G4Media.ro

Agenţia sanitară a Uniunii Africane a declarat „urgenţă de sănătate publică” în…

Photo 29506147 | Africa © Antonella865 | Dreamstime.com

Agenţia sanitară a Uniunii Africane a declarat „urgenţă de sănătate publică” în contextul epidemiei de variola maimuței

Agenţia sanitară a Uniunii Africane a declarat marţi „urgenţă de sănătate publică care ţine de securitatea continentală” în contextul actualei epidemii de mpox ce s-a împrăştiat din Republica Democrată Congo în ţările vecine, transmit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Denumită „clada 1b”, o nouă tulpină de mpox, detectată în Republica Democratică Congo (RDC) în septembrie 2023 şi apoi raportată în mai multe ţări vecine, suscită temeri privind răspândirea acestui virus. Potrivit OMS, clada 1b „provoacă boli mai severe comparativ cu clada 2”.

Virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo, odată cu răspândirea sub-tulpinii cladă 1 limitată de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate.

În mai 2022, o epidemie globală, de care a fost responsabilă sub-tulpina cladă 2 s-a răspândit în aproximativ o sută de ţări în care boala nu era endemică, afectând în principal bărbaţi homosexuali şi bisexuali.

OMS a decretat apoi alertă maximă, în iulie 2022, în faţa acestui focar de cazuri în lume, alertă ce a fost ridicată la mai puţin de un an, în mai 2023. Epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din circa 90.000 de cazuri.

Însă clada 1b, noua tulpină de mpox, detectată în RDC în septembrie 2023 şi raportată ulterior în mai multe ţări vecine, ridică temeri cu privire la răspândirea acestui virus.

Clada 1b provoacă apariţia unor erupţii cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile precedente au fost caracterizate prin erupţii cutanate şi leziuni localizate, pe gură, faţă sau organe genitale.

În RDC, până la 3 august, au fost înregistrate 14.479 de cazuri confirmate şi suspecte şi 455 de decese, respectiv o mortalitate de aproximativ 3%.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Orcia să ajute Uniunea Africană numaidecât