Agenții Oficiului European de Luptă Antifraudă OLAF, spionați în Ungaria
Din 2015 până în 2017, autoritățile ungare au spionat agenți ai Oficiului European de Luptă Antifraudă (Olaf) interesați de proiectele de iluminat public ale ginerelui premierului ungar, Viktor Orbán, István Tiborcz, dezvăluie publicaţia de investigații „Direkt36”, potrivit Rador Radio România.
Operațiunea ţinea de Biroul de Informații (IH), organism responsabil cu „adunarea informațiilor străine sensibile”, care „a ascultat convorbirile telefonice ale agenților”, precizează site-ul specializat.
În timpul misiunilor lor în Ungaria, anchetatorii au fost ascultați, dar și „urmăriţi fizic”, arată cotidianul „Népszava”. Agenții Olaf „au înțeles” și „s-au jucat puțin” „făcând mișcări care arătă că erau conștienţi că sunt urmăriți”. Informația „a fost transmisă la Bruxelles”, la fel ca „întrebările suspecte ale interlocutorilor maghiari în timpul întâlnirilor cu alți oficiali ai UE”, subliniază ziarul.
„Aproape toate delegațiile UE au fost supravegheate”
„Au fost supravegheate aproape toate delegațiile europene, inclusiv, firesc, cea a Olaf”, confirmă un fost membru al unui serviciu secret, citat de „444”. Biroul de Informații „a accentuat spionarea autorităților europene sub conducerea lui János Lázár” care administra simultan Biroul prim-ministrului Orbán. A umări Olaf era important pentru el şi pentru că proiectul de iluminat „[începuse] la Hodmezovasarhely [orașul din sudul Ungariei] unde era primar”, adaugă „444”.
Examinarea de către Olaf a licitațiilor pentru compania de iluminat a ginerelui lui Viktor Orbán „a găsit numeroase nereguli”, şi Oficiul „recomanda retragerea a treisprezece miliarde de forinți (40 de milioane de euro la acea vreme) din fondurile europene pentru Ungaria”, notează „24.hu”.
Guvernul „a plătit atunci licitațiile de iluminat public din bugetul național și nu din fonduri europene” de unde „dispariția jurisdicției Olaf”, dezvoltă portalul.
Percheziţie fără rezultat
Spionarea Olaf ar dezvălui o rivalitate între servicii și temeri mai largi ale puterii, explică MFor. În 2018, treizeci de agenți de pe lângă Ministerul de Interne au percheziționat Biroul de Informații care ţinea de Afacerile Externe. Ei „căutau documente despre actorii economici apropiați guvernului, printre care membri ai familiei Orbán” și „au acordat o atenție deosebită companiei Elios” a lui István Tiborcz, ginerele lui Orbán.
Echipa trimisă „nu a găsit ce căuta”, iar agenții Biroului „au rămas tăcuți” la audieri, relatează „PrivatBankar”. Percheziţia fără rezultat ar fi fost inițiată de anturajul lui Viktor Orbán „doritor să cunoască informațiile acumulate despre familia premierului”.
După operațiune, subliniază site-ul, „Viktor Orbán a venit chiar la Birou unde a criticat aspru munca serviciilor de informații din anii precedenți”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu