Agricultorii dobrogeni blochează punctele de trecere vamală în portul Constanța și în punctele de frontieră Negru Vodă și Isaccea / ”Multă marfă din Ucraina a rămas în România și atunci s-a creat competiția”
Alianța pentru Agricultură și Cooperare reprezentată prin 4 organizații profesionale, la nivel de ramură, organizează vineri, 7 aprilie, un protest la nivel național, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.
Fermierii sunt nemulțumiți de concurența neloială cu care s-au confruntat, ca urmare a tranzitului de cereale din Ucraina, dar și de compensațiile nesemnificative, oferite de Comisia Europeană, pentru scăderile de prețuri la cereale.
Protestul are loc în Dobrogea, în portul Constanța, și în punctele de frontieră Negru Vodă și Isaccea și desfășoară în intervalul orar 12.00 – 15.00.
„Sunt două motive majore. Primul reprezintă concurența neloială cu care s-a confruntat fermierul român ca urmare a tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina. Dacă inițial ni s-a promis că marfa ucraineană doar va trece prin România, urmând să fie exportată, din cauza faptului că au fost scoase taxele vamale și controalele sanitar-veterinare din vămi, multă marfă a rămas în România și atunci s-a creat competiția, deoarece, din păcate, ucrainenii nu produc în aceleași condiții și standarde de calitate pe care le impune Uniunea Europeană. Al doilea motiv îl reprezintă despăgubirile, compensațiile de fapt oferite de Comisia Europeană fermierilor din țările afectate de acest tranzit, care sunt nesemnificative la nivelul României. Este vorba 10 milioane de euro, care nu compensează sacrificiile pe care le-au făcut românii care s-au consultat cu scăderi de prețuri de peste 130 euro în câteva luni de zile”, susține Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
Vicepreședintele Asociației Fermierilor din Tulcea, Luminița Răileanu, a declarat pentru Radio Constanța cere guvernului să vină cu soluții clare pentru agricultori.
„Protestul este organizat ca urmare a nemulțumirilor agricultorilor legate de cerealele din Ucraina, care au făcut ca agricultorii români să nu-și poată să își vândă marfa. Asociația Fermierilor din România cu filiala la Tulcea, va participa cu 80 de tractoare și 400 de persoane. Sperăm să iasă un protest pașnic, fără evenimente și sperăm ca, în urma acestui protest să avem și soluții clare, prin care noi cerem ca activitatea agricolă să redevină pentru agricultorii români, competitivă”, a declarat Luminița Răileanu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii