi dă dreptul să munceşti legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală şi poţi fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă”, precizează sursa citată”.

De asemenea, ANITP îi îndrumă pe cetăţeni să verifice dacă salariul propus le va permite să acopere cheltuielile pe care le vor avea în ţara respectivă (cazare, mâncare, haine), să evite semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul 1şi alte tipuri de activităţi” sau „toate activităţile la cererea angajatorului”, să înveţe limba ţării sau câteva cuvinte uzuale în limba statului de destinaţie pentru a cere ajutor dacă vor avea nevoie, să nu dea nimănui actele de identitate sau alte documente importante, să nu accepte să perfecteze documentele şi să li se plătească drumul în credit sau cu împrumut.

În caz că pe timpul călătoriei au suspiciuni, cetăţenii sunt îndrumaţi să reţină orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care îi însoţesc, adresa şi numărul de telefon ale unei organizaţii antitrafic din ţara unde vor pleca, adresa şi numărul de telefon ale ambasadei sau consulatului din ţara de destinaţie.

Ieşirea din situaţia de trafic presupune ca: persoana să obţină şi să reţină orice informaţie privind locaţia în care se află; să informeze orice cetăţean cu care intră în contact că este o victimă a traficului de persoane; să transmită un mesaj de ajutor către o rudă sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail etc.); să încerce să plece din locul în care se află şi să contacteze instituţiile sau persoanele care i-ar putea oferi ajutor; să încerce să meargă la Poliţie, la Ambasadă sau Consulatul Român din ţara în care se află; să apeleze gratuit linia telefonică a ANITP.

Sursa Foto – Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In primul rand, sa nu accepte un contract cu o firma romaneasca, ci sa se angajeze direct in tara respectiva. Astfel, beneficiaza de toate avantajele tarii respective: acoperire medicala, prima de transport, de masa, cotizatie de pensie, etc.

    In al doilea rand, sa se intereseze despre sistemul se sanatate al tarii respective. Unele tari din UE? nu trateaza intai si cer actele apoi. Toti cetatenii UE sunt acoperiti in caz de urgenta, in restul tarilor UE (cardul european de sanatate, gratuit) Nu cunosc in Marea Britanie, Germania insa, pot da exemplul tarii mele, Franta: ajuns bolnav la Urgente, intai esti tratat (cu sau fara acte de identitate, nu conteaza) si odata insanatosit, esti trimis la casierie. Insa nu te acompaniaza nimeni, la externare. Daca nu ai cum sa platesti, noi trecem asta la pierderi generale;