G4Media.ro

Agrafele de păr Balenciaga vândute cu aproape 400 de dolari stârnesc controverse

sursa foto: balenciaga.com

Agrafele de păr Balenciaga vândute cu aproape 400 de dolari stârnesc controverse

Casa de modă franceză își continuă seria de lansări virale cu un alt obiect de zi cu zi la un preț exorbitant, provocând dezbateri aprinse pe rețelele sociale din China, relatează Jing Daily.

Balenciaga a făcut-o din nou. Cel mai recent produs lansat de brandul de lux francez, o pereche de agrafe metalice delicate care se vând la un preț uluitor de 2.700 RMB (aproximativ 372 de dolari), a declanșat discuții aprinse pe platformele de socializare chinezești.

„Cine ar da 2.700 RMB pe o pereche de agrafe de păr, când aceleași costă 1 RMB (0,14 dolari) pe Taobao?” a scris un blogger pe Xiaohongshu (cunoscut și sub numele de RedNote). „La acest preț, ai putea cumpăra 2.700 de agrafe.”

„Este doar o metodă de a face bani rapid?” a comentat un alt utilizator. „Am analizat atent produsul și, în afară de logo, această agrafă arată exact ca ceva ce ai găsi într-o piață stradală! Materialul este obișnuit, designul este banal, iar ambalajul nu are nimic special.”

În ciuda criticilor, unii utilizatori au subliniat că această strategie a funcționat bine pentru brandul de lux în trecut. În 2024, Balenciaga a devenit viral după ce a lansat o brățară din plastic asemănătoare unei benzi adezive la prețul de 3.300 de dolari, provocând controverse uriașe pe rețelele sociale chinezești.

Sub direcția creativă a lui Demna, Balenciaga și-a construit reputația transformând obiecte de zi cu zi în declarații de modă de lux cu prețuri exorbitante. Fie că este vorba despre o geantă asemănătoare cu cea albastră de la Ikea sau despre o fustă prosop, cele mai discutate creații ale brandului par să fie concepute intenționat pentru a atrage atenția virală.

„Controversa generează trafic”, a scris utilizatorul @LittlebitofHubei. „Formula de marketing a Balenciaga variază de la elasticul de păr ‘Utility 2.0’ de 4.000 RMB (551 de dolari) la ‘Paris Destroyed Sneakers’ de 12.000 RMB (1.654 de dolari).

Balenciaga a folosit în mod repetat formula „urât și scump” pentru a genera vâlvă, a continuat bloggerul, explicând că consumatorii de lux nu plătesc doar pentru produse, ci și pentru identitatea brandului. „Cum vânzările globale de lux încetinesc, iar Kering, compania-mamă a Balenciaga, raportează scăderi ale profiturilor, crearea unor produse controversate a devenit o tactică pe termen scurt pentru a atrage atenția și angajamentul consumatorilor”, a scris @LittlebitofHubei.

Balenciaga lansează încă un design inovator bazat pe cultura memelor, iar după ce Pop Mart a colaborat cu Clot Skullpanda 1.000% în septembrie, Puma este următorul brand care va prelua această tendință.

În timp ce luxul tradițional se bazează pe exclusivitate și măiestrie artizanală, consumatorii chinezi din prezent, în special cei din generațiile mai tinere, sunt atrași de spectacol, ironie și tendințe generate de rețelele sociale și meme-uri – așa cum demonstrează lansările virale ale Balenciaga.

Cu toate acestea, casa de modă franceză trebuie să găsească un echilibru între strategia sa de marketing viral și menținerea valorii pe termen lung a brandului.

În cele din urmă, după cum subliniază @littlebitofHubei, „adevărații câștigători ar putea fi cei care cumpără în timp ce critică” – interacționând cu strategiile provocatoare ale brandului, dar validându-i în același timp dorința și exclusivitatea prin achizițiile lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. noii imparati si hainele lor cele noi

  2. ok, da’, pana la urma, cine ii pune pe cumparatori sa dea bani pe asemenea porcarii? Asta nu dezvaluie de fapt superficialitatea chiar a cumparatorilor?