Agricultorii italieni: România trimite 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile din regiunea Veneto/ Ordonanța militară numărul 7 permite zboruri charter pentru transportul muncitorilor sezonieri
„Autoritățile de la București au aprobat trimiterea a peste 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile agricole din regiunea Veneto, în nordul Italiei”. Asociația Coldiretti (nr Confederația italiană a cultivatorilor direcți) salută, cu satisfacție, vestea sosirii forței de muncă din România, transmite publicația italiană Wine News.
UPDATE 19.26: Ambasada României la Roma confirmă că a existat o discuție a ambasadorului George Bologan cu ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, însă precizează că nu în cadrul acestei întâlniri s-a semnat un acord privind sosirea în Italia a 15.000 de muncitori sezonieri români.
”Dialogul dintre ambasadă și asociațiile de producători agricoli a avut ca singur scop sprijinirea lucrătorilor români din Italia, având în vedere prezența în Peninsulă a unor cetățeni români care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul COVID-19. În cadrul acestor discuții, nu au fost avansate propuneri de cifre și nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, ambasada neavând o astfel de atribuție”, a precizat ambasada într-un comunicat de presă.
România este dispusă să colaboreze cu Italia în ce privește forța de muncă românească în Italia, dar în limitele ordonanțelor emise de Guvern pentru combaterea epidemiei.
”Ambasadorul a sugerat autorităților italiene, în cadrul discuției, să aibă în vedere și forța de muncă română deja prezentă în Italia, ținând cont de posibilitatea de a redirecționa cetățenii români care au rămas fără o sursă de venit, în contextul COVID-19, către oportunitățile de muncă în domeniul agricol”, a precizat sursa citată.
____________________________________________________________________
Știrea inițială:
Publicația a calificat informația drept ”o gură de oxigen” venită după întâlnirea care a avut loc, luni după-amiază, între ambasadorul României în Italia, George Bologan și ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova. Cel mai Înalt reprezentant diplomatic de la Bucureștiului a confirmat că „România este alături de Italia și există disponibilitatea de a găsi soluții” și că „agricultura rămâne o opțiune pentru solicitanții de locuri de muncă”.
- Nota Redacției: România a adoptat pe data de 4 aprilie ordonanța militară nr 7, care prevede următoarele la articolul 10: (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.
Dar, totuși, drumul este încă lung, muncitorii din România reprezintă cea mai prezentă comunitate din Cizmă, iar cei 15.000 de muncitori care vor sosi, chiar dacă importanți, vor satisface doar parțial o nevoie prezentă la scară națională, mai scrie publicația italiană.
Nu trece nicio zi în care să nu se lanseze o nouă alarmă din lumea agricolă, cu asociațiile agricole în frunte.
„Facem un ultim apel către factorii de decizie din politică pentru a găsi soluții urgente la problema lipsei de forță de muncă de pe câmpuri. Nu mai avem timp, riscăm ca produsul să nu ajungă pe rafturi în următoarele săptămâni”, explică Giorgio Mercuri, președintele Alianței Cooperativelor Agroalimentare din Italia.
Alianța Cooperativelor Agroalimentare a propus o mai mare flexibilitate în sistemul de vouchere, dar și relocarea personalului angajat în sectoare care sunt în prezent staționare.
„În fața tuturor apelurilor fără răspuns, trebuie doar să invităm factorii de decizie politici la responsabilitate, deoarece subestimează în mod evident problema lipsei de forță de muncă în mediul rural. Știm că ministrul Politicilor Agricole, Teresa Bellanova, lucrează neobosit în aceste zile pentru a deschide „culoare verzi” pentru a facilita intrarea în Italia a muncitorilor străini. Apreciem efortul său, dar, din păcate, situația pe câmpuri nu se îmbunătățește”, a subliniat Mercuri.
Dar este și o problemă de „sistem”. De fapt, Mercuri subliniază că „dacă este adevărat că în Italia există încă prea multe zone nedeclarate cu mii de muncitori fără protecție de securitate socială, este la fel de adevărat că, din păcate, există și mii de oameni care decid să se oprească la numărul total anual de 51 de zile lucrătoare, preferând indemnizația de șomaj chiar și atunci când locuri de muncă sunt la fel de multe ca în aceste săptămâni”.
Sursa: Wine News/ Rador/ Traducerea: Oana Avram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii