G4Media.ro

Agricultorii dobrogeni blochează punctele de trecere vamală în portul Constanța și în…

Sursa foto: Cristian Lupașcu / Agerpres Foto

Agricultorii dobrogeni blochează punctele de trecere vamală în portul Constanța și în punctele de frontieră Negru Vodă și Isaccea / ”Multă marfă din Ucraina a rămas în România și atunci s-a creat competiția”

Alianța pentru Agricultură și Cooperare reprezentată prin 4 organizații profesionale, la nivel de ramură, organizează vineri, 7 aprilie, un protest la nivel național, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Fermierii sunt nemulțumiți de concurența neloială cu care s-au confruntat, ca urmare a tranzitului de cereale din Ucraina, dar și de compensațiile nesemnificative, oferite de Comisia Europeană, pentru scăderile de prețuri la cereale.

Protestul are loc în Dobrogea, în portul Constanța, și în punctele de frontieră Negru Vodă și Isaccea și desfășoară în intervalul orar 12.00 – 15.00.

„Sunt două motive majore. Primul reprezintă concurența neloială cu care s-a confruntat fermierul român ca urmare a tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina. Dacă inițial ni s-a promis că marfa ucraineană doar va trece prin România, urmând să fie exportată, din cauza faptului că au fost scoase taxele vamale și controalele sanitar-veterinare din vămi, multă marfă a rămas în România și atunci s-a creat competiția, deoarece, din păcate, ucrainenii nu produc în aceleași condiții și standarde de calitate pe care le impune Uniunea Europeană. Al doilea motiv îl reprezintă despăgubirile, compensațiile de fapt oferite de Comisia Europeană fermierilor din țările afectate de acest tranzit, care sunt nesemnificative la nivelul României. Este vorba 10 milioane de euro, care nu compensează sacrificiile pe care le-au făcut românii care s-au consultat cu scăderi de prețuri de peste 130 euro în câteva luni de zile”, susține Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Vicepreședintele Asociației Fermierilor din Tulcea, Luminița Răileanu, a declarat pentru Radio Constanța cere guvernului să vină cu soluții clare pentru agricultori.

„Protestul este organizat ca urmare a nemulțumirilor agricultorilor legate de cerealele din Ucraina, care au făcut ca agricultorii români să nu-și poată să își vândă marfa. Asociația Fermierilor din România cu filiala la Tulcea, va participa cu 80 de tractoare și 400 de persoane. Sperăm să iasă un protest pașnic, fără evenimente și sperăm ca, în urma acestui protest să avem și soluții clare, prin care noi cerem ca activitatea agricolă să redevină pentru agricultorii români, competitivă”, a declarat Luminița Răileanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Daeea NU a fost la UE ? Inseamna ca degeaba a fost acolo.

    • Unul din cei mai cunoscuți fermieri din România, Dimitrie Muscă: „Ministrul Daea este un măscărici, un bufon al agriculturii românești”.

    • @Andreas1235
      daca declaratia Fermnierului era Onesta, la ora asta, toata casa lui imprejmuita, era bine sa fie manjita cu baliga, or, Tov Daeea, este bine merci

  2. Cum a aparut concurenta reala pe piata fin Romania, cum a inceput agricultorul sa se planga. Asta face dintotdeauna, se plange si arata cu degetul.

    • Chestiunea afecteaza multe state UE. Fiecare a gasit Solutii compromisorii. Tov Daeea nimic. Asta e baiul.

  3. si nu va mai da statul bani? traiti de ani de zile din asta luati bani de la stat si exportati in Egipt ( nu e ca si cum ați lasa din pret pe piata interna ) si cand apare oleaca de concurenta văleu , a facut cineva un calcul daca miliardele date anual pe subvenții aduc vreun beneficiu real celorlalti cetateni din Romania? intreb si eu.

    • Auzi, dar concurența aia de care vorbești, a condus cumva și la scăderea prețului produselor finite făcute din materia primă cu preț de dumping?!
      Ai văzut ieftinit măcar un singur produs?! Nu.
      Fermierii și consumatorii finali au pierdut, dar intermediarii, procesatorii și retailerii au câștigat profit bun prin menținerea preturilor lor!
      Sănătate!

  4. In linii mari se cere acceptarea unei noi cresteri de pret la alimente sau subventionarea diferentei de la buget , ca e razboi in Ucraina , sa poata ei sa vanda la cat vor , nu mai are treaba cererea si oferta . Niste golani care au crescut cu fonduri europene, au trait cu fonduri europene si de la buget , si se sperie de piata libera , de unde sa-si plateasca ratele la bmw ?

  5. cum poti vota „daea” „ciuci” „ciolaci” si sa te astepti la altfel de rezultate?

    tot timpul trebuie alesi oameni din ce in ce mai capabili, cu cv-uri, care vin si din domeniul privat, care au doctorate pe bune , cu studii in strainatate ..

    votand aceleasi nulitati de 33 de ani, bugetari din tata in fiu, care-si lasa „mostenire” functiile, nici nu trebuie sa te miri ca lucrurile merg in directia gresita, ca astea sunt rezultatele