Aglomerație mare de nave în apropiere de Sulina după ce Rusia a ieșit din acordul care permitea vapoarelor ucrainene cu cereale să traverseze Marea Neagră
În zona de nord-est a Mării Negre, în apropiere de porturile ucrainene Odesa și Chornomorsk, site-urile care monitorizează traficul marin nu au reperat nicio navă miercuri, transmite publicația Lanțul Alimentar.
Situația se înregistrează la două zile după ce Rusia a ieșit din acordul privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. În lipsa acestui acord, navele care vor să transporte cereale din Ucraina riscă să fie bombardate de Rusia.
Potrivit hărții on line, care furnizează date în timp real despre traficul internațional de nave maritime și fluviale zona din nord-vestul Mării Negre este pustie, nefiind marcată prezența navelor care ar fi putut pleca din cele două porturi ucrainene, unde se află cele mai importante terminale cu profil cerealier ale Ucrainei.
În schimb, este marcată o aglomerare de nave în apropiere de portul românesc Sulina, poartă de acces spre portul fluvial ucrainean Reni, ceea ce înseamnă că brațele Sulina și Chilia vor prelua o parte din traficul de cereale din Ucraina, în acest nou sezon de recoltare.
Portul Constanța este, de asemenea, aglomerat, fiind practic platforma maritimă cea mai importantă de preluare a mărfurilor agricole din Ucraina, transportate până aici pe cale feroviară sau rutieră.
Este observată, de asemenea, o oarecare circulație și pe de-a lungul Dunării, cea mai importantă arteră fluvială a Europei, care va prelua o parte din traficul de mărfuri agricole din Ucraina.
În timp ce porturile maritime ucrainene sunt inactive, după 17 iulie, în zona de est a Mării Negre, controlată de Rusia, traficul maritim este intens: zeci de nave se deplasează dinspre și spre portul rusesc Novorossiysk. În același timp, este vizibilă și o circulație a navelor dinspre portul rusesc Rostov pe Don, pe sub podul Kerchi.
Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank