Agențiile de turism acuză Ministerul Muncii și Finanțele că nu se sincronizează pentru acordarea voucherelor de vacanță/ Ambele ministere sunt conduse de PSD
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) anunţă că amânarea acordării voucherelor de vacanţă sabotează programul de ”Înscrieri timpurii” pentru litoralul românesc şi acuză Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii că nu se sincronizează în acest sens. ANAT arată că nicio instituţie neasumându-şi întârzierea implementării voucherelor de vacanţă şi solicită acordarea de urgenţă a acestor mari beneficii pentru angajaţi şi pentru turismul românesc.
”ANAT observă o nesincronizare între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, nicio instituţie neasumându-şi întârzierea implementării voucherelor de vacanţă şi solicită acordarea de urgenţă a acestor mari beneficii pentru angajaţi şi pentru turismul românesc”, arată ANAT.
Acordarea voucherelor de vacanţă pentru 2022 a fost aprobată la finele anului precedent, ”printr-un efort al întregii industrii turistice”, precizează ANAT, care a avut un rol important în aceste demersuri, ca membru al Alianţei pentru Turism (APT).
Există un act normativ (Ordonanţa de Urgenţă nr. 131 din 17 decembrie 2021) care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru personalul plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2022, această măsură fiind vitală atât pentru angajaţi, cât şi pentru economia naţională.
”Din păcate, deşi nu există nicio problemă din punct de vedere al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Muncii, procedura nu este încă implementată! Sumele aferente voucherelor de vacanţă ar fi trebuit încărcate pe cardurile angajaţilor până la ora actuală, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Exact în această perioadă se derulează campania de ”Înscrieri timpurii” pentru litoralul românesc, prelungită până la 31 martie. Orice zi care trece reprezintă un dezavantaj atât pentru angajaţi, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din această perioadă şi ar fi dorit să achiziţioneze pachete turistice cu vouchere de vacanţă, cât şi pentru agenţii de turism şi hotelieri”, spun reprezentanţii ANAT.
ANAT a susţinut public oportunitatea introducerii voucherelor / tichetelor de vacanţă încă din 2005. Tări cu tradiţie turistică, precum Elveţia şi Franţa, acordă vouchere de vacanţă de zeci de ani iar altele (de exemplu, Cehia) au anunţat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern şi refacerea forţei de muncă.
Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. 25-30% dintre vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanţă, mai spun ei.
”Voucherele de vacanţă au avut impact deosebit de favorabil la implementare şi dezastruos la renunţare, în 2021. Am fost entuziaşti la reluarea programului, cu garanţia derulării pe mai mulţi ani. Iar acum avem cadrul legal, avem bugete alocate dar ne împiedicăm în birocraţie. Şi cei care suferă sunt tot angajaţii, care nu pot profita acum de ofertele variate şi de reducerile de early booking, la care nu vor mai avea acces peste două-trei luni. Cei mai mulţi români îşi planifică vacanţele acum, nu peste două-trei luni”, subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.
sursa: News.ro, sursa foto: Pexels/ Sebastian Voortman
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii